Ζήτηση που ξεπερνάει κάθε προηγούμενο παρουσιάζουν τα εναλλακτικά, εκτός πετρελαίου, προϊόντα -όπως τα καυσόξυλα, το πέλετ και η πυρήνα. Παρ’ ότι είναι μόλις Σεπτέμβριος και ειδικά η πυρήνα δεν έχει αρχίσει ακόμα να παράγεται για τη φετινή χρονιά, το ενδιαφέρον των Χανιωτών είναι πολύ μεγάλο σε μια προσπάθεια να ´απεγκλωβιστούν´ από το πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει και για την εγκατάσταση λέβητα για πυρηνόξυλο, ξύλο, πέλετ καθώς πολλοί Χανιώτες διαπιστώνουν ότι η μετατροπή της κεντρικής τους θέρμανσης από το πετρέλαιο σε άλλο καύσιμο συμφέρει πάρα πολύ.
«Η κίνηση έχει ξεκινήσει ήδη παρ’ ότι Σεπτέμβριος. Ο κόσμος έχει αγχωθεί λίγο και ξεκινάει να αγοράζει αρχικά μικροποσότητες για να δει πού θα πάνε οι τιμές», εξηγεί στα ´Χ.Ν.´ κ. Νεκτάριος Σολανάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος στο Ακρωτήρι που εμπορεύεται μεταξύ άλλων και καυσόξυλα, εδώ και τρία χρόνια. Από πέρυσι η ζήτηση σε ξύλα ήταν τεράστια, ενώ για φέτος αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Όπως εκτιμά ο κ. Σολανάκης η ζήτηση θα είναι τόση που «αναμένεται να υπάρξει και έλλειψη ξύλου. Αιτία το ότι τραβάει πολύ η Αθήνα, υπάρχουν πολλές παραγγελίες για εκεί. Εμείς πουλάμε κατά 90% ελαιόξυλο και κατά 10 ξύλο πορτοκαλιάς. Εχουμε αγρότες που κάνουν κορμοτομές, εκριζώσεις σε δικά τους χωράφια και αυτά τα ξύλα μας τα πουλάνε. Η ελιά έχει πολύ καλό ξύλο. Εχει τα μειονεκτήματά της ότι αφήνει ένα… αράχνιασμα στις καμινάδες αλλά με καλό καθαρισμό αντιμετωπίζεται. Στα Χανιά δεν συμφέρει να φέρεις άλλο ξύλο γιατί οι τιμές είναι ακόμα χαμηλές. Μια οξιά ή μια λεύκα για να έρθει από τη Βόρειο Ελλάδα όπου φυτεύονται δέντρα γι’ αυτό το σκοπό, δεν συμφέρει γιατί τα μεταφορικά είναι πολλά.» Η τιμή των ξύλων για φέτος αναμένεται να κυμανθεί από 150 έως και 170 ευρώ ο τόνους, αυξημένη σε σύγκριση με πέρυσι.
Σύμφωνα με τον κ. Σολανάκη σε μέρη όπως η Κρήτη συμφέρει πάρα πολύ η χρήση του πυρηνόξυλου. «Πιάνει περίπου 120 ευρώ ο τόνος και είναι ένα πολύ καλό καύσιμο. Όπως επίσης πολύ αποδοτικό είναι το θερμοδυναμικό τζάκι», τονίζει.
ΚΟΣΤΟΣ – ΣΥΓΚΡΙΣΗ
Σε επίπεδο Νομού υπάρχουν τρία πυρηνελαιουργεία ΑΒΕΑ, Ποντικάκη στα Κεραμειά και Γιαννούλη, ενώ στην Κρήτη συνολικά ξεπερνούν τα 10.
Τα ´Χ.Ν.´ συνομίλησαν με άτομο που δραστηριοποιείται στην πώληση πέλετ και έχει γνώσεις της αγοράς των εγκαταστάσεων.
«Αυτή τη στιγμή για έναν χώρο π.χ. 200 τετραγωνικών μπορεί να τοποθετηθεί ένας ξυλολέβητας που καίει δηλαδή ξύλα που κοστίζει 1500 ευρώ περίπου ή ένα λέβητας για πυρήνα που μπορεί να πιάσει από 2000 ευρώ έως και 5000 ευρώ. Οι τιμές συμφέρουν όταν πρόκειται να αντικαταστήσεις πετρέλαιο καθώς είναι πολύ ακριβό. Επίσης, μια μεγάλη σόμπα που να καλύπτει σε καλό επίπεδο ένα ολόκληρο σπίτι μπορεί να πιάσει από 1500 ευρώ και πάνω», αναφέρει.
Σχετικά με τη συγκριτική απόδοση μεταξύ πετρελαίου και των εναλλακτικών καυσίμων σημειώνει πως η καύση ενός τόνου πετρελαίου (που από φέτος θα κοστίζει περίπου 1500 ευρώ) αντιστοιχεί με 2 τόνους πέλετ (600 ευρώ), 3 τόνους καυσόξυλα (450 ευρώ) ή 3 τόνους πυρηνόξυλο (360 ευρώ).
Προϊόν Ποσότητα Τιμή
•Πετρέλαιο 1 τόνος 1500 ευρώ
•Ξύλα 1 τόνος 150 – 170 ευρώ
•Πέλετ 1 τόνος 300 ευρώ.
•Πυρήνα 1 τόνος 120 ευρώ