Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Πολυβραβευμένες ταινίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Αρχίζει σήμερα στον κινηματογράφο ´Αττικόν´ το τριήμερο φεστιβάλ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που για 5η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει η ομάδα 55 της Διεθνούς Αμνηστίας.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες τα μέλη της ομάδας τόνισαν ότι όλες οι ταινίες, επιλεγμένες και πολυβραβευμένες, προβάλλουν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Αντωνία Παπαδοπούλου μιλώντας στα ´Χ.Ν.´ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το 5ο  Φεστιβάλ κινηματογράφου είναι αφιερωμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα, ανεξάρτητα σε ποια χώρα και ποιοι άνθρωποι τα στερούνται. Όλες οι ταινίες λοιπόν ανεξάρτητα χώρα παραγωγής, προβάλλουν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεδομένου ότι φέτος, όπως και τα τελευταία χρόνια άλλωστε, η κοινωνικοπολιτική και οικονομική κατάσταση έχει επηρρεάσει τις περισσότερες  χώρες του κόσμου, θεωρούμε ότι είναι καλό να έχουμε μια πιο εμπεριστατωμένη προσέγγιση στο θέμα ανθρώπινα διακιώματα, είτε αυτό αφορά  εμάς ή κάποιους άλλους στον κόσμο». Από την πλευρά της η εκπαιδευτικός Στέλλα Βογιατζάκη τόνισε ότι «όλες οι ταινίες που θα προβληθούν είναι επιλεγμένες με πολύ προσοχή, ενώ όλες τους είναι και πολυβραβευμένες. Αφορούν ένα ευρύ φάσμα κρατών ανθρώπων και θεμάτων. Ορισμένες από αυτές είναι αρκετά τολμηρές από πολιτική άποψη, άλλες πάλι λιγότερο, όλες όμως αφορούν τα ανθρώπινα διακιώματα, τα οποία θίγονται ποικιλοτρόπως σε κάθε χώρα και με διαφορετικό τρόπο. Στόχος μας και φέτος μέσα από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, είναι να προσεγγίσουμε περισσότερο κόσμο και να προβληματιστεί με αυτά που συμβαίνουν σε πολλές χώρες του κόσμου». Η κα Βογιατζάκη υπογράμμισε ότι «πολλές από τις ταινίες που θα προβληθούν έχουν ως ήρωες παιδιά, τα οποία είναι τα πρώτα τα οποία θίγονται, γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να τις παρακολουθήσει το κοινό».
Ο Κώστας Τζωρτζάκης επεσήμανε ότι «θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον ιδιοκτήτη του κινηματογράφου ´Αττικόν´, ο οποίος δείχνοντας την ευαισθησία του πάνω στα ανθρώπινα διακιώματα μας παραχωρεί τον κινηματογράφο, τις πιο ´κινήσιμες´ ημέρες τις εβδομάδας, για να προβάλουμε τις δικές μας ταινίες».
Να σημειωθεί ότι από την Παρασκευή έως και Κυριακή  θα προβάλονται 4 ταινίες καθημερινά, με ώρα έναρξης 8.30 μ.μ. Στο τέλος κάθε παράστασης θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό. Το εισιτήριο κάθε ημέρας είναι 5 ευρώ.  

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αίθουσα Α ώρα 8.30 μ.μ.
“Τα παιδιά ενός άλλου θεού” (2009). Διάρκεια 102´
Ο ιδιαίτερα δημοφιλής  Φατίχ Ακίν παρουσιάζει το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο του συμπατριώτη του Μιράζ Μπεζάρ, «Τα Παιδιά του Ντιγιάρμπακιρ», ένα  ρεαλιστικό δράμα, με θέμα τις περιπέτειες δύο ανηλίκων αδερφών, τα οποία, μετά τον αναπάντεχο χαμό των γονιών τους, προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια από τις πλέον αφιλόξενες γειτονιές της Τουρκίας, στη δεκαετία του ’90. Η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου σε τοποθεσίες του Ντιγιάρμπακιρ, της μεγαλύτερης πόλη του τουρκικού Κουρδιστάν. Η ταινία σάρωσε βραβεία στα φεστιβάλ Αμβούργου, Νυρεμβέργης, Κωνσταντινούπολης κ.α, με 11 συνολικά βραβεία και 3 υποψηφιότητες.

Αίθουσα Β ώρα 8.30 μ.μ.
“Incendies”
Διάρκεια 130 λεπτά.
Ο Ντ. Βιλενέβ σκηνοθετεί ένα κορυφαίο δράμα μέσα στις φλόγες του εμφυλίου μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στον Λίβανο, στην κινηματογραφική μεταφορά του πολυ-υμνημένου θεατρικού έργου του Καναδού, λιβανέζικης καταγωγής, Wajdi Mouawad. Το νήμα της ιστορίας αρχίζει να ξετυλίγεται από τη διαθήκη της µητέρας  των διδύµων η οποία  απαιτεί, από τα παιδιά της να βρουν τον πατέρα (τον οποίο θεωρούσαν νεκρό) και τον αδελφό τους (του οποίου την ύπαρξη  αγνοούσαν πλήρως). Προτάθηκε για Όσκαρ ξένης καλύτερης ταινίας  2011, κέρδισε 31 Διεθνή βραβεία και ακόμα 10 διεθνείς υποψηφιότητες.

Αίθουσα Α ώρα 10.30 μ.μ.
 “Παράνομη” (Illégal)
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Olivier Masset – Depasse (2010) Διάρκεια: 95´
Ο Ντεπάς,  υπογράφει με ευαισθησία μια αληθινή,επίκαιρη, συνταρακτική ιστορία για το  θέμα της  μετανάστευσης. Γύρισα την ταινία ´Illegal´ για να τη δει ο κόσμος και να μη μπορεί να πει ´δεν ήξερα´ δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του. Η Τάνια και ο Ιβάν, ο 14χρονος γιος της είναι παράνομοι μετανάστες από τη Ρωσία, οι οποίοι ζουν στο Βέλγιο με πλαστά χαρτιά τα τελευταία 8 χρόνια. Η Τάνια ζει μέσα στον φόβο, αποφεύγοντας την αστυνομία ως τη στιγμή που συλλαμβάνεται και κρατείται σε ένα κέντρο  για παράνομους μετανάστες. Φιναλίστ για βραβ. LUX 2010, πρόταση Βελγίου για Ξενόγλωσσο Οσκαρ 2010. Διάκριση στο 15ήμερο Σκηνοθετών Φεστιβάλ Κανών, βραβ. SACD για καλύτερη γαλλόφωνη ταινία.

Αίθουσα B ώρα 10.30 μ.μ
“Και τα σπουργίτια τραγουδούν” (2008) Σκηνοθεσία Majid Majidi Γλώσσα Ιρανικά  Διάρκεια 96´
Ένα σινεφίλ διαμάντι, η συγκινητική ιστορία για τη σύγκρουση αξιών κατά το ταξίδι ενός απλού ανθρώπου από την ιρανική ύπαιθρο στην απρόσωπη μητρόπολη της Τεχεράνης. Ο Majidi είναι ο σημαντικότερος δημιουργός στη χώρα του (Υποψήφιος για  Οσκαρ για “Τα παιδιά του παραδείσου”.
Βραβείο ερμηνείας στο Βερολίνο για τον απολαυστικό Ρεζά Νατζί. Αργυρή Αρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2008, 6 Διεθνή Βραβεία σε Φεστιβάλ και  ακόμα δυο υποψηφιότητες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα