Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Κρητική διατροφή για καλή υγεία

«Η παραδοσιακή κρητική διατροφή είναι ένας πολύ οικονομικός τρόπος να τρεφόμαστε σωστά, αλλά και να αυξήσουμε τον μέσο όρο ηλικίας μας», τόνισε η διαιτολόγος -διατροφολόγος Ειρήνη Αρχοντάκη, μιλώντας στα ´Χ.Ν.´, με αφορμή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Στ’ Κ.Α.Π.Η. Χαλέπας με θέμα ´Κρητική διατροφή – Υγεία και Ευεξία μετά τα 60…´.
Η ίδια σημείωσε επίσης ότι «είναι γνωστό πως οι Κρητικοί είχαν πολύ δυνατή καρδιά και ζούσαν πολλά χρόνια και αυτό οφειλόταν κυρίως στη διατροφή τους». Η κα Αρχοντάκη στην ομιλία της αναφέρθηκε και σε μικρά μυστικά που έχουν να κάνουν με τη διατροφή καθώς και ποιες τροφές πρέπει να προσέχουμε  ή ποια θρεπτικά συστατικά  χρειάζεται να αυξήσουμε για καλύτερη υγεία, ενώ υπογράμμισε ότι «μετά τον πόλεμο Αμερικανοί ερευνητές ήρθαν στο νησί για να δουν σε τι κατάσταση, από πλευράς υγείας, ήταν οι Κρητικοί. Διαπίστωσαν, παρά το γεγονός ότι δεν τρεφόταν όπως θα έπρεπε    -υποσιτισμός λόγω πολέμου- ότι ήταν γεροί και δυνατοί, γιατί τρέφονταν με αγνά  προϊόντα, όπως χόρτα, γαλακτοκομικά και κρέας σε μικρές ποσότητες, ενώ στην καθημερινότητά τους δεν υπήρχε καθιστικός τρόπος ζωής. Ετσι, παρά τις κακουχίες, υπήρχε στους ανθρώπους  μακροζωία». «Θα πρέπει να γυρίσουμε στον παραδοσιακό τρόπο διατροφής, που σε τελική ανάλυση είναι πιο υγιεινός και πιο οικονομικός», κατέληξε.  

ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Τρίτης Ηλικίας από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων.
• Τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου  στο Κ.Α.Π.Η. Νέας Κυδωνίας, στις 6.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση που θα περιλαμβάνει λαϊκή μουσική και παραδοσιακό κέρασμα.
• Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στο Ε’ Κ.Α.Π.Η. – περιοχή Σπλάντζιας, στις 5 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί  εκδήλωση  που θα περιλαμβάνει:
– Ομιλία – αφιέρωμα στην Τρίτη Ηλικία.
– Τραγούδια από τη χορωδία των μελών του Κ.Α.Π.Η.
– Πλούσιο μουσικό πρόγραμμα και παραδοσιακά εδέσματα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο κ. Τομπαλίδης Εμμανουήλ, εκπρόσωπος των μελών του Κ.Α.Π.Η.,  για την κοινωνική του προσφορά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα