Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Κινητοποίηση για την Υγεία

Μήνυμα ενάντια στη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έστειλαν το απόγευμα του Σαββάτου τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων και η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της δημοτικής Αγοράς, με σύνθημα «Να κρατήσουμε όρθιο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας – Να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία – Κανένας μόνος του στην κρίση»…
«Η Yγεία και η Πρόνοια όπως και η Παιδεία, δεν είναι εμπορεύματα για να θησαυρίζουν οι έμποροι των εθνών. Στην κρίση έπρεπε να στηριχθούν αυτά τα διακαιώματα για να μην εξωθούμε στον κανιβαλισμό και στην κοινωνική διάλυση.
Η κατάσταση στην Υγεία – Πρόνοια, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση. Όλοι μαζί να περιφρουρήσουμε και να υπερασπίσουμε χωρίς καμιά υποχρέωση το “κοινωνικό δικαίωμα” στη υγεία», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Μιλώντας στα ´Χ.Ν.´ η αντιπρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων, Νίκη Μπαρδάτσου επεσήμανε ότι «η συνεχής υποχρηματοδότηση με την εφαρμογή του μνημονίου συνεχίζεται και αυτές τις ημέρες θα τοποθετηθεί, πραγματικά, η “ταφόπετρα” σε αυτό που λέμε δημόσιο χαρακτήρα της υγείας. Οι περικοπές τόσο των μισθών μας όσο και των άλλων κεκτημένων δικαιωμάτων μας καταργούνται.
Προσλήψεις δεν γίνονται, ο κρατικός φορέας δεν χρηματοδοτεί κανένα τομέα της Υγείας (Δημόσιο και Ιδιωτικό), ούτε επίσης τον Ε.Ο.Π.Υ..
Ετσι, τόσο εμείς οι εργαζόμενοι, όσο και οι χρήστες της υγείας, καθώς και όλοι οι πολίτες της χώρας συνεχώς πλήττονται. Οι πολίτες εκτός του ότι βυθίζονται   μέσα στην ανεργία και την φτώχεια, έχουν χάσει και τη δωρεάν περίθαλψη».
Ο Ανδρέας Λιοδάκης ειδικευόμενος γιατρός του Γ.Ν.Χ. δήλωσε ότι «η συγκέντρωση – διαμαρτυρία έχει διπλό χαρακτήρα. Πρώτο, είναι να προβάλει τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο, και το δεύτερο είναι η υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης, η οποία  δεν σταματά εδώ αλλά προχωράει προς το… χειρότερο.
Επιτακτική, λοιπόν, ανάγκη είναι η ανατροπή των πολιτικών που μας έφεραν οι τελευταίες κυβερνήσεις και που μας έφτασαν σε αυτό το χάλι. Στο χάλι να λέμε ότι το δημόσιο νοσοκομείο, μπορεί δεν μπορεί να βγάλει την χρονιά.
Δεν υπάρχουν πόροι, δεν χρηματοδοτείται από το κράτος και τον Ε.Ο.Π.Υ. και πραγματικά αυτή τη στιγμή στηρίζεται στο φιλότιμο των εργαζόμενων σε αυτά».

Η ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ
Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του το 13ο Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στις Υπηρεσίες Υγείας της Κρήτης.
Οι συνεχείς περικοπές και οι περιορισμοί σε φάρμακα και παροχές, οι μειώσεις στη χρηματοδότηση, οι συγχωνεύσεις, η μείωση οργανικών θέσεων, το κλείσιμο νοσοκομείων, η μη πληρωμή των δεδουλευμένων και η τραγική έλλειψη υγειονομικού, ιατρικού και διοικητικού προσωπικού, έχουν μετατρέψει σε οριακές και επικίνδυνες τις συνθήκες λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας.
Οι νοσηλευτές εξάλλου τονίζουν πως «χρέος όλων μας είναι να διαφυλάξουμε το κοινωνικό αγαθό της Υγείας, ώστε να μην καταστεί είδος πολυτελείας, να αναδείξουμε τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμοζόμενη πολιτική, να  μην αφήσουμε να καταρρεύσει και να προστατέψουμε το δημόσιο χαρακτήρα του Συστήματος Υγείας».

Επίσχεση εργασίας γιατρών
Την ίδια ώρα, σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από σήμερα γιατροί συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ..
Χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων ανακοίνωσε ότι «υποστηρίζει σθεναρά τις κινητοποιήσεις των μελών του, κλινικών και εργαστηριακών γιατρών συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οι οποίοι ξεκινούν από τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου πενθήμερη επαναλαμβανόμενη επίσχεση εργασίας.
Οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. γιατροί προσπαθούν να αντισταθούν στον επαπειλούμενο οικονομικό τους αφανισμό και να συνεχίσουν να προσφέρουν στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. την ανθρώπινη περίθαλψη που τους αρμόζει.
Ομως, έχουν μείνει απλήρωτοι από το Ταμείο για πολλούς μήνες του 2010, το μεγαλύτερο διάστημα του 2011 και από τον Απρίλιο του 2012.
Δυστυχώς το οικονομικό βάρος που καλούνται να σηκώσουν είναι τεράστιο και απαγορευτικό εάν θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται με αξιοπρέπεια και ευσυνειδησία.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων ζητά από τον Χανιώτη και τη Χανιώτισσα την κατανόησή τους και τη στήριξή τους στην προσπάθεια των γιατρών να σταματήσει η αποσύνθεση της Υγείας στη χώρα μας».

ΑΠΟ ΤΗ ΓΣΕΒΕΕ
Διατροφικό σεμινάριο
Το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ και το ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ´Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση´ διοργανώνουν εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: ´Εκπαίδευση στα νέα διατροφικά πρότυπα για μικρές επιχειρήσεις του επισιτιστικού τομέα´.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι 80 ώρες και περιλαμβάνει 50 ώρες Σεμινάρια, 20 ώρες εξ αποστάσεως εκπαίδευση και 10 ώρες συμβουλευτική.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και Εθνικών πόρων και απευθύνεται σε εργοδότες, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και συμβοηθούντα μέλη μικρών βιοτεχνικών και εμπορικών επιχειρήσεων του επισιτιστικού τομέα.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο γραφείο της Ομοσπονδίας (3ος όροφος Ελ. Βενιζέλου ΕΒΕΧ) ώρες 9π.μ. – 1μ.μ. έως και την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα