Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία υπήρχαν βέρες αρραβώνων και γάμου, σύμφωνα με τα κείμενα αρχαίων συγγραφέων. Ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος κάνει λόγο για μεταλλικά δαχτυλίδια που συμβολίζουν τη σταθερότητα, ενώ ο Γιουβενάλης αναφέρει πως κάποιος άνδρας έδωσε στη μνηστή του ένα χρυσό δαχτυλίδι ως ένδειξη αιώνιας πίστης. Άλλοι πάλι μας περιγράφουν δαχτυλίδια από μπρούντζο ή χαλκό. Δεν ήταν όλα τα δαχτυλίδια κυκλικά, παρά το γεγονός ότι ένα σχήμα χωρίς αρχή και τέλος αντικατόπτριζε την αιωνιότητα και την αφοσίωση. Οι Ρωμαίοι είχαν επίσης δαχτυλίδια σε σχήμα κλειδιού, ως ένδειξη της αξιοσύνης της συζύγου τους. Τα δαχτυλίδια είχαν συμβολική αξία στον χώρο της Μεσογείου, πιθανότατα πριν από τη ρωμαϊκή εποχή. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που περιγράφεται στην «Έξοδο»: Όταν ο Φαραώ μεταβιβάζει στον Ιωσήφ την ευθύνη για την τύχη της Αιγύπτου, του περνά στο δάχτυλο το δαχτυλίδι – σφραγίδα, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τα αισθήματα φιλίας και εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του. Οι ρωμαϊκές βέρες ενσωματώθηκαν αργότερα στο τελετουργικό της Καθολικής Εκκλησίας και μέσω του χριστιανισμού στον υπόλοιπο κόσμο. Χάριν του έρωτα πάντως, σήμερα θεωρείται ότι η βέρα φοριέται στον παράμεσο του αριστερού χεριού γιατί τα αιμοφόρα αγγεία που τον διαπερνούν συνδέονται με την καρδιά.
Η πρωτεύουσα ήταν στη μέση του πουθενά
Τα πάντα ήταν ασυνήθιστα στη νέα πρωτεύουσα της Βραζιλίας, που οικοδομήθηκε πριν από περίπου έναν αιώνα. Η ολοκαίνουρια πόλη Μπραζίλια χτίστηκε στη μέση μιας ερημιάς, αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από κατοικημένες περιοχές και σε πολύ διαφορετικό ύφος από τις χαοτικές πόλεις του Ρίο ντε Τζανέιρο και του Σάο Πάολο. Η Μπραζίλια ρυμοτομήθηκε στη βάση τομέων για τη βιομηχανία, τα δημόσια κτήρια, τις κατοικίες αλλά και τα εμπορικά κέντρα, με καλοσχεδιασμένα τετράγωνα όπου ακόμη και τα ξενοδοχεία ήταν συγκεντρωμένα σε ένα σημείο.
Μέχρι τότε ο πληθυσμός της χώρας ήταν στριμωγμένος στη νοτιοανατολική άκρη της Βραζιλίας. Η νέα πρωτεύουσα εγκαινιάστηκε το 1960, στο κέντρο της χώρας, για να προσελκύσει νέους κατοίκους. Σε αυτό το άνυδρο υψίπεδο εφαρμόστηκαν πρωτοποριακά σχέδια και ανεγέρθηκαν εντυπωσιακά μνημεία από τον αρχιτέκτονα Oscar Niemeyer: γέφυρες με οξείες γωνίες, ένα Εθνικό Μουσείο που θύμιζε ΑΤΙΑ και μια σειρά αρχιτεκτονικών ορόσημων που συνέβαλαν στην ένταξη της μόλις είκοσι εφτά ετών πόλης στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, το 1987. Σήμερα, στην Μπραζίλια ζουν περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια κάτοικοι και γύρω της έχουν οικοδομηθεί αρκετές πόλεις – δορυφόροι.