«Χαίρομαι για τα παιδιά αυτά και αυτή είναι η ελπίδα μας για ένα καλύτερο μέλλον». Με αυτά τα λόγια και με έντονη τη συγκινησιακή φόρτιση, ο Γρηγόρης Παυλάκης, πλοίαρχος ε.α. και τελευταίος Ελληνας επιζών από την αποβίβαση στη Νορμανδία τον Ιούνιο του 1944, μίλησε με θερμά λόγια χθες το πρωί σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Αλικιανού.
Σε μια ξεχωριστή εκδηλωση για να τιμηθεί το «ΟΧΙ» στον φασισμό και τον ναζισμό, ο ήρωας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου παρέδωσε τη σημαία στη σημαιοφόρο του σχολείου Αντωνία Τρικουνάκη.
«Αν γύριζα το χρόνο πίσω; Σίγουρα θα συμμετείχα και πάλι σε μια τέτοια προσπάθεια» ανέφερε απαντώντας στις ερωτήσεις των παιδιών, ενώ επεσήμανε πως αυτό που του έλειπε από την έναρξη του πολέμου μέχρι τη λήξη του ήταν η οικογένειά του. Για την αποβίβαση στη Νορμανδία στην οποία συμμετείχε ως ύπαρχος στην κανονιοφόρο ´Κριεζής´ που κάλυπτε με βολές το πρώτο κύμα των συμμαχικών στρατευμάτων, ο κ. Παυλάκης επεσήμανε πως: «Ετοιμαζόμασταν και περιμέναμε για μέρες και στο σημείο που υποθέταμε ότι θα γίνει η αποβίβαση έγινε τελικά.
Το σκάφος μας παρείχε υποστήριξη στην αποβίβαση στην πρώτη παραλία, στην παραλία Gold. Η αποβίβαση ήταν θεαματική, είχαν συγκεντρωθεί όλοι οι στόλοι της περιοχής που μαζί με τα πλοιάρια, τα πλοία ξεπερνούσαν τα 3.000, εκατομμύρια αποβιβάσθηκαν. Οι Γερμανοί αιφνιδιάστηκαν» θυμήθηκε. Παράλληλα δεν θα ξεχάσει το γεγονός ότι η αποβίβαση έγινε σε ένα «διάλλειμμα καλοκαιρίας», εν μέσω άσχημων καιρικών συνθηκών που έκαναν την επίθεση πολύ πιο δύσκολη.
Στην προσωπικότητα και την πορεία του κ. Παυλάκη αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πλατανιά κ. Αθ. Χηνόπουλος ενώ ο κ. Ερατοσθένης Καψωμένος ανακήρυξε το τιμώμενο πρόσωπο, επίτιμο μέλος της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών. Ξεχωριστή ήταν η αναφορά του διευθυντή του Γυμνασίου Αλικιανού κ. Γ. Καρκάνη.
«Η παρουσία του για το Γυμνάσιο Αλικιανού δεν είναι συμβολική. Υπήρξε μαθητής του μοναδικού τότε Γυμνασίου της πόλης των Χανίων.
Η ζωή και η δράση του είναι συνυφασμένη με εκείνο το σχολείο που του δίδαξε το ´θνήσκειν υπέρ της πατρίδος´. Ο Γρηγόρης Παυλάκης δεν έκανε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από αυτό που έκαναν οι μαθητές του σχολείου του είκοσι χρόνια πριν το 1913, όταν μαθητές όντες, κατατάχθηκαν ως εθελοντές στον ελληνικό στρατό και πολέμησαν στους Βαλκανικούς Πολέμους. Το Μνημείο στην αυλή του σχολείου τους, το οποίο ο κ. Παυλάκης με την τάξη του πολλές φορές το επισκέφθηκε, αποτελεί περίτρανο μάρτυρα».
Ο κ. Καρκάνης επεσήμανε επίσης τη συμμετοχή του κ. Παυλάκη στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια από την αποβίβαση στη Νορμανδία και τη βράβευση του από τον Γάλλο πρόεδρο Ζαν Σιράκ με το παράσημο του Ιππότη της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής.
Σημαιοφόρος για την 28η Οκτωβρίου ορίσθηκε η Αντωνία Τρικουνάκη και για την 25η Μαρτίου ο Βασίλης Κασελάκης και παραστάτες οι Χρυσή Χανιωτάκη, Μιχάλης Μπαλαντίνος, Αναστασία Ποπέσκου, Ελένη Φυτουράκη.
Ακολούθησε προσφορά παραδοσιακού κεράσματος από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου.