Οταν κάποιος πάσχει από σοβαρό νόσημα, δεν του το λένε απροκάλυπτα και ευθέως. Του το φέρνουν ´απ? έξω – απ? έξω´, προσεκτικά, με έμμεσο τρόπο ώστε να προσαρμοσθεί προοδευτικά στην κατάστασή του. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το πρόβλημα της ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Ολων τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ελλάδα. Οι δανειστές – εταίροι δεν αφήνουν καμιά στιγμή να μην μας υπενθυμίζουν ότι για να πάρουμε την επόμενη δόση, είναι απαραίτητη η πλήρης υλοποίηση των υποχρεώσεών μας, που έχουμε ενυπογράφως αποδεχθεί. Για να θεωρηθούμε ´σωζόμενη ή μη σωζόμενη χώρα´ σύμφωνα με τις κοινωτικές ´γραφές´;
Εφθασαν, λοιπόν, ο ένας πίσω από τον άλλον οι τοποτηρητές από την Εσπερία κι έπιασαν δουλειά ´να βάλουν τάξη στην ελληνική οικονομία´. Ο Ζωζέ Μπαρόζο, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο Πιέρ Μοσκοβισί ήρθαν στην Αθήνα να ενισχύσουν το ηθικό των τροϊκανών Πωλ, Τόμσεν, Ματίας, Μορς και Κλάους Μαζούχτ, να μην κάνουν πίσω στις πιέσεις που δέχονται απ? τους τρεις της συγκυβέρνησης, στην προσπάθειά τους να απαλύνουν τα δυσβάσταχτα μέτρα των επώδυνων περικοπών των 11,88 δισ. ευρώ, που θέλουν να επιβάλουν. Από κοντά και ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, να υπερθεματίζει, χρυσώνοντας το χάπι, ότι πρέπει ´να υπερασπιστούμε την Ελλάδα…, να δώσουμε ένα τέλος στην αβεβαιότητα´, ότι ´η Ευρώπη χρειάζεται ολοκλήρωση και αλληλεγγύη´ και ότι ´οι Ελληνες πρέπει να κάνουν προσπάθειες για να πετύχουν τα κριτήρια που έχουν τεθεί´.
Και για να δοθεί έμφαση και σοβαρότητα επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο ο Χορστ Ράιχενμπαχ ικανοποιημένος(!) από την πρόοδο των δρομολογημένων διαρθρωτικών αλλαγών. Αλλά προειδοποίησε ότι δεν κάνει πίσω όσον αφορά την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και για τις παραχωρήσεις των μεγάλων έργων υποδομής. Εδωσε μεγάλη σημασία σε θέματα της ακρίβειας, στην τροποποίηση της αγορανομικής νομοθεσίας, τη διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Εξαγωγών, τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Συμβάσεων του Δημοσίου και Αναπτυξιακού Ταμείου, που θα διαχειριστεί το επόμενο Ε.Σ.Π.Α. Και όλ? αυτά για να επισημοποιήσει(;) τη διαπίστωση ενός υψηλά ιστάμενου παράγοντα της Ε.Ε. ότι: ´ή θα φτιάξετε κανονικό κράτος ή θα γίνεται Μπαγκλαντές´!
Ο Χορστ Ράιχενμπαχ συνέστησε την ομάδα δράσης ´τεχνικής βοήθειας´ που στην ουσία είναι ´τοποτηρητές´ να επιτηρεί στενότερη και σε καθημερινή βάση την οικονομική διαχείρηση, να παρακολουθεί ηλεκτρονικά τη διάθεση κάθε ευρώ που μας δάνεισαν και όλους τους κυβερνητικούς τομείς, όπως και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να δουν γιατί δεν εφαρμόζονται τα μέτρα που ψηφίστηκαν. Για ν? αποδείξουν ότι μια χώρα που εμφανίζεται ανίκανη να τακτοποιήσει τα του οίκου της, παραδίδει σε άλλους ελεγκτές τη διεύθυνση του ´μαγαζιού´. Προσβλητικό και εγκληματικό!
Περίεργη είναι και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε νερό στο κρασί του να συναντήσει αντιπροσωπία του τον ´σούπερ´ επιτηρητή στη Βουλή να του επισημάνει ότι ´η εσωτερική υποτίμηση οδηγεί σε φαύλο κύκλο, ότι πλήττει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας´ και να του επιβεβαιώσει ότι η πρόθεση του κόμματος είναι ´να μην αποστασιοποιηθεί από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.´. Το ´αριστερό αγόρι´ έσπασε τον πάγο της αμφισβήτησης, βλέπετε ετοιμάζεται και προπονείται ν? αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού. Ενδιαφέρουσα εξέλιξη…
Τώρα ποιον ρόλο παίζει και ο Γερμανός Φλάισερ, ο καθηγητής ιστορικός, που έγινε Ελληνας και διδάσκει νεώτερη ιστορία στο Παν. Αθηνών, να αναβιώσει τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο των Γερμανών, αυτό θα φανεί στους επόμενους μήνες.
Μην μας διαφεύγει δε ο κατ? επίφασιν επικοινωνιακός καβγάς Στουρνάρα και Τόμσεν για τη… ´διαφωνία´ ως προς την ανεύρεση ισοδύναμων μέτρων μεταξύ 9,5 – 11,88 δισ. ευρώ για να φθάσουμε στη σκληρή πραγματικότητα και να καταλήξουμε στο κακομοίρικο ´Ε, τι να κάνουμε!´.