Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

“Οι τέχνες και τα γράμματα στην Κύπρο”

Το μεσογειακό πολιτισμικό πρότυπο, όπως αποτυπώνεται στον κυπριακό και κρητικό πολιτισμό και η αναγκαιότητα ανάδειξής του στη σύγχρονη εποχή της μεγάλης κρίσης πολιτισμού, επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, χθες, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση των Πρακτικών του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου ´Οι Τέχνες και τα Γράμματα στην Κύπρο´.
Το συνέδριο πραγματοποίησαν η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ιδρυμα Καψωμένου και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Αύγουστο του 2010 με την ευκαιρία του 50 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Τα πρακτικά του συνεδρίου, μας δίνουν την πληρέστερη και ταυτόχρονα συνοπτική εικόνα των Γραμμάτων και των Τεχνών στην Κύπρο τα τελευταία 100 χρόνια, από τους πιο ειδικούς και έγκυρους μελετητές», σημείωσε  μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο καθηγητής Ερατοσθένης Καψωμένος, ενώ τόνισε  ακόμα ότι «η Κύπρος από την δεκαετία του ΄50 μέχρι σήμερα, έχει μια τεράστια άνθιση των Γραμμάτων. Έτσι, λοιπόν, η κυπριακή Λογοτεχνία μπορεί να διαδραματίσει έναν ευρύτερο ρόλο μέσα στη διεθνή πνευματική αγορά. Ένα ενδιαφέρον φαινόμενο είναι ότι η Κύπρος όπως και η Κρήτη είναι οι περιοχές όπου, η παράδοση διατηρείται σε μεγαλύτερο βαθμό, ένταση και ευκρίνεια. Αυτό έχει σημασία, γιατί στην ελληνική παράδοση και ιδιαίτερα όπως σώζεται σε αρχαϊκότερη μορφή σε Κύπρο και Κρήτη, αποτυπώνεται το μεσογειακό πολιτισμικό πρότυπο».
Ο κ. Καψωμένος πρόσθεσε επίσης ότι«έχουμε το προνόμιο να είμαστε ο αρχαιότερος και μακροβιότερος πολιτισμός -από τους ζώντες-της Μεσογείου. Ολοι οι άλλοι πολιτισμοί της αρχαίας Ελλάδας έχουν “σβήσει”. Ένας πολιτισμός που ζει χωρίς διακοπή, είναι ο δικός μας. Έτσι αποτυπώνει το μεσογειακό πολιτισμικό πρότυπο που είναι στην παρούσα ιστορική συγκυρία, όπου το δυτικό πρότυπο είναι φανερό ότι έχει εξαντλήσει τα όριά του. Η ανθρωπότητα έχει την ανάγκη να αναζητήσει καινούργια πρότυπα ζωής και συμπεριφοράς. Το μεσογειακό πρότυπο, είναι αυτό που βασίζεται την ισορροπία και στην αρμονία του ανθρώπου με τη φύση και την κοινωνία. Υπάρχει μια σειρά φαινομένων και χαρακτηριστικών που εξασφαλίζουνε τη δημιουργική συμμετοχή όλων. Εχουμε δηλαδή ένα διαφορετικό μοντέλο από το δυτικό. Ενα μοντέλο που θα μπορούσε να προταθεί ή να λειτουργήσει ως εναλλακτική λύση στη μεγάλη κρίση πολιτισμού σήμερα».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Χανίων, Γιάννης Χατζηιωάννου, επεσήμανε τα εξής «Το συνέδριο, ανάμεσα στις δύο εστίες του ελληνικού πολιτισμού της Κύπρου και της Κρήτης, με αδελφικές σχέσεις από την Κύπρο – Μινωική εποχή ανέδειξε σε μεγάλο εύρος την καλλιτεχνική και λογοτεχνική κίνηση της Σύγχρονης Κύπρου. Ηταν κατά γενική ομολογία, ένα πολύ σημαντικό πολιτισμικό γεγονός, επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο ότι «πατρίδα μας μπορεί και οφείλει να ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο τους δεσμούς αυτούς με το αδελφικό νησί. Εμείς, ως Κύπριοι των Χανίων, νιώσαμε ιδιαίτερη συγκίνηση παρακολουθώντας τις εκδηλώσεις και τις ομιλίες που οργάνωσε με τόση επιμέλεια και αγάπη το Ιδρυμα».
Να σημειωθεί ότι ο τόμος περιλαμβάνει 29 ανακοινώσεις από επιφανείς εκπροσώπους των κυπριακών Γραμμάτων και Τεχνών, πανεπιστημιακούς καθηγητές, ειδικούς ερευνητές, ιστορικούς της Λογοτεχνίας και των Εικαστικών Τεχνών, θεατρολόγους, σκηνοθέτες και συγγραφείς. Σε Παράρτημα περιέχονται αντιπροσωπευτικά έργα Κυπρίων Ζωγράφων.
Τον τόμο παρουσίασαν οι Γιάννης Χατζηιωάννου, πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Χανίων, Αριάδνη Παπιδάκη, γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Χανίων, Φίλιππος Χαραλάμπους, φιλόλογος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Κυπρίων Χανίων, Αντωνία Μαλακωνάκη, φιλόλογος, μέλος της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα