Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024

10ο μεσογειακό πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών

Εξαιρετική εμφάνιση και με δύο μετάλλια στις αποσκευές τους επέστρεψαν από τη Βηρυτό οι σκακιστές του Α.Ο.Κύδων Κατερίνα και Τάσος Παυλίδης.
H Κατερίνα Παυλίδου με 5,5 βαθμούς ισοβάθμησε στην πρώτη θέση της κατηγορίας των γυναικών με τη Γαλλίδα Σοφί Μιλιέτ, αλλά πήρε το αργυρό μετάλλιο λόγω κριτηρίων και η Γαλλίδα το χρυσό, ενώ η Αιγύπτια WGM Μόνα Κχάλεντ πήρε το χάλκινο.
Στους άνδρες ο Τάσος Παυλίδης διεκδίκησε τον τίτλο μέχρι τέλους, αλλά τελικά ισοβάθμησε στη 2η θέση με τον Αλγερινό Μοχάμεντ Χαντιούς και τελικά κατετάγη 3ος στα κριτήρια. Νικητής των αγώνων ο Αιγύπτιος GM Αχμέτ Άντλι. Η εμφάνιση του Παυλίδη που σημείωσε 6 νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα είναι αξιοσημείωτη γιατί η απόδοσή του έφτασε το 2544 και το τρέχον ΕΛΟ του στα 2417, γεγονός που κατοχυρώνει τον τίτλο του διεθνούς μετρ για τον νεαρό σκακιστή του Κύδωνα.
Η τελική βαθμολογία του Μεσογειακού πρωταθλήματος στο οποίο πήραν μέρος 51 σκακιστές και σκακίστριες από 15 χώρες, είχε ως ακολούθως:
1. Αχμέτ Άντλι (Αίγυπτος GM 2596) 7,5b. 2. Μοχάμεντ Χαντιούς (Αλγερία GM 2479) 7β. 3. Τάσος Παυλίδης (FM 2376) 7β. 4. Κίβανς Χαζνεντάρογλου (Τουρκία GM 2466) 6,5β. 5. Φρανσουά Φεγκρέρ (Γαλλία GM 2421) 6,5b. 6. Σάμι Κχαντέρ (Ιορδανία ΙΜ 2362) 6β. 7. Ζαν Φρανσουά Νελίς (Μονακό 2150) 6β. 8. Μαχμούντ Αμπντουλαζίζ (Λίβανος CM 2097) 6β. 9. Μπασέρ Ίγτι (Συρία ΙΜ 2299) 5,5β. 10. Φαϊσάλ Καϊραλλάχ (Λίβανος FM 2283) 5,5β. 11. Ντιέγκο Ντελ Ρέι (Ισπανία ΙΜ 2389) 5,5β. 12. Σοφί Μιλιέτ (Γαλλία ΙΜ 2365) 5,5β. 13. Αχμάντ Νατζάρ (Λίβανος FM 2222) 5,5β. 14. Κατερίνα Παυλίδου (WIM 2211) 5,5β. 15. Κχάλεντ Μόνα (Αίγυπτος WGM 2220) 5β. κ.α.

Παγκόσμια νεανικά πρωταθλήματα
Στο ξενοδοχείο Πότο Καράς της Χαλκιδικής διεξάγονται οι αγώνες για τα παγκόσμια ατομικά νεανικά πρωταθλήματα στις κατηγορίες 8, 10, 12, 14, 16 και 18 ετών σε αγόρια και κορίτσια με τη συμμετοχή 1596 σκακιστών και σκακιστριών! 978 αγόρια και 618 κορίτσια στη μάχη αυτή που θα αναδείξει τους πρωταθλητές κόσμου ανά  κατηγορία. Ανάμεσά τους συμμετέχουν δύο σκακιστές της ΣΑΧ. Ο Αργύρης Παπαδόπουλος (2267) στην κατηγορία έως 16 ετών ο οποίος μετά τον 6ο γύρο τα πάει περίφημα και με απόδοση 2412 έχει 4,5/6 και βρίσκεται στη 10η θέση και η Μαρία Μυρτώ Καντεράκη (1103) η οποία συμμετέχει στην κατηγορία κοριτσιών έως 10 ετών και με 2/6 βρίσκεται στην 83η θέση. Ευχόμαστε καλή συνέχεια και στα δύο παιδιά.

Ο Βασιλιάς του Μπλιτς
Το πανίσχυρο πρωτάθλημα μπλιτς 1958 του Λένινγκραντ το κέρδισε ο Βίκτορ Κορτσνόι. Στη δεύτερη θέση ισοβάθμησαν ο Μπόρις Σπάσκι, ο Μαρκ Ταϊμάνοβ και ένας άγνωστος παίκτης Α’ κατηγορίας, ο Γκένριχ Τσεπουκαϊτις – ένας μέτριος παίκτης στο κλασσικό σκάκι, αλλά πραγματικός γκρανμέτρ στο γρήγορο σκάκι.
Γεννήθηκε στο Λένινγκραντ το 1935 και άρχισε να παίζει σκάκι στα 14 του χρόνια. Όταν υπηρέτησε στο σοβιετικό στρατό, κάπου στο Μπακού, δάσκαλός του στο σκάκι ήταν ο Βλαντίμιρ Μακογκόνοβ, αλλά αυτά ήταν και τα μοναδικά μαθήματα σκακιού που έλαβε στη ζωή του. Η πρακτική ήταν το σχολείο του και το μπλιτς το πάθος του. Έπαιζε ατέλειωτες ώρες, με στοίχημα ή χωρίς στοίχημα, με παίκτες κάθε επιπέδου, από αρχαρίους (δίνοντάς τους μεγάλο πλεονέκτημα χρόνου) μέχρι και με κορυφαίους σοβιετικούς παίκτες της εποχής του.
Το 1965 κέρδισε το πρωτάθλημα μπλιτς του Λένινγκραντ μπροστά από όλα τα θηρία της πόλης. Δεν ήταν καν μαιτρ. Αν και είχε τις νόρμες, η επιτροπή τίτλων της ομοσπονδίας της ΕΣΣΔ δεν του απένειμε τον τίτλο διότι εξετάζοντας τις παρτίδες του τις βρήκε χαμηλού επιπέδου, γεμάτες παγίδες και τρικ. “Δεν ήταν έτοιμος ακόμα για τον τίτλο”.
Την επόμενη χρονιά έπαιξε στο ακόμα πιο ισχυρό πρωτάθλημα μπλιτς της Μόσχας, αφού εξασφάλισε τη συμμετοχή του άνετα από τα προκριματικά. Εκείνο το πρωτάθλημα το κέρδισε ο Ταλ, δεύτερος ήρθε ο άγνωστος Τσεπουκαϊτις, μπροστά από τον Κορτσνόι.
Αντιμετώπιζε στα ίσα όλους τους ισχυρούς παίκτες της εποχής στο μπλιτς. Λέγεται πως είχε θετικό σκορ ακόμα και με τον Ταλ, με τον οποίο είχαν πολλές ολονυχτίες σκακιού. Μια φορά πήγε στο διαμέρισμα του Ταλ, ο Μίσα δεν ήταν εκεί και του άνοιξε την πόρτα ένας μεσήλικας, που ο Τσιπ τον πέρασε για κανένα θείο του Ταλ. Άρχισαν να παίζουν μπλιτς με τον άγνωστο οικοδεσπότη μέχρι να φτάσει ο Ταλ και ο Τσιπ άρχισε να χάνει. Ο “θείος” ήταν ο περίφημος Νεζμεντίνοβ! Το ρεπερτόριο ανοιγμάτων του ήταν πολύ περιορισμένο. Έπαιζε με τα μαύρα 1… η6 και προσπαθούσε να βγάλει σχηματισμό “Ιπποπόταμου” ενώ με τα λευκά σχεδόν πάντα 1.δ4 και 2. Αη5.  Σε μια παρτίδα μονόλεπτη με τον Ταϊμάνοβ μετά από 1.δ4 ε6 2. Αη5 γ5 3. Α:δ8 ο Ρώσος γκρανμέτρ γκρέμισε τα κομμάτια και είπε στον Τσιπ: “Θα έπρεπε να πουλάς μπύρες, όχι να παίζεις σκάκι”. Κρατούσε πολλά κομμάτια στη σκακιέρα, πίστευε πολύ στην δύναμη του Ίππου (χωρίς τους Ίππους το σκάκι θα ήταν ένα άχαρο παιχνίδι, έλεγε) και η φιλοσοφία του ήταν: “Δεν χρειάζεται να παίζεις καλά, αλλά να κάνεις τον αντίπαλο να παίξει άσχημα”.
Προς το τέλος της ζωής του εξέδωσε και ένα μικρό βιβλίο που κυκλοφορεί ακόμα στη Ρωσία με πρακτικές οδηγίες για το μπλιτς: “Να παίζεις στο φινάλε τα πιόνια και τα κομμάτια που είναι προς στην πλευρά του ρολογιού –  Ο Ίππος είναι ισχυρότερο κομμάτι από τον Αξιωματικό  κ.λ.π”. Ο Μποτβίνικ θα πάθαινε σοκ…
Δεν είχε σε εκτίμηση τους υπολογιστές, αλλά λίγο πριν τον θάνατό του ενέδωσε στη γοητεία του ονλάιν μπλιτς παίζοντας στο ICC. Τα αποτελέσματά του ήταν πολύ καλά, έφτασε και έλο 3000, αλλά συγκριτικά όχι τόσο εκθαμβωτικά όσο στο μπλιτς στη σκακιέρα. Τα χρόνια είχαν  περάσει, ήταν και το ποντίκι που ποτέ δεν συμπάθησε.
Στο κλασσικό σκάκι δεν κατέκτησε ποτέ κανέναν διεθνή τίτλο και το μέγιστο έλο που έφτασε ήταν 2420 ενώ συνήθως το έλο του κυμαινόταν γύρω στο 2300.
Υπέστη καρδιακή προσβολή και εξέπνευσε στις 5 Σεπτεμβρίου του 2004, κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά βετεράνων κλασικού χρόνου, στη Λιθουανία. Ο Σκακιστικός Σύλλογος “Τσιγκόριν”, στην Αγία Πετρούπολη, έχει δωμάτιο στο οποίο έδωσε το όνομα “Τσεπουκαϊτις”. Στο σύλλογο αυτό διάβαζε εν ζωή και τα ποιήματά του, τα οποία λέγεται πως ήταν μετριότατα, αλλά είχαν πάντα σκακιστική θεματολογία!

Πηγή: skakistiko.com

Μαθήματα σκακιού στον Α.Ο.Κύδων
Στον Α.Ο.Κύδων λειτουργούν τμήματα αρχαρίων, προχωρημένων και ενηλίκων. Τα μαθήματα γίνονται στην σκακιστική λέσχη του Α.Ο.Κύδων στην οδό Ξανθουδίδου 24  (απέναντι από το 8ο και 4ο δημοτικό σχολείο). Εκεί σας περιμένουν οι προπονητές του Κύδωνα για να σας γνωρίσουν τα μυστικά αυτού του θαυμάσιου παιχνιδιού. Πληροφορίες στο τηλ. 2821027348

Δωρεάν μαθήματα σε παιδιά νηπιακής ηλικίας
Ο Α.Ο.Κύδων στην προσπάθεια του για την διάδοση του σκακιού σε όλα τα παιδιά προσφέρει δωρεάν μαθήματα όλη τη χρονιά σε παιδιά που πηγαίνουν στο νήπιο. Πληροφορίες για τα τμήματα αρχαρίων, προχωρημένων και νηπίων  στην σκακιστική λέσχη του Κύδωνα (6-8 μ.μ.) και στα τηλέφωνα 2821027348 &  6971566856.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα