Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, 2025

Η Γαύδος του χθες και του σήμερα

Την ευκαιρία να περιηγηθούμε στις ομορφιές της Γαύδου είχαμε την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή τα εγκαίνια των γραφείων της Διεθνούς Ενωσης Αστυνομικών Χανίων στο ακριτικό νησί. Επισκέπτες και μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, μας μίλησαν για την ιστορία, τις ομορφιές αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στη διάρκεια της παραμονής μας στο νησί, μας… επισκέφθηκε και ο Εγκέλαδος, ο οποίος ανησύχησε κάποιους από τους κατοίκους, ενώ άλλοι δηλώνουν συνηθισμένοι σε αυτά τα φαινόμενα.
Στην αποστολή συμμετείχαν όλες οι Τοπικές Διοικήσεις Ι.Ρ.Α. της Κρήτης. Η αναχώρηση έγινε από το λιμάνι της Χώρας Σφακίων στις 11.30 π.μ. της Τρίτης, ενώ ο κατάπλους του πλοίου στο λιμάνι Καραβέ της Γαύδου έγινε δύο ώρες αργότερα.
Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης Ι.Ρ.Α. Χανίων, Γιάννης Περράκης, ο οποίος μετά τα εγκαίνια του γραφείου τους ευχαρίστησε τον δήμαρχο της Γαύδου, Ευστράτιο Λαμπάκη, για την ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και για τη δραστήρια συμβολή  στα κοινά τόσο του ιδίου όσο και όλου του Δημοτικού Συμβουλίου για τα συμφέροντα της Γαύδου, προσπαθώντας το καλύτερο για το ακριτικό νησί.
Η τελετή τελείωσε με απόδοση αναμνηστικών που απένειμε ο πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης Χανίων στον δήμαρχο και στον διοικητή του Αστυνομικού Σταθμού Ευσέβιο Δασκαλάκη.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γαύδου ευχαρίστησε την αποστολή της Διεθνούς Ενωσης Χανίων και των άλλων Νομών της Κρήτης για την τιμητική ενέργεια ίδρυσης και λειτουργίας γραφείων τους στη Γαύδο και τους ευχήθηκε κάθε καλό στις δράσεις τους, ενώ για την εφημερίδα μας είπε: «Τα ´Χανιώτικα νέα´ προβάλλουν κάθε δραστηριότητα που γίνεται στο νησί και τα ευχαριστούμε?». Συνεχίζοντας την ομιλία του ο δήμαρχος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Επρεπε από χρόνια να είχαμε την υποστήριξη του κράτους και ας είμαστε λίγοι οι μόνιμοι κάτοικοι. Το νησί, όμως, αναπτύσσεται, κυρίως με τη συλλογική προσπάθεια των κατοίκων και φίλων που έχουν κάνει διάφορες τουριστικές επενδύσεις».

ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ
Το σημερινό ρεπορτάζ αποτελεί αφιέρωμα στη Γαύδο με προβολή ορισμένων πανέμορφων περιοχών, όπως επίσης κι ένα σύντομο ιστορικό από το παρελθόν του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα. Γυρίζοντας, λοιπόν, το ρολόι του χρόνου στη δεκαετία του 1930 με τη δικτατορία Μεταξά, η Γαύδος είχε επιλεγεί ως τόπος εξορίας. Ανάμεσα σε πολλούς αγωνιστές ήταν ο Αρης Βελουχιώτης και ο Μάρκος Βαφειάδης. Απομονωμένη για τα καλά η Γαύδος από τον κορμό της Ελλάδας συνέχισε να διατηρεί αρκετό πληθυσμό μέχρι και τη δεκαετία του 1950. Εκτοτε άρχισαν να μειώνονται οι κάτοικοί της, αφού αρκετοί εγκατέλειψαν το νησί αναζητώντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής, μεταναστεύοντας άλλοι στο εξωτερικό, άλλοι σε πόλεις και άλλοι σε χωριά με τους περισσότερους να επιλέγουν την Κρήτη προτιμώντας την Παλαιόχωρα. Εκεί δημιούργησαν τη δική τους συνοικία με την ονομασία ´Γαυδιώτικα´. Πολλά χρόνια αργότερα, ενώ τα πράγματα πήγαιναν πολύ άσχημα για τη Γαύδο, αφού το κράτος την είχε ξεχάσει, η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη την ωφέλησε με αποτέλεσμα να γίνουν πολλά έργα και η Γαύδος άρχισε να αλλάζει, να γίνεται ´νυφούλα´. Το Δημοτικό Σχολείο άνοιξε και τώρα τελευταία λειτουργεί και Γυμνάσιο. Η Κοινότητα, ο Αστυνομικός Σταθμός μεταφέρθηκαν σε νέα πολυτελέστατα κτήρια, το Ιατρείο ανακαινίσθηκε και σήμερα κτίζεται ένα ακόμα νέο κτήριο. Το οδικό δίκτυο βελτιώθηκε με διάνοιξη δρόμων, που στο μεγαλύτερο τμήμα τους είναι με άσφαλτο. Είναι ανάγκη βέβαια και πρέπει να ασφαλτοστρωθεί και το τμήμα του δρόμου που απέμεινε με χωματόδρομο που οδηγεί στον Φάρο. Ταβέρνες θαυμάσιες ανοίχτηκαν, όπως και άλλες επιχειρήσεις, πολλά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και βίλες. Ενα πρατήριο υγρών καυσίμων είναι απαραίτητο να λειτουργήσει για εφοδιασμό των οχημάτων στο πολύ καλό οδικό της δίκτυο. Η Γαύδος επιτέλους απέκτησε ηλεκτρική ενέργεια. Ο ιστορικός Φάρος ανακαινίστηκε και λειτουργεί ως Μουσείο έχοντας αρκετούς επισκέπτες, εκ των οποίων οι απογευματινοί απολαμβάνουν από εκεί ένα θαυμάσιο ηλιοβασίλεμα. Τέλος, έχει εγκατασταθεί Ραδιοφωνικός Σταθμός F.M., από έναν φίλο του νησιού, τον Βασίλειο Τζουνάρα, ο οποίος δήλωσε στα ´Χ.Ν.´ τα εξής: «Θηβαίος στην καταγωγή με 20 χρόνια στην Κρήτη και 9 εδώ. Η πρώτη μου επαφή με τη Γαύδο ήταν το 1990. Εκτοτε είχα έρθει πολλές φορές. Πριν το 2004 λειτούργησα πειραματικά τον Ραδιοφωνικό Σταθμό και από το 2004, παρά του ότι η Γαύδος δεν είχε ακόμα ηλεκτρικό ρεύμα, το Γαύδος F.M. 88.8 ´Ο Φάρος του Νότου´, άρχισε να λειτουργεί επαγγελματικά».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα