Αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες σε Σέλινο και Αλμυρίδα έχει προκαλέσει η απόφαση ανάκλησης των Γαλάζιων Σημαιών από 5 παραλίες του Δήμου Καντάνου – Σελίνου και από μια του Δήμου Αποκορώνου που, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οφείλεται σε αυθαιρεσίες και παραλείψεις.
Η είδηση, που δημοσιεύτηκε στα ´Χ.Ν.´ μετά από ανακοίνωση της ´Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης´ που είναι και υπεύθυνη για την απονομή των Γαλάζιων Σημαιών, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλος θόρυβος και να διατυπωθούν ερωτήματα από αναγνώστες για τους λόγους της ανάκλησης.
Τα ´Χ.Ν.´ επικοινώνησαν με την ´Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης´ ζητώντας τις ακριβείς παρατηρήσεις και τους λόγους για τους οποίους ανακλήθηκαν οι έξι Γαλάζιες Σημαίες στα Χανιά. Ωστόσο η ´Εταιρεία´ αρνήθηκε να δώσει τα σχετικά έγγραφα καλώντας μας να τα πάρουμε από τους Δήμους. Στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου, όπως μας είπε ο δήμαρχος κ. Γ. Δερμιτζάκης, το επίσημο έγγραφο δεν έχει φτάσει ακόμα, ενώ ο Δήμος Αποκορώνου έχει λάβει το σκεπτικό της απόφασης.
Δ. ΚΑΝΤΑΝΟΥ – ΣΕΛΙΝΟΥ
Πέντε παραλίες -Παχειά Αμμος, Χαλίκια, Λιμανάκι, Γραμμένο, Βουλισμένη στο Λαφονήσι- του Δήμου Καντάνου – Σελίνου έχασαν τη Γαλάζια Σημαία. Αναφορικά με τις ευθύνες του Δήμου ο κ. Δερμιτζάκης απάντησε πως «η απόφαση είναι αρνητική για μας αλλά δεν είναι δυσφήμιση για την περιοχή γιατί λέει η απόφαση ότι τα νερά είναι καθαρά».
Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη είχε μια προφορική ενημέρωση της ´Εταιρείας Προστασίας της Φύσης´ για τους λόγους που στερήθηκε ο Δήμος τις Γαλάζιες Σημαίες. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι τουαλέτες των ΑμΕΑ, δεν είχαμε χρήματα στον προϋπολογισμό μας. Με τα έξοδα εγκατάστασης για κάθε τουαλέτα να ξεπερνούν τα 6.000 ευρώ, θέλαμε ένα ποσό 50.000 ευρώ συνολικά. Δύο που αγοράσαμε τις βάλαμε μετά τον έλεγχο από την Επιτροπή, επομένως νομοτελειακά γνωρίζαμε ότι θα έχουμε προβλήματα με τις Γαλάζιες Σημαίες. Επίσης οι διάδρομοι για τα ΑμΕΑ δεν έφταναν στο νερό, δεν υπήρχαν τασάκια στις ομπρέλες, σε μια άλλη παραλία υπήρχε μια σημαδούρα για το όριο της παραλίας ενώ θα έπρεπε να ήταν 2 – 3.»
Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος ´Γαλάζιες Σημαίες´ μετά την αφαίρεσή τους για το καλοκαίρι του 2012, ο Δήμος δεν μπορεί να καταθέσει πρόταση ώστε να πάρουν σημαία οι ίδιες παραλίες το 2013.
«Δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε αίτηση για του χρόνου αυτό είναι γνωστό, όμως του χρόνου το καλοκαίρι θα τα έχουμε όλα εντάξει ώστε να έλθει η Εταιρεία και να κάνει δύο ελέγχους ώστε οι παραλίες να ενταχθούν στο πρόγραμμα γαλάζιας σημαίας για το 2014», καταλήγει ο κ. Δερμιτζάκης.
ΣΤΗΝ ΑΛΜΥΡΙΔΑ
Στον Αποκόρωνα η Γαλάζια Σημαία χάθηκε από την παραλία της Αλμυρίδας. Βασική αιτία η παράνομη επέκταση εγκαταστάσεων επιχειρήσεων πάνω στην παραλία. «Πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια να επιστρέψει η Γαλάζια Σημαία στην Αλμυρίδα και οι επιχειρηματίες και εμείς», ανέφερε στα ´Χ.Ν.´ ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Γρηγόρης Μαρκάκης. Ο κ. Μαρκάκης λέει πως πέρα από την αυθαίρετη κατάληψη οι υπόλοιπες παραλήψεις είναι τυπικές. «Στο δεξιό άκρο της παραλίας υπάρχει αλιευτικό καταφύγιο που δεν οριοθετείται, δεν οριοθετούνται οι ´γαλάζιες´ δραστηριότητες, υπάρχουν μαύροι σωλήνες ύδρευσης επί της ακτής, η ακτή έχει πολλά αποτσίγαρα, υπάρχουν σκουριασμένα ντους, δεν υπάρχουν όρια κολύμβησης. Αυτά λέει η έκθεση της Εταιρείας. Είναι τυπικά θέματα. Εμείς δεν πρόκειται να τα αφήσουμε έτσι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση», κατέληξε ο κ. Μαρκάκης.
Είμαι Ναυαγωσώστης της αλμυρίδας(εδώ και 3 χρόνια). Εχω να δηλώσω οτι ο Κ.μαρκάκης(και το επιτελείο του) κανεί προσπάθειες μόνο στη θεωρία, καθώς στη πράξη ούτε την πρόθεση έχουν,ούτε και εκαναν ενέργειες πρός την κατεύθυνση αυτή τα τελευταία 2 χρόνια.ΤΣημαντικά προβλήματα όπως την αόριστη οριοθέτηση του μόλου καθώς και της οριοθέτησης κολύμβυσης είναι ζητήματα που γνωρίζουν καλά οτι υπάρχουν,και ο δήμος Αποκορώνου αλλά και το αρμόδιο λιμεναρχείο σούδας. Και σε ότι αφορά την αλόγιστη εκμετάλευση της ακτής απο τις ξαπλώστρες των ιδιοτών, παίζεται ενα καλοστημένο παιχνιδι ανάμεσα στο Δήμο Αποκορώνου, τους ιδιώτες και την κτηματική υπηρεσία