«Ντρεπόμαστε και λυπόμαστε για το χάλι της Φιλαρμονικής του Δήμου Χανίων» λένε πρώην μέλη της μπάντας, η λειτουργία της οποίας έχει ουσιαστικά ανασταλεί εδώ και 1 περίπου χρόνο. Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Δ. Λειψάκης απαντάει πως ο Δήμος θέλει να λειτουργήσει τη Φιλαρμονική αλλά η αδυναμία του να κάνει προσλήψεις, έχουν παγώσει κάθε διαδικασία.
Ωστόσο αυτές τις ημέρες θα αναληφθεί πρωτοβουλία από μέρους του, προκειμένου να βρεθεί λύση σωτηρία της μπάντας που συμπληρώνει πάνω από 100 χρόνια ζωής.
«Η υποβάθμιση της Φιλαρμονικής έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Συνταξιοδοτούνταν κόσμος και τους λέγαμε κάντε κάτι, δεν έκαναν τίποτα. Επαιρναν κάποια παιδιά με ορισμένη σύμβαση χρόνου που μόλις έληγε έφευγαν. Η τελευταία πρόσληψη στη Φιλαρμονική έγινε το 1989. Δεν αποδίδουμε καμία ευθύνη στον κ. Σκουλάκη αλλά ωστόσο οι κάτω από αυτόν, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ξέρει τι γίνεται και έπρεπε να κάνουν κάτι» λένε στα ´Χ.Ν.´ μέλη της Φιλαρμονικής.
Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι ο Δήμος Χανίων κατά τα πρότυπα της Λαμίας, της Κέρκυρας και άλλων Δήμων που διαθέτουν Φιλαρμονικές θα μπορούσε να διατηρεί την μπάντα. «Οι εποχές είναι δύσκολες, δεν μιλάμε για προσλήψεις κ.λπ. αλλά θα μπορούσαν να κάνουν μια εκστρατεία στα σχολεία να μαζέψουν παιδιά, να τα φέρουν στη Φιλαρμονική να πάρει ζωή, να τους δώσει και κάποια κίνητρα. Γιατί από τη Φιλαρμονική Χανίων βγήκαν δεκάδες παιδιά, άλλοι δούλεψαν ελεύθερα ως μουσικοί σε νυκτερινά καταστήματα, άλλοι στον στρατό σε στρατιωτικές μπάντες. Λειτουργούσε ως σχολείο, μάθαιναν τα παιδιά δωρεάν μουσικά όργανα, έκαναν δημιουργικά πράγματα, ξέφευγαν από κακές επιρροές. Ομως δυστυχώς παρά του ότι ζητάμε επίμονα κάτι να γίνει ώστε να μη διαλύσει αυτό το σημαντικό περιουσιακό όργανο των δημοτών, δεν βλέπουμε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των υπευθύνων του Δήμου.»
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
«Η Φιλαρμονική μέχρι το 2002 στηριζόταν από όλες τις δημοτικές αρχές με την έννοια ότι υπήρχε η μπάντα και ο Δήμος εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις του απέναντί της. Από εκεί και πέρα άρχισε ο κατήφορος της Φιλαρμονικής που οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετός κόσμος έφυγε με σύνταξη, δεν αναπληρώθηκε και σήμερα έχουν μείνει 5 άτομα και ο αρχιμουσικός και έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει» δηλώνει στα ´Χ.Ν.´ ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για τη Φιλαρμονική κ. Δημήτρης Λειψάκης.
Αυτή τη στιγμή η διαδικασία προσλήψεων μετά το 1 προς 5, έχει κάνει σχεδόν αδύνατη τη στελέχωση της μπάντας. «Δεν μπορείς να προσλάβεις όποιον θέλεις, πρέπει να κάνεις διαγωνισμό αλλά το ΑΣΕΠ για να πάρεις 1 άτομο πρέπει να περάσουν 2 χρόνια και ισχύει και το ότι θα πρέπει να έχουμε 5 αποχωρήσεις για 1 πρόσληψη. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά παιδιά 25-30 ετών που ξεκίνησαν σε ηλικία 5 ετών από τη Φιλαρμονική. Θα ήταν σωστό και δίκαιο ο Δήμος να πάρει αυτά τα παιδιά, που για χρόνια συμπλήρωναν αφιλοκερδώς τη μπάντα, επειδή αγαπούσαν αυτό που έκαναν και ευχαριστώ πραγματικά τα παιδιά αυτά. Πλέον όμως δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις» αναφέρει ο κ. Λειψάκης.
Αυτό που τονίζει ο αντιδήμαρχος είναι ότι ο Δήμος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να επαναλειτουργήσει η Φιλαρμονική. Σε αυτές σημειώνει μεταξύ άλλων:
• Με απόφαση Δ.Σ. έχουμε στείλει όλα τα όργανα της φιλαρμονικής σε εταιρεία στην Κέρκυρα για να καθαριστούν και να επισκευαστούν.
• Θα κληθούν παιδιά να στελεχώσουν τη Φιλαρμονική με δάσκαλους τους παραμένοντες, ώστε στη συνέχεια να την επανδρώσουν.
• Θα συσταθεί όμιλος Φίλων της Φιλαρμονικής για τη στήριξή της.
• Μετά την απομάκρυνση του αμίαντου από την σκεπή του κτηρίου που φιλοξενεί τις δραστηριότητές της, ξεκινούν σύντομα εργασίες ανακατασκευής στο πάτωμα, στο ταβάνι και στους κοινόχρηστους χώρους.
«Κάποιοι διακινούν φήμες ότι ο Δήμος θέλει να κλείσει την Φιλαρμονική.
Δηλώνω ότι ποτέ δεν υπήρξε κάτι τέτοιο ούτε σαν σκέψη. Είναι αδιανόητο εγώ ως μουσικός να θέλω να κλείσω τη Φιλαρμονική. Οι διαδικασίες όμως είναι τόσο σφιχτές που σου δένουν τα χέρια. Προσπαθούμε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες να την επαναλειτουργήσουμε. Το να μετατρέψεις τη Φιλαρμονική σε Α.Ε. δεν είναι δύσκολο αλλά για μας είναι αδιανόητο κάτι τέτοιο. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο 4μηνο προχωρήσαμε και κάναμε μετάταξη σε ένα άνθρωπο που είναι μουσικός στην ΕΡΤ για να τον φέρουμε στα Χανιά να δουλέψει ως δάσκαλος στη Φιλαρμονική» καταλήγει ο κ. Λειψάκης.
Οι Φιλαρμονικές και γενικότερα οι τοπικές μπάντες εκφράζουν την κουλτούρα και πολιτισμό της κάθε πόλης. το διάστημα 23-29 Νοεμβρίου 2015 επισκέφθηκα τη Φιλαρμονική κάνοντας διακοπές στα Χανιά. Εκείγνώρισα αξιόλογους ανθρώπους όπως τον βασικό Αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής κύριο Παύλο Μπαϊλάκη. Οι εντυπώσεις μου ήταν πολύ καλές. Πίστεύω ότι σε κάθε μπάντα πάντα υπάρχουν και αρνητικές στιγμές, αλλά είναι πολύ λίγο αυτό για να χαλάσει το έργο που προσφέρει η Μπάντα.