«Πώς στην Κρήτη δικαιολογείται ο μεγάλος αριθμός υπέρβαρων παιδιών σε αντιδιαστολή με την κρητική διατροφή και την κουζίνα του νησιού; Τι συμβαίνει πραγματικά;». Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα αναζητά ο Αμερικανός δημοσιογράφος, κ. Jonathan R. Miller, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στα Χανιά, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής έρευνας του Marketplace Radio, ενός πολύ μεγάλου ραδιοφωνικού δικτύου στις Η.Π.Α.
Στο πλαίσιο της έρευνάς του ο Αμερικανός δημοσιογράφος ξεναγήθηκε από τις διατροφολόγους, κα Χριστίνα Μακρατζάκη και κα Γεωργία Πετράκη, σε δεκάδες σημεία στα Χανιά.
Η δουλειά του γίνεται στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας ´Food for 9 Billion´ για λογαριασμό του ´Marketplace Radio´, που έχει ως στόχο να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα πώς ο πλανήτης μας θα μπορέσει να ταΐσει 9 δισ. κατοίκους το 2050. «Είναι μία πολύ δύσκολη ερώτηση που συνδέεται με το κλίμα, το νερό, την οικονομία, το περιβάλλον, την πολιτική, την οικονομία και τον πολιτισμό. Μία ερώτηση είναι ότι θα υπάρχει αρκετό νερό, εδάφη για να παραχθεί η τροφή; Αλλη μία ερώτηση είναι τι θα τρώμε; Τι ποιότητας θα είναι αυτά; Οταν μάλιστα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σήμερα 1 δισ. άνθρωποι που πεινάνε και 1 δισ. που είναι υπέρβαροι», δήλωσε στα ´Χ.Ν.´ ο κ. Miller.
Στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται χάρη στην καθοριστική συμβολή των Χανιωτισσών διατροφολόγων, κας Χριστίνας Μακρατζάκη και κας Γεωργίας Πετράκη, ο κ. Μiller από την Τρίτη μέχρι και σήμερα, επισκέφθηκε διάφορα σημεία των Χανίων και συναντήθηκε με πάρα πολλούς ανθρώπους. «Με εντυπωσίασε ο τόπος κατ’ αρχήν. Δεν είναι τυχαίο που τον επισκέπτονται τόσοι πολλοί τουρίστες. Από την άλλη είναι και το φαγητό εξαιρετικό. Οσο για τα συμπεράσματα της έρευνας… τα αναζητάμε. Πιθανόν το ότι, ενώ η κρητική διατροφή είναι από τις πιο υγιεινές του κόσμου και οι σύγχρονοι Κρητικοί δεν φαίνεται να την ακολουθούν, έχει να κάνει με την αλλαγή της ζωής, το lifestyle που επιλέγει το fast food. Είναι και οι αλλαγές στην εργασία. Πριν από 50 χρόνια ένας αγρότης έκανε πολύ πιο σκληρή δουλειά σε σύγκριση με τον αγρότη σήμερα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μiller.
Το πρόγραμμα των επισκέψεων του δημοσιογράφου, όπως τόνισε η κα Μακρατζάκη, περιελάμβανε μεταξύ άλλων:
• Επισκέψεις σε καταστήματα έτοιμου φαγητού, σουβλατζίδικα για να δει τι τρώνε οι Κρητικοί σήμερα. Αλλά και σε αλυσίδες fast food που έχουν εντάξει στο πρόγραμμά τους και τη μεσογειακή διατροφή.
• Συνομίλησε με τους αντιδημάρχους κα Χ. Χατζηδάκη, Δ. Λειψάκη για θέματα δημόσιας υγείας και αθλητισμού και είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Χανίων, κ. Μ. Σκουλάκη.
• Βρέθηκε στη Δημοτική Αγορά Χανίων, είδε την παρασκευή σαπουνιού στο Γεράνι, δοκίμασε κρητική κουζίνα σε επίπεδο Gourmet στο ´Minoa Palace´, πραγματοποίησε επίσκεψη στη ´Βiolea´ για να δει τον τρόπο λειτουργίας ενός παραδοσιακού – σύγχρονου ελαιουργείου.
• Συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ιδιοκτητών κυλικείων Χανίων, κ. Παυλάκη και πραγματοποίησε επίσκεψη σε δύο από αυτά.
• Ενδιαφέρθηκε και βρέθηκε κοντά σε αγρότες, μελετώντας την καθημερινή ζωή, γευμάτισε σε ταβέρνα του χωριού.
• Παραβρέθηκε σε παραδοσιακό πανηγύρι. Βρέθηκε στο Μ.Α.Ι.Χ. και συνομίλησε με τον σεφ του και μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας, κ. Γ. Αποστολάκη.
• Συναντήθηκε με οικογένεια με παχύσαρκο παιδί και συνομίλησε μαζί τους. Επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Χανίων και ενημερώθηκε για τα ποσοστά στα Χανιά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών.