Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Εκθεση για τον “Μαύρο θάνατο” στα Χανιά

Μνήμες του Μαύρου Θανάτου, της πανώλης, μιας από τις μεγαλύτερες απειλές των περασμένων αιώνων, που αποδεκάτιζε ολόκληρες πόλεις και άφηνε χιλιάδες νεκρούς στο πέρασμά της, αναβιώνουν μέσα από την ενδιαφέρουσα Εκθεση που παρουσιάζουν η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην εκκλησία του Αγ. Ρόκκου στη Σπλάντζια.
Η Εκθεση έχει τίτλο ´«…εγένετο μεγάλον θανατικόν…» Οι επιδημίες της πανώλης στα Χανιά´, και τα εγκαίνιά της πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2012.
Μιλώντας στα ´Χ.Ν.´ η αρχαιολόγος της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χρύσα Μπούρμπου, επεσήμανε κάποια σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις επιδημίες της πανώλης, τονίζοντας ότι «οι  επιδημίες της πανώλης (πανούκλα), γνωστή ως “Μαύρος Θάνατος”, αποτέλεσαν μια από τις μεγαλύτερες δημογραφικές κρίσεις στην Μεσαιωνική Ευρώπη, από τον 14ο μέχρι τον 18ο αιώνα. Αυτό που ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι ο ναός του Αγ. Ρόκκου, χτίστηκε το 1630 από τους Βενετούς και ήταν ο προστάτης άγιος κατά της πανώλης. Προφανώς έγινε ο προστάτης της πόλης των Χανίων μετά από κάποια σημαντική επιδημία που έπληξε την πόλη. Υπάρχουν αναφορές για τα Χανιά, που μιλάνε για κάποιες επιδημικές περιόδους, όπως αυτή της δεκαετίας του 1590 που αναφέρουν ότι πέθαναν είκοσι με τριάντα χιλιάδες άνθρωποι. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το 1/3 του πληθυσμού της Ευρώπης από τον 14ο μέχρι και τον18ο αιώνα, πέθανε από την επιδημία της πανώλης.  25 εκκατομμύρια νεκροί στο σύνολο, από τα 75 εκκατομμύρια πληθυσμού που αριθμούσε η Ευρώπη».
Οσον αφορά το υλικό που παρουσιάζεται στην Εκθεση η κα Μπούρμπου, σημείωσε ότι «τα πόστερ που εκτίθενται στην Εκθεση παρουσιάζουν στοιχεία, όπως τι είναι η πανώλη, καθώς και πληροφορίες  σχετικά με την αναγνώρισή της. Υπάρχουν επίσης κάποιες απεικονίσεις που δείχνουν την επίδραση που είχε η πανώλη, στην Τέχνη της εποχής εκείνης, για να δηλώσει ακριβώς την απελπισία των ανθρώπων και τον τρόμο μπροστά σε μια ασθένεια άγνωστη για τις ιατρικές γνώσεις της περιόδου. Υπάρχει ένα πόστερ που αναλύει ακριβώς τι συνέβαινε ιατρικά την εποχή εκείνη και πώς ουσιαστικά η πανώλη βοήθησε στο να ανταπεξέλεθει η ιατρική γνώση με καινούργιες πρακτικές όπως π.χ. με την ανάπτυξη περισσότερο της ανατομίας που βοήθησε τους ανθρώπους ώστε να μετριάσουν την ασθένεια. Κάποια από τα πόστερ αναφέρονται συγκεκριμένα στις επιδημίες που γνωρίζουμε από τις πηγές, που έπληξαν την Κρήτη και δη την πόλη των Χανίων”.
Την έκθεση πλαισιώνουν εικαστικές δημιουργίες, της συντηρήτριας έργων Τέχνης και εικαστικού δημιουργού, Ματίνας Βασιλικάκη.
Η Εκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα