Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

“Ομορφιές της Κισάμου”

Την κισαμίτικη μουσικοχορευτική παράδοση και τις ομορφιές της Κισάμου, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν δεκάδες ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδι της Πέμπτης στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, στην πλατεία του τέως Λιμενικού Περιπτέρου.
Μιλώντας στα ´Χ.Ν.´ ο πρόεδρος της Ενωσης Πνευματικών Δημιουργών Ν. Χανίων, Δημήτρης Νικολακάκης, επεσήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ορισμένες από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Προβολής Κισάμου ´Η Γραμπούσα´, κάθε καλοκαίρι στην Κίσαμο, να διοργανώνονται και στην πόλη των Χανίων. Με αυτό τον τρόπο έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν και οι Χανιώτες ένα μέρος από τις ομορφιές της Κισάμου καθώς και την πλούσια μουσικοχορευτική της παράδοση», ενώ υπογράμμισε ότι «η μουσικοχορευτική παράδοση της Κισάμου είναι εντελώς διαφορετική από την παράδοση της υπόλοιπης Κρήτης και για όσους δεν γνωρίζουν να τονίσω ότι από το όμορφο νησί της Γραμπούσας ξεκίνησε ο συρτός και άλλοι τοπικοί χοροί».
«Οι ομορφιές της Κισάμου δεν είναι μόνο η μουσική και ο χορός της αλλά και η φιλοξενία των κατοίκων της, ακόμα και η γλάστρα με τον βασιλικό  καθώς και οι ασπρισμένες πόρτες», μας είπε χαρακτηριστικά ο εκπαιδευτικός Μανώλης Κογχυλάκης, ενώ πρόσθεσε ότι « η Κίσαμος έχει φυσικές ομορφιές, αυτές δηλαδή που βλέπουμε αλλά και αυτές που διαβλέπουμε, δηλαδή τις ψυχικές ομορφιές, που είναι πολλές».  
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Προβολής Κισάμου ´Η Γραμπούσα´, Αθανάσιος Δεικτάκης, συμπλήρωσε ότι «τα ´Γραμπούσια´ περιλαμβάνουν έναν κύκλο πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων και είναι αφιερωμένα σε ένα μεγάλο μέρος της νεότερης ιστορίας της Κισάμου, την άλωση της Γραμπούσας το 1825».
Η εκδήλωση περιελάμβανε  προβολή φωτεινών διαφανειών με τις ομορφιές της Κισάμου με παράλληλη επεξήγηση από τον εκπαιδευτικό Μανώλη Κογχυλάκη αλλά και πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή του μουσικού συγκροτήματος του Μανώλη Μιχελάκη και της παραδοσιακής παρέας του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου ο ´Γηγενής´, που χόρεψε τοπικούς καθώς, επίσης, και νησιώτικους χορούς.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων ´Γραμπούσια 2012´ σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και την Ενωση Πνευματικών Δημιουργών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα