Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

«Αφοσιωμένος υμνωδός της βιοπάλης»

«Το λογοτεχνικό έργο και η πορεία του Χαράλαμπου Σκριβιλιωτάκη εντάσσονται μέσα σε ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό πλαίσιο βασισμένο στη βιωματική εμπειρία». Αυτό τόνισε η γιατρός – λογοτέχνις Πηνελόπη Ντουντουλάκη σε εκδήλωση – αφιέρωμα για το πνευματικό και πολιτιστικό έργο του Χαράλαμπου Σκριβιλιωτάκη, χθες βράδυ στο Βενιζέλειο Ωδείο.
Η κα Ντουντουλάκη στην ομιλία, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ο ποιητής και συγγραφέας είχε την ατυχία να βιώσει, ως παιδί, τα πέτρινα χρόνια της γερμανικής κατοχής και του μεταπολεμικού διχασμού, τη διαιωνιζόμενη κοινωνική αδικία και την πολιτική ´των ημετέρων´, από όποια πλευρά και αν προέκυπτε. Ο ίδιος συχνά αναφέρεται στα παιδικά χρόνια τα οποία στερήθηκε, όχι για να εκμαιεύσει συμπάθεια ή οίκτο, αλλά για να γνωρίσει στους νεότερους το ψυχικό σθένος της γενιάς του και την αντίσταση, που η γενιά εκείνη αντέταξε στον τρόμο και στην πείνα. Μέσα λοιπόν από αυτές τις συνθήκες διαμορφώθηκε το όραμα του συγγραφέα για μια καλύτερη ζωή. Τις λιχνισμένες με άλας ιδρώτα και δακρύων ημέρες ο Χαράλαμπος Σκριβιλιωτάκης μετέτρεψε σε λόγο αφηγηματικό, πεζό ή κάποτε ποιητικό, διατυπωμένο με δέος και διανθισμένο με ίχνη χρωμάτων από διαφυγούσες χαρές».
Η κα Ντουντουλάκη τόνισε επίσης ότι «πάνω απ? όλα ο τιμώμενος απόψε συμπολίτης μας είναι ένας αφοσιωμένος υμνωδός της βιοπάλης. Αδιάκοπα καταγράφει το καρδιοχτύπι της εργατικής τάξης και τον βιαστικό βηματισμό στη διαδρομή για τη δουλειά, κάθε ξημέρωμα. Η πόλη των Χανίων διεκδικεί τις περισσότερες από τις αναφορές του. Αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς ο συγγραφέας, αν και με ρίζες στην ορεινή ύπαιθρο, είναι παιδί της πόλης. Παρ? όλα αυτά, μαζεύει την ανθοδέσμη συναισθημάτων και εντυπώσεων από κάθε επίσκεψή του στην ύπαιθρο για να συνθέσει κάποιο από τα πολύ ενδιαφέροντα χρονογραφήματά του».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα