Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Προβλήματα του σύγχρονου κόσμου μέσα από συνομιλίες με συγγραφείς

Προβλήματα του καιρού μας, όπως ο θρησκευτικός φανατισμός, οι εθνικισμοί, ο ρατσισμός, η σεξουαλική ελευθερία, αναδεικνύονται μέσα από συζητήσεις με 33 διάσημους συγγραφείς, στο βιβλίο του Ανταίου Χρυσοστομίδη ´Οι κεραίες της εποχής μας´, το οποίο παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο θέατρο ´Κυδωνία´ στα Χανιά.
Το βιβλίο βασίστηκε στην ομώνυμη τηλεοπτική εκπομπή αλλά παρουσιάζει ό,τι «δεν πέρασε από τον τηλεοπτικό φακό» και απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό – όχι μόνον στους λάτρεις της λογοτεχνίας.
Αλλωστε, κάθε ενότητα του βιβλίου επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα – αναλόγως με τα ενδιαφέροντα έκαστου συνομιλητή. Ετσι, αναπτύσσονται σκέψεις και προβληματισμοί σχετικά με θέματα όπως τα προβλήματα της Δημοκρατίας στον δυτικό κόσμο, η κρίση ηθικών αξιών, τα ευρωπαϊκά ιστορικά τραύματα σε μια αέναη διασταύρωση με ζητήματα που αφορούν το μέλλον της λογοτεχνίας και την επίδρασή της στην κοινωνία.
Παρών στην παρουσίαση ο ίδιος ο Ανταίος Χρυσοστομίδης, ανέφερε στα ´Χ.Ν.´ ότι το βιβλίο βασίζεται μεν στην τηλεοπτική εκπομπή ´Οι κεραίες της εποχής μου´, αλλά δεν αποτελεί μεταγραφή των συνεντεύξεων της εκπομπής.
«Είναι τελείως διαφορετικό. Είναι ουσιαστικά ό,τι δεν πέρασε μέσα από τον φακό. Είναι η προσωπική μου ματιά  και μία προσωπική μου επιλογή απ’ ό,τι έχουν πει όλοι αυτοί οι σοφοί άνθρωποι».
Παράλληλα, ο κ. Χρυσοστομίδης υπογράμμισε ότι όπως και στις εκπομπές του, επιλέγει να μην αναφέρεται μόνο στη λογοτεχνία αλλά «και στα προβλήματα των καιρών μας».
«Πολλές φορές», συνεχίζει, «επιμένω να κάνω τις ίδιες ερωτήσεις στους συγγραφείς, ώστε ο αναγνώστης να μπορεί από τις απαντήσεις να κάνει  συγκρίσεις και να δει πως στο ίδιο θέμα υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Ξέρετε όλοι αυτοί οι σπουδαίοι συγγραφείς είναι ευαίσθητοι δέκτες και πομποί των προβλημάτων της ζωής μας. Ανάλογα λοιπόν με την προσωπικότητα του καθενός διαλέγω και μια οπτική γωνία από την οποία τον βλέπω στο βιβλίο».
Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Μιχάλης Βιρβιδάκης, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο βιβλίο «πολύ σημαντικό βοήθημα για αυτούς που αγαπούν την καλή λογοτεχνία και ενδιαφέρονται για το καλό θεατρικό έργο» και συνέχισε: «Αν και βασίστηκε στην ομώνυμη τηλεοπτική εκπομπή, εν τούτοις  είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με την εικόνα, γιατί ο γραπτός λόγος έχει την δύναμη να μεταφέρει την πλήρη καταγραφή των συζητήσεων που έκανε ο συγγραφέας, με τους 33 διάσημους συγγραφείς, που παρουσιάζονται μέσα στις σελίδες του βιβλίου». Ο κ.  Βιρβιδάκης υπογράμμισε ακόμα «ο αναγνώστης διαπιστώνει ότι είναι σαν να βλέπει μια τοιχογραφία της σύγχρονης εποχής από ψηλά γιατί όλοι οι συγγραφείς είναι από διαφορετικά μήκη και πλάτη του κόσμου. Μέσα από τα έργα τους, αντανακλώνται όλα τα προβλήματα που αυτή τη στιγμή απασχολούν τις κοινωνίες όπως: της δημοκρατίας στον δυτικό κόσμο, ο θρησκευτικός φανατισμός, ο εθνικισμός, η κρίση ηθικών αξιών, ο ρατσισμός, τα ευρωπαϊκά ιστορικά τραύματα, η σεξουαλική ελευθερία κ.ά. Εν κατακλείδι, λοιπόν, το βιβλίο ´Οι κεραίες της εποχής μου´ απευθύνεται σε όσους θέλουν να ´ψάξουν´ την ευρωπαϊκή λογοτεχνία αλλά και το μυστήριο της ζωής πίσω από αυτό».  


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα