Προς Δημόσια Διαβούλευση κατατέθηκε χθες το νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με το οποίο καταργούνται ή συγχωνεύονται φορείς και οργανισμοί του Δημοσίου. Η εξέλιξη αυτή αφορά άμεσα τον Φορέα του Δρυμού Σαμαριάς και το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Χανίων, με τον Πέτρο Λυμπεράκη να εμφανίζεται επιφυλακτικός και την Αμαλία Μπασιά αισιόδοξη.
Συνολικά, καταργούνται και συγχωνεύονται 29 Φορείς Διαχείρισης προστατευομένων περιοχών. Προβλέπεται η συγχώνευση 20 φορέων σε 9, η κατάργηση 4 επιπλέον και η ενσωμάτωσή τους σε υφιστάμενες υπηρεσίες καθώς και η αυτοτελής διατήρηση 5 φορέων λόγω της διεθνούς αναγνωσιμότητας, της μοναδικότητας των προστατευόμενων αντικειμένων, της οικολογικής και γεωγραφικής αυτονομίας και της ιστορικότητας των περιοχών αυτών.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, στόχος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι «η οικονομικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία δημοσίων οργανισμών που εξυπηρετούν δημόσια αγαθά και παρέχουν αναγκαίες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο, με όσο το δυνατό λιγότερο δημοσιονομικό κόστος και μικρότερη επιβάρυνση του Ελληνα φορολογούμενου». Όπως σημειώνεται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «καταργούνται φορείς των οποίων η αποστολή και ο ρόλος μπορεί πλέον να ασκηθεί από κάποια υφιστάμενη δομή συνεκτικότερα. Στο πλαίσιο αυτό, αρμοδιότητες των καταργούμενων νομικών προσώπων, που κρίνεται ότι εξακολουθούν να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, μεταφέρονται σε άλλους φορείς ή υπηρεσίες του Δημοσίου, γεγονός που συνεπάγεται σημαντική εξοικονόμηση πόρων». Επίσης, «συγχωνεύονται οργανισμοί του δημόσιου τομέα και τίθενται σε εκκαθάριση ανώνυμες εταιρείες, προς επίτευξη του στόχου της ορθολογικής αναδιάρθρωσης του δημοσίου τομέα στην κατεύθυνση του περιορισμού του εύρους του».
Ο ΦΟΡΕΑΣ ΣΑΜΑΡΙΑΣ
Βάσει του νομοσχεδίου που κατατέθηκε προς Δημόσια Διαβούλευση ο ´Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς´ και ο ´Φορέας Διαχείρισης Καρπάθου – Σαρίας´, συγχωνεύονται και συνιστούν νέο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με την επωνυμία ´Φορέας Διαχείρισης Οικοσυστημάτων Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης´. Σύμφωνα πάντα με το νομοσχέδιο, στον νέο φορέα περιέρχεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων, της περιουσίας (ενεργητικό – παθητικό), των θέσεων και του προσωπικού των φορέων που συγχωνεύονται με την παράγραφο αυτή και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους, στα οποία ο φορέας που συνιστάται υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχός τους. Ο φορέας που συνιστάται έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και εποπτεύεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2742/1999, ως ισχύει και του ν. 1650/1986. Η έδρα του φορέα διαχείρισης είναι τα Χανιά.
ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ Ο Π. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗΣ
Τις επιφυλάξεις του αναφορικά με την εξέλιξη αυτή εξέφρασε μιλώντας στα ´Χ.Ν.´ ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Σαμαριάς Πέτρος Λυμπεράκης. «Καταλαβαίνω την ανάγκη για οικονομία αλλά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν μου δίνει κανένα στοιχείο για επίτευξη εξοικονόμησης πόρων μέσα από τη συγκεκριμένη συγχώνευση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λυμπεράκης επισήμανε ότι προκύπτουν πολλές πρακτικές δυσκολίες από τη συνένωση των δύο φορέων, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αδυνατώ να δω με ποιον τρόπο θα είναι λειτουργικό αυτό το σχήμα». Πάντως ξεκαθάρισε ότι θα περιμένει αναλυτικότερη ενημέρωση από το Υπουργείο για τη συγκεκριμένη πρόταση, καθώς πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις, όπως για την έδρα του οργανισμού, η οποία ορίζεται μεν στα Χανιά αλλά δεν εξασφαλίζεται η παραμονή της στην πόλη μας.
Σε κάθε περίπτωση, όπως εξήγησε ο κ. Λυμπεράκης, θα γίνει η απαραίτητη συζήτηση στο Δ.Σ. του φορέα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί παρέμβαση στη Δημόσια Διαβούλευση.
ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
Με άλλες 5 Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας στην Κρήτη συγχωνεύεται διοικητικά το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Χανίων. Πλέον, σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρύθμισης δημιουργείται μια μονάδα, το ´Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης´ με έδρα το Ηράκλειο, στο οποίο υπάγονται έξι Διευθύνσεις, τα σημερινά 6 αυτόνομα Ιδρύματα.
«Η θέση μου είναι κοινή με τον διοικητή του Θεραπευτηρίου Λασιθίου ότι επειδή η Κρήτη, έχει έναν μεγάλο και κακή κατάσταση ΒΟΑΚ, θα ήταν καλύτερο να γίνουν δύο διοικήσεις μια σε επίπεδο Χανίων – Ρεθύμνου με έδρα τα Χανιά και μια σε επίπεδο Ηρακλείου – Λασιθίου με έδρα το Λασίθι. Όμως η συνένωση δεν είναι κατ´ ανάγκη αρνητική. Συμμαζεύει τα οικονομικά και θα υπάρχει μια πολύ μεγάλη εξοικονόμηση κονδυλίων καθώς οι διαγωνισμοί για όλη την Κρήτη θα γίνονται από έναν φορέα και όχι από έξι όπως γινόταν σήμερα», δήλωσε στα ´Χ.Ν.´ η πρόεδρος του Χρονίων κ. Αμαλία Μπασιά. Σύμφωνα με την κα Μπασιά «αυτό που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι οι οργανισμοί, ώστε να μην υπάρχουν δυσλειτουργίες στην καθημερινότητα των Ιδρυμάτων, στην εξυπηρέτηση δηλαδή των ασθενών». Παράλληλα η κα Μπασιά σημείωσε πως είναι θετικό ότι δεν προβλέπεται μεταφορά υπαλλήλων από τα Ιδρύματα στην έδρα της Περιφέρειας στο Ηράκλειο.
Σύμφωνα με το 11ο άρθρο του σχεδίου περί κατάργησης οργανισμών προβλέπεται τα έξι Ν.Π.Δ.Δ., που υπάγονται στην ´Περιφέρεια Κρήτης´: ´Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Ηρακλείου´, ´Κέντρο Προστασίας Παιδιού Ηρακλείου´, ´Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Χανίων´, ´Κέντρο Προστασίας Παιδιού Λασιθίου´, ´Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου (Αγ. Νικόλαος)´ και το ´Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ρεθύμνου´, συγχωνεύονται και συνιστούν νέο Ν.Π.Δ.Δ., με την επωνυμία ´Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης´. Το ´Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης´ αποτελείται από 6 Αποκεντρωμένες Διευθύνσεις, με την ονομασία ´Διεύθυνση Αποθεραπείας και αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία Ηρακλείου´ ´Διεύθυνση Προστασία Παιδιού Ηρακλείου´, ´Διεύθυνση ΑΜΕΑ Χανίων´, ´Διεύθυνση προστασίας παιδιού Λασιθίου´, ´Διεύθυνση ΑμΕΑ Λασιθίου´ και ´Διεύθυνση ΑΜΕΑ Ρεθύμνου´. Οι Διευθύνσεις έχουν την έδρα τους στην έδρα των αντίστοιχων Ν.Π.Δ.Δ., που συγχωνεύτηκαν.