Mετά τη Δ.Ο.Υ. Κισάμου, οριστική πρέπει να θεωρείται η απόφαση να κλείσει και το Ειρηνοδικείο Κισάμου, με τους φορείς της περιοχής να συζητούν ακόμα και παραιτήσεις. Το θέμα συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Αγώνα που έχουν σχηματίσει οι φορείς παρουσία και των βουλευτών Χανίων κ. Χ. Μαρκογιαννάκη και Γ. Σταθάκη.
Οι δύο βουλευτές δήλωσαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε επίκαιρες επερωτήσεις στη Βουλή, ωστόσο το κλίμα στη συνεδρίαση της επιτροπής ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για τις ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Και αυτό γιατί οι φορείς της Κισάμου διαπίστωσαν ότι οι αποφάσεις ήταν ειλημμένες πριν τη συνάντηση που έγινε στις αρχές Οκτώβρη στην Αθήνα. Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος κ. Μυλωνάκης σημείωσε πως ο πρόεδρος της Επιτροπής που ήταν υπεύθυνη για το θέμα των Δ.Ο.Υ. τού ανέφερε πως είχε συγκεκριμένες εντολές για τον αριθμό των υπηρεσιών που θα κλείσει ενώ την ίδια ώρα άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου έλεγαν στους φορείς της Κισάμου ότι το θέμα θα το ξαναδούν.
«Την Τρίτη θα γίνει Δημοτικό Συμβούλιο και θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Υπήρξαν προτάσεις να παραιτηθεί τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο ακόμα και να μην ξανακατέβουν ποτέ σε εκλογές τα μέλη του. Θα τα δούμε όλα αυτά στο Δημοτικό Συμβούλιο» είπε ο κ. Μυλωνάκης στα ´Χ.Ν.´.
Στη συνάντηση πήραν επίσης μέρος οι αντιδήμαρχοι κύριοι Κουμάκης, Σκορδυλάκης, Καστανοπουλάκης, ο δημ. σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Κ. Κουκουράκης ο δημ. σύμβουλος κ. Θ. Τουλουπάκης,ο εκπρόσωπος των λογιστών κ. Στ. Κουνελάκης, ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου πατήρ Α. Μπαριωτάκης κ.ά..
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ
Εγγραφες προτάσεις κατέθεσε στη συνάντηση ο δημοτικός Σύμβουλος κ. Κώστας Κουκουράκης.
Σε αυτές προτείνει:
α) Το κλείσιμο του Δήμου Κισσάμου και όλων των φορέων για 3 ημέρες.
β) Μετά την παρέλευση των 3 ημερών εάν ο Νομός Χανίων δεν έχει συμπεριληφθεί στους Νομούς με διατήρηση δεύτερης Δ.Ο.Υ. (δηλαδή αυτής της Κισσάμου) και του Ειρηνοδικείου, να παραιτηθεί οριστικά σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και οι συνδυασμοί των Δημοτικών Παρατάξεων με τους αναπληρωματικούς.
Ο κ. Κουκουράκης τονίζει στην πρότασή του πως «περίπου επί 4 χρόνια η κοινωνία και η τοπική Αυτοδιοίκηση δέχονται συνεχή πλήγματα στην οικονομία, στους θεσμούς και στη δυνατότητά τους να οργανώσουν συντεταγμένα τις πολιτικές οι οποίες αφορούν τα του οίκου τους. Κυρίως μετά τον Καλλικράτη, υπήρξε ένταση των επιθέσεων αυτών και παράλληλα πλήρης αδράνεια των ΟΤΑ οι οποίοι περιορίζονταν να αντιδρούν με ανώδυνα ψηφίσματα. Τώρα οι πολίτες και οι Δήμοι (ιδιαίτερα ο Δήμος Κισάμου) δέχονται νέα επίθεση η οποία κατά τη γνώμη μας ξεχείλισε και το ποτήρι αναφορικά με το κλείσιμο της ΔΟΥ Κισσάμου και του Ειρηνοδικίου Κισσάμου. Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ο Δήμος Κισσάμου αποφάσισε να αντιδράσει με επίσκεψη στα αρμόδια Υπουργεία για τα δύο αυτά θέματα παρουσία, μάλιστα, μελέτης και των τεσσάρων βουλευτών του Ν. Χανίων. Μέσα από τα έγγραφα αλλά και την ανταλλαγή απόψεων κατά την επίσκεψή μας στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης φάνηκε ξεκάθαρα ότι υπήρχε πλήρης εμπαιγμός εις βάρος μας. Αποκορύφωμα είναι η αποκάλυψη ότι ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης την ώρα που συζητούσε μαζί μας, παρουσία των τεσσάρων βουλευτών, τα επιχειρήματα και τους λόγους που το Ειρηνοδικείο Κισσάμου είχε όλες τις προϋποθέσεις να παραμείνει εν λειτουργία, η απόφαση για το κλείσιμο του Ειρηνοδικείου είχε υπογραφεί τρεις ημέρες πριν. »