Στην τελική ευθεία των συζητήσεων με την τρόικα εισέρχεται πλέον το νέο πακέτο των επώδυνων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ καθώς εντός της εβδομάδος πρέπει να κλειδώσουν και οι υπόλοιπες περικοπές ύψους 4 δισ. ευρώ, για τις οποίες οι ελεγκτές έχουν εκφράσει αντιρρήσεις.
Ως γνωστόν, η τρόικα διατηρεί επιφυλάξεις για τα μέτρα εξοικονόμησης στην υγεία, την άμυνα, τους Ο.Τ.Α. και τη Δημόσια Διοίκηση. Στο τραπέζι, πάντως, των συζητήσεων εξακολουθούν να παραμένουν οι μειώσεις στις συντάξεις, με ανοιχτό το ύψος από το οποίο θα ξεκινούν οι περικοπές, ενώ διαπραγμάτευση γίνεται ακόμη προκειμένου οι περικοπές στα δώρα μισθών του Δημοσίου και συντάξεων να είναι κλιμακωτές και να μην καταργηθούν πλήρως, όπως έχουν ζητήσει οι τροϊκανοί.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση δίνει μάχη με τον χρόνο, με στόχο την οριστικοποίηση των νέων μέτρων που αναμένεται να οδηγήσουν σε μια θετική έκθεση της τρόικας και την επίτευξη μιας συνολικής λύσης για τη χώρα μας.
Ταυτόχρονα, όμως, δημοσιοποιεί διά στόματος του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά τον στόχο για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής ´έως το 2016´.
Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται βέβαιος ότι θα εγκριθούν τα μέτρα από τη Βουλή, τονίζοντας ότι όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι υπ’ αριθμόν 1 προϋπόθεση για το μέλλον μας είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο, η επιμήκυνση, ως ήταν φυσικό, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία συνεχίζει να αντιδρά και για το νέο πακέτο μέτρων. Μαζί με πολλούς κλάδους εργαζομένων, όπως εκπαιδευτικοί, γιατροί, δικαστές, που ήδη έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις με κορύφωση τη γενική απεργία που έχουν εξαγγείλει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στις 26 Σεπτεμβρίου.
Νέα μέτρα και επιμήκυνση φαίνεται λοιπόν ότι εξελίσσονται σε ένα ακόμη θρίλερ, με τους θεατές – πολίτες να αγωνιούν για το τέλος, αν και μάλλον… την τύχη τους την ξέρουν.