Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Παιδική Επιθετικότητα

Με αφορμή την έναρξη μιας νέας ομάδας γονέων παιδιών δημοτικού, το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Χανίων μας έστειλε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την παιδική επιθετικότητα καθώς και δράσεις στις οποίες θα προχωρήσει:
«Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό στην επιθετικότητα, θα λέγαμε πως πρόκειται για την εσωτερική ανάγκη για προσφυγή στη σωματική δύναμη.
Η επιθετικότητα είναι μια έκφραση του θυμού για τη ματαίωση ή την αναβολή εκπλήρωσης μιας ανάγκης ή μιας επιθυμίας. Αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση, όπως είναι η αγάπη, η αλληλεγγύη, η τάση για επανόρθωση και επιτυχία. Συγκαταλέγεται στον ευρύτερο κύκλο των ενστικτωδών ενορμήσεων της αυτοσυντήρησης, της προστασίας και της διαιώνισης του ανθρώπινου είδους. Η κατανόηση του ρόλου της επιθετικότητας στην παιδική ηλικία θεωρείται σημαντική καθώς η εκδήλωση αλλά και η διαχείριση των επιθετικών ενορμήσεων συμβάλλει στην μετέπειτα υγιή ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και αποτελεί τη βάση της διανοητικής προόδου, της απόκτησης ανεξαρτησίας, της υψηλής αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης του ατόμου.  
Στα παιδιά σχολικής ηλικίας, αφορά κυρίως τη σύγκρουση μεταξύ των ορμών και των ενστίκτων (όπως η πείνα, ο ύπνος, η ασφάλεια, η επιβεβαίωση, η άντληση ευχαρίστησης) από τη μια μεριά, και τις κοινωνικές επιταγές από την άλλη.
Ο Freud πριν από 100 χρόνια υποστήριζε, πως ο ιδρυτής του πολιτισμού, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που “πέταξε” στον αντίπαλό του, μια βρισιά αντί για ένα ακόντιο.
Δηλαδή, όταν η πράξη ως έκφόρτηση του θυμού, έγινε λόγος. Αυτό σημαίνει μια νοητική επεξεργασία, η βάση της οποίας είναι η αναγνώριση της ύπαρξης του άλλου. Ο άνθρωπος, όπως και όλα τα ζώα, είναι οπλισμένος με επιθετικά ένστικτα. Στόχος αυτών των ενστίκτων είναι η επιβίωση και η αυτοπροστασία.
Από πολύ νωρίς έγινε κατανοητό ότι η σωματική έκφραση της επιθετικότητας είχε τελικά ανασταλτικό χαρακτήρα για την επιβίωση, την ασφάλεια και την εξέλιξη. Οι επιθυμίες του ενός συγκρούονταν με τις επιθυμίες του άλλου και το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Το αποτέλεσμα αυτής της διαπίστωσης ήταν η δημιουργία ηθικών και θεσπισμένων νόμων.
Ανάλογα με την ηλικία βλέπουμε και διαφορετική έκφραση του θυμού.
Τα βρέφη όταν στερούνται κάτι ή βιώνουν κάτι δυσάρεστο, κλαίνε ή σπαράζουν.   
Τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά 2-3 χρονών συνήθως καταστρέφουν παιχνίδια ή χτυπιούνται κάτω. Λειτουργούν αυτοκαταστροφικά.
Αργότερα η επιθετικότητα στρέφεται στους άλλους. Μπορεί η επιθετικότητα να υπάρχει ως ένστικτο, εκ γενετής, όμως το τι χαρακτήρα θα πάρει, αφορά άμεσα το περιβάλλον.
Η αποδοχή ή και η επιβράβευση μιας επιθετικής τάσης από το περιβάλλον, η επίτευξη στόχων μέσω αυτής και η ταύτιση με ένα πλαίσιο όπου η επιθετικότητα, ως αντίδραση στις ματαιώσεις, και οι συγκρούσεις κυριαρχούν μπορεί να συμβάλουν στη διατήρηση του φαινομένου και στην ενήλικη ζωή. Το ίδιο ισχύει και για την αυστηρή και ανώριμη οριοθέτηση.
Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Χανίων σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους γονείς με παιδιά Δημοτικού (από έξι ετών έως 12 ετών) σε ανάλογα θέματα υγιούς ανάπτυξης της προσωπικότητας των παιδιών, πρόκειται να υλοποιήσει την χρονική περίοδο Νοέμβριος 2012 – Ιανουάριος 2013, ομάδα γονέων. Η διαδικασία της ομάδας έχει στόχο να διευκολύνει τους γονείς να αναγνωρίσουν και να επεξεργαστούν τους φόβους και τις ανησυχίες σε σχέση με τον ρόλο τους  αλλά και σε σχέση με τις ανάγκες και το μεγάλωμα των παιδιών τους, σ? αυτήν την κρίσιμη ηλικία που τίθενται τα θεμέλια της ομαλής ανάπτυξής τους. Οι θεματικές ενότητες οι οποίες θα συζητηθούν στην ομάδα γονέων με βάση τις εμπειρίες των μελών της ομάδας, θα αφορούν καθημερινές καταστάσεις της ζωής που προβληματίζουν και απασχολούν τους γονείς στη σχέση τους με τα παιδιά τους. Η ομάδα η οποία έχει διάρκεια 10 εβδομαδιαίων συναντήσεων, με ημερομηνία έναρξης την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012 και ημερομηνία λήξης την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013, θα πραγματοποιείται από τις 10 έως τις 11:30 το πρωί, στον χώρο του Κέντρου Πρόληψης (οδός Μιχελιδάκη 17 – 1ος όροφος). Η συμμετοχή στην ομάδα δεν απαιτεί καμία οικονομική επιβάρυνση. Συντονίστρια της ομάδας θα είναι η κυρία Κουράκη Ελένη, Ψυχολόγος.
Οι γονείς οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην ομάδα γονέων, μπορούν να δηλώνουν καθημερινά συμμετοχή στη γραμματεία του Κέντρου Πρόληψης στα τηλέφωνα 2821028166 και 2821051214, μέχρι και την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012.
Επειδή η ομάδα θα είναι ολιγάριθμη, θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα