Τον καλύτερο πρεσβευτή του νησιού θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα κρασιά της Δυτικής Κρήτης, ωστόσο ακόμα δεν έχουν τη θέση που τους αξίζει ούτε καν στα τοπικά ξενοδοχεία και στα καταστήματα εστίασης.
Σε μια προσπάθεια καλύτερης γνωριμίας των τουριστών με την τοπική παραγωγή κρασιού και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην κεντρική πλατεία του Πλατανιά εκδήλωση οινογευσίας, με τη συμμετοχή του ´Δικτύου Οινοποιών Δυτ. Κρήτης´ και του Συλλόγου επιχειρηματιών Πλατανιά ´Ο Ιάρδανος´.
Στο ερώτημα των ´Χ.Ν.´ ότι στα Χανιά πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία διαθέτουν κρασιά από τρίτες χώρες επειδή είναι πιο φθηνά ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κ. Πρώιμος απάντησε πως «είναι αλήθεια ότι και οι επιχειρηματιές στην εστίαση και στον ξενοδοχειακό τομέα θα πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους και να υποστηρίξουν τα κρητικά κρασιά και ειδικά αυτά της Δυτ. Κρήτης, που είναι εξαιρετικής ποιότητας. Υπάρχει διείσδυση στην τοπική αγορά, αλλά δεν είναι αυτή αρκετή, συμφωνώ μαζί σας. Είναι θέμα χρόνου να μπουν τα κρασιά περισσότερο σε ξενοδοχεία και εστιατόρια γιατί σύντομα θα καταλάβουν όλοι ότι είναι εξαιρετικής ποιότητας και αποτελούν έναν πολύ καλό πρεσβευτή στο εξωτερικό. »
Παράλληλα ο κ. Πρώιμος εξήρε την παρουσία του Δικτύου Οινοποιών σημειώνοντας πως πρωτοβουλίες όπως η δική του θα έπρεπε να ακολουθηθούν και από άλλους παραγωγικούς φορείς.
Για το Δίκτυο ο πρόεδρός του, κ. Νίκος Καραβιτάκης, επισήμανε πως τόσο οι τουρίστες, όσο και οι επαγγελματίες «θα ήταν καλό να δοκιμάσουν το κρασί μας, ώστε να μην αποτελεί πάντα κριτήριο η τιμή για την αγορά ενός κρασιού. Θέλουμε ο κόσμος να πειστεί ότι η Κρήτη είναι μια πολύ δυναμική Περιφέρεια στον τομέα του κρασιού».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι τουρίστες είχαν την ευκαιρία να γευτούν κρασιά από τέσσερα οινοποιεία (Καραβιτάκη, Ντουράκη, Μανουσάκη, Ανώσκελη) συνοδεία μεζέ, να καταθέσουν την άποψή τους στους παραγωγούς και να συζητήσουν μαζί τους.
Ενδιαφέρον από τουρίστες
«Μας άρεσαν τα λευκά κρασιά που δοκιμάσαμε, ήταν εξαιρετικά», ανέφερε η κα Μπάιντι και η κόρη της Κρίσπα, από την Φινλανδία που ήταν από τις πρώτες που δοκίμασαν κρασιά. Όπως μας είπαν, ερχόμενες στην Κρήτη δεν γνώριζαν ότι παράγει κρασί. Εμφανίσθηκαν ικανοποιημένες από τα κρασιά που δοκίμασαν και δεν απέκλεισαν να τα αναζητήσουν και στο εστιατόριο που τρώνε ή στην πατρίδα τους.
Ο κ. Νίκος, Ελληνας που ζει στο Βέλγιο, ανέφερε πως τα περισσότερα κρασιά που δοκίμασε ήταν εξαιρετικά. Στο Βέλγιο υπάρχουν κρητικά κρασιά αλλά οι Βέλγοι στην πλειοψηφία τους καταναλώνουν μπίρα.