Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν οι επενδυτές φωτοβολταϊκών προκειμένου να μην ισχύσει η έκτακτη εισφορά επί του τζίρου τους, που προβλέπεται στο 3ο Μνημόνιο!
Συνολικά στην Κρήτη υπάρχουν 800 μονάδες εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών μονάδων με 80 KW η κάθε μια, που παράγουν 60 ΜW ηλεκτρικού ρεύματος. Μετά από τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμα και με τη διάλυση των επιχειρήσεών τους.
«Θα προσφύγουμε στα δικαστήρια ενάντια στην εφαρμογή του νόμου, γιατί παραβιάζονται οι συμβάσεις που έχουμε υπογράψει με το κράτος. Δεν μπορεί να φορολογείς τον τζίρο, φορολογείς το κέρδος όχι τον τζίρο. Δεν πήραν μέτρα που να διορθώσουν την αγορά ενέργειας, αλλά κινούνται σπασμωδικά χωρίς αποτέλεσμα», δηλώνει ο κ. Νίκος Καλογεράκης πρόεδρος στον «Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επενδυτών Φωτοβολταϊκών».
Σύμφωνα με τον κ. Καλογεράκη οι νέες αλλαγές που προέκυψαν αναφορικά με τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών μονάδων προβλέπουν μεταξύ άλλων:
• Έκτακτη εισφορά, 25 – 30% πάνω στον τζίρο, υπέρ του διαχειριστή του ηλεκτρικού  ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ, ΛΑΓΗΕ).
• Για αυτούς που θέλουν να επενδύσουν πλέον στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, τα χρήματα που θα παίρνουν από την παραγωγή θα είναι κατά πολύ λιγότερα εν συγκρίσει με τους παλιούς επενδυτές.
Παράλληλα ,ο κ. Καλογεράκης τονίζει πως «έχουν δημιουργηθεί από το 2007 εταιρείες που δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν στις εγκαταστάσεις τους εξαιτίας της γραφειοκρατίας και του ανύπαρκτου τραπεζικού δανεισμού.    Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης ήταν η αύξηση του κόστους δανεισμού, ενώ και τα επιτόκια έχουν φτάσει σε διψήφιους αριθμούς. Με τα νέα μέτρα, τη γραφειοκρατία, την έλλειψη χρηματοδότησης χτυπιέται ένα κλάδος, όπως τα φωτοβολταϊκά, που ήταν από τους λίγους που πήγαιναν καλά στην ελληνική οικονομία».
Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών η λειτουργία των μονάδων παραγωγής ΑΠΕ   έχουν δημιουργηθεί 25.000 θέσεις εργασίας, βοήθησαν στο να γίνουν εκατοντάδες εταιρείες εγκατάστασης – παραγωγής φωτοβολταϊκών σε όλη τη χώρα. «Τώρα μας γυρίζουν πίσω. Σταματάνε τον μοναδικό κλάδο που πάει καλά. Και όλα αυτά χωρίς το ΥΠΕΚΑ να συζητήσει με τους φορείς, ούτε έχει γίνει κάποια μελέτη που θα αποδεικνύει ότι η ´τρύπα´ στον ΔΕΔΔΗΕ και στον ΛΑΓΗΕ θα σταματήσει με αυτό το μέτρο», λέει.
Αναφορικά με την επιβάρυνση για τις ΑΠΕ των πολιτών στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ο κ. Καλογεράκης απαντά πως είναι ανεπαίσθητη οικονομικά.
«Ο κάθε πολίτης πληρώνει ένα ελάχιστο ποσό της τάξης του 1 – 1,5 ευρώ. Αν δεν υπήρχαν οι ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά) στο ποσοστό που έχουν αναπτυχθεί σήμερα, το κόστος του προστίμου που θα πληρώναμε στην Ε.Ε. για την καύση πετρελαίου – λιγνίτη θα ήταν 1.5 δισ. ευρώ. Αυτό θα το  πλήρωναν οι πολίτες πάλι από τους λογαριασμούς τους, ενώ  για τις ΑΠΕ το 2011 έδωσαν 660 εκατ. ευρώ. Και φυσικά το σημαντικότερο είναι τα οικολογικά οφέλη καθώς η ενέργεια από τις ΑΠΕ είναι καθαρή και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα