Σε καταλήψεις των δημαρχείων προχωρούν από σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι στους Δήμους, αντιδρώντας στο κύμα απολύσεων που φέρνει μαζί του το νέο μνημόνιο. Οπως έγινε γνωστό χθες στον Δήμο Χανίων αναμένεται να τεθούν άμεσα σε διαθεσιμότητα 23 άτομα ενώ οι δήμαρχοι των υπόλοιπων καλλικρατικών δήμων βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις υπηρεσίες τους προσπαθώντας να εκτιμήσουν αν και σε τι έκταση θα υποστούν απώλειες στο προσωπικό τους.
Πάντως όπως επισημαίνουν οι δήμαρχοι ακόμα και πριν από το νέο μνημόνιο οι δήμοι ήταν υποστελεχωμένοι ενώ τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συνεργαστούν και να δώσουν στοιχεία στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Ειδικότερα οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ του Νομού Χανίων αποφάσισαν χθες να προχωρήσουν σε καταλήψεις διαρκείας των δημαρχείων από σήμερα το πρωί και έως ότου τα Δημοτικά Συμβούλια πάρουν αποφάσεις μη τήρησης του 3ου Μνημονίου. Στη συνέλευσή τους που είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή, οι εργαζόμενοι επεσήμαναν πως η τοποθέτηση σε διαθεσιμότητα αρχικά των συναδέλφων τους διάφορων κατηγοριών Δ.Ε. αποτελεί μόνο την αρχή και αναμένονται και συνέχεια με απολύσεις εργαζόμενων στους ΟΤΑ.
Η συνέλευση ομόφωνα αποφάσισε:
• Από Τετάρτη (σ.σ. σήμερα) όλα τα δημοτικά καταστήματα των Δήμων του νομού τελούν υπό κατάληψη από τους εργαζόμενους.
• Τελούν υπό κατάληψη και αποκλεισμό και οι υπηρεσίες των διευθύνσεων και τμημάτων προσωπικού.
• Τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων του νομού να συνεδριάσουν εκτάκτως και να αποφασίσουν ότι δεν θα εφαρμόσουν τις συγκεκριμένες διατάξεις του μνημονίου περί απόλυσης των εργαζομένων και δεν θα επιτρέψουν στις διευθύνσεις και στα τμήματα προσωπικού να αποστείλουν τις καταστάσεις και τις πράξεις απόλυσης των συναδέλφων.
• Οι καταλήψεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι να πάρουν απόφαση τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων του νομού.
Στη συνέλευση αρχικά πήρε το λόγο η πρόεδρος του σωματείου κ. Σ. Ζεκάκη που εξήγησε τη νέα νομοθεσία και τι σημαίνει ´διαθεσιμότητα´. Στη συνέχεια ο κ. Γ. Στρογγυλός ανέφερε πως αρκούν οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων αλλά θα πρέπει οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν σε καταλήψεις των γραφείων προσωπικού ώστε να μην σταλούν οι καταστάσεις με τους Δ.Ε.. Η κ. Ε. Καλογρίδη επεσήμανε πως «απαιτείται η δυναμική μας κινητοποίηση. Συνάδελφοι μην βλέπετε πως αυτοί τη στιγμή πάνε να βάλουν σε διαθεσιμότητα τους Δ.Ε., έρχεται η σειρά όλων μας, γιατί κάποια στιγμή θα βρουν παιδιά που θα δεκτούν να κάνουν ό,τι και εμείς με 400 – 500 ευρώ το μήνα σε συνθήκες δουλείας», σημείωσε.
«Σκόπιμα επιχειρούν να δημιουργήσουν αντιπαλότητες ανάμεσα στους εργαζόμενους αρχικά ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τώρα και μέσα στο δημόσιο. “Χρυσώνουν” το χάπι και μιλάνε για “διαθεσιμότητα και εξυγίανση” όταν πρόκειται ξεκάθαρα για απολύσεις. Για μας δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από την ανατροπή αυτών και των μνημονίων τους» είπε η κ. Ζ. Εύδου. Ακολούθησαν τοποθετήσεις και άλλων εργαζομένων και συνδικαλιστών του σωματείου και των παρατάξεων
Στη συνέλευση τοποθετήθηκαν καλώντας τους εργαζόμενους σε συστράτευση για την ανατροπή συνολικά του Μνημονίου, ο δημοτικός Σύμβουλος Χανίων κ. Ν. Παπαντωνάκης και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γ. Νταγκουνάκης.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΚΟΥΛΑΚΗ
Νωρίτερα το Δ.Σ. των εργαζομένων είχε συναντηθεί στον Δήμο με τον κ. Σκουλάκη και τους αντιδημάρχους κ. Ξυνίδη και Λιονάκη.
Ο κ. Σκουλάκης δήλωσε πως θα κινηθεί με βάση την απόφαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας που διαφωνεί με τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων καθώς οδηγεί τους Δήμους σε αδυναμία εκπλήρωσης του ρόλου τους, τη συνεχιζόμενη μισθολογική υποβάθμιση των εργαζομένων της Τ.Α., την απαγόρευση προσλήψεων Υ.Ε. μέχρι το 2016 στις ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες που τις οδηγεί στη διάλυση τους και δηλώνει ότι οι Δήμοι δεν θα γίνουν συμμέτετοχοι σε αυτή τη διαδικασία.
«Λένε διάφοροι ότι ο Δήμος Χανίων έχει πολλούς υπαλλήλους, ότι 600 άτομα είναι πολλοί. Είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα για ένα Δήμο με 110.000 κατοίκους!
Από την 1η Ιανουαρίου παίρνουμε δεκάδες αρμοδιότητες, πώς θα ανταποκριθούμε σε αυτές;» αναρωτήθηκε ο κ. Σκουλάκης
Γιάννης Μαλανδράκης
γραμματέας Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης – δήμαρχος Πλατανιά
Η απόφασή μας ως ΠΕΔ είναι ότι κανείς δήμαρχος δεν θα στείλει στοιχεία και είναι πολύ πιθανόν να κάνουμε έκτακτες συνεδριάσεις μέσα στην εβδομάδα προκειμένου αυτή η απόφαση να περάσει και από Δημοτικά Συμβούλια. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η ΚΕΔΕ. Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Πλατανιά σύμφωνα με τα ποσοστά που βγάζει σε ΔΕ – Διοικητικού, πιθανόν να μην έχουμε τέτοιες περιπτώσεις. Ισως όμως έχουμε θέμα με τη ΔΕΥΑΒΑ. Η εικόνα που έχω αυτή τη στιγμή από το γραφείο προσωπικού είναι ότι ως Δήμος υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να φύγει ένα άτομο. Σε ό,τι αφορά τα ΝΠΔΔ δεν υπάρχει θέμα γιατί δεν έχω ούτε ένα άτομο προσωπικό και γι’ αυτό διέθετα προσωπικό από τον Δήμο. Το ίδιο ισχύει και για την Κοινωφελή Επιχείρηση ενώ η ΔΕΥΑΒΑ έχει μόνο αορίστου χρόνου προσωπικό. Σε κάθε περίπτωση πάντως εγώ έχω 60 υπαλλήλους ενώ θα έπρεπε να έχω 110 σύμφωνα με το Υπουργείο και θα απολύσω από τους 60;
Γρηγόρης Μαρκάκης
δήμαρχος Αποκορώνου
Εμείς δεν έχουμε κανένα υπάλληλο από τους συνολικά 100 εργαζομένους (μαζί με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας) που να εμπίπτει στην κατηγορία που τίθεται σε διαθεσιμότητα. Συμπαραστεκόμαστε όμως στις αποφάσεις της ΚΕΔ και των άλλων δημάρχων. Εμείς έχουμε με μερίδα ατόμων που δεν είναι διοικητικοί αλλά Υ.Ε. υδραυλικοί, καταμετρητές νερού, ηλεκτρολόγοι, άτομα αποκομμιδής απορριμμάτων κ.ά. που είναι με δικαστική απόφαση και τους κρατάμε εδώ με αναβολές. Δεν μπορούμε ούτε να τους πάρουμε ούτε να τους μετακινήσουμε.
Γιώργος Μυλωνάκης
δήμαρχος Κισάμου
Από ό,τι μου είπε η προϊσταμένη υπηρεσιών, δεν φαίνεται να φεύγει κανείς. Εμείς συνολικά έχουμε 50 μόνιμους συν κάποιους ακόμα που είναι από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας κ.λπ.. Δεν ξέρω τι γίνεται με τις επιχειρήσεις του Δήμου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως εγώ δεν συμφωνώ με καμία τέτοια απόφαση και ούτε στοιχεία πρόκειται να στείλω ποτέ.
Αλλωστε τα υπουργεία τα έχουν τα στοιχεία. Τι θέλουν λοιπόν να μας βάλουν συνυπεύθυνους σε αυτά που αποφασίζουν;
Παύλος Πολάκης
δήμαρχος Σφακίων
Εμείς μπορεί να μην έχουμε κόσμο αλλά έχουμε υπαλλήλους που ανήκουν στην κατηγορία που λένε. Υπάρχουν δηλαδή 6 άτομα -από τα συνολικά 12 που είναι μόνιμο προσωπικό στον Δήμο- που υπάρχει περίπτωση να φύγουν ως ΔΕ – Διοικητικό προσωπικό. Είμαστε που είμαστε με πολύ λίγο προσωπικό, αν φύγουν και αυτοί, η λειτουργία θα είναι απαγορευτική για τον Δήμο. Νομίζω ότι θα πάρει σχετική απόφαση συντομότατα και η ΠΕΔ Κρήτης ότι δεν θα στείλουμε στοιχεία στο Υπουργείο Εσωτερικών για την κατάσταση των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, δηλαδή σε απόλυση.
Και παίρνουμε την πολιτική ευθύνη γι’ αυτό που κάνουμε. Τα πράγματα οδηγούνται στα άκρα. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συναινέσουμε σε μια τέτοια απόφαση. Κι αυτά τα επιχειρήματα που ακούγονται ότι άμα δεν στείλουν οι δήμαρχοι τα στοιχεία δεν θα τους στείλουμε λεφτά, ας μη στείλουν και να δούμε μετά τι θα γίνει. Αυτή τη στιγμή άλλωστε τη λειτουργία του κράτους τη συντηρούν οι δήμοι. Εμείς μαζεύουμε τα σκουπίδια, εμείς φτιάχνουμε τα νερά και τον δημοτικό φωτισμό ενώ έρχονται κι άλλες αρμοδιότητες. Να δούμε ποιος θα τις κάνει, με τι μέσα και τι χρήματα, όταν πέρυσι παίρναμε ως Δήμος Σφακίων 42.000 ευρώ τον μήνα τακτική επιχορήγηση και τώρα και 3 μήνες παίρνουμε 21.300 με κόστος μισθοδοσίας και αντιμισθιών κ.ά. 26.000 ευρώ.
Ούτε καν τη μισθοδοσία δεν καλύπτουμε.
Γιώργος Δερμιτζάκης
δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου
Δεν φαίνεται να μας επηρεάζει ο νέος νόμος.
Εμείς έχουμε συνολικά 29 άτομα από τις 35 συνολικά θέσεις που προβλέπει ο Οργανισμός.
Σε κάθε περίπτωση πάντως συντασσόμαστε με τις θέσεις των άλλων δήμων. Δεν πρόκειται να δώσουμε στοιχεία ανεξάρτητα αν ο νόμος μάς αγγίζει ή όχι.
Στρατής Λαμπάκης
δήμαρχος Γαύδου
Εμείς έχουμε ένα μόνο μόνιμο υπάλληλο που ήρθε με μετάταξη μετά από δύο χρόνια προσπαθειών από τον Δήμο Νέας Σμύρνης. Δεν υπάρχει άλλος. Τα υπόλοιπα 10 άτομα που εργάζονται είναι μέσα από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Το θέμα φυσικά για εμάς δεν είναι να μην γίνουν απολύσεις αλλά να γίνουν προσλήψεις γιατί δεν έχουμε καθόλου κόσμο.
Στοιχεία υπαλλήλων
Σε διαθεσιμότητα τίθενται αυτοδικαίως από χθες, 13 Νοεμβρίου, με τη δημοσίευση του Μνημονίου ΙΙΙ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ. Κι αυτό ανεξαρτήτως του πότε θα υπογραφούν τελικά οι διαπιστωτικές πράξεις, μία διαδικασία που, έτσι κι αλλιώς, θα έχει ολοκληρωθεί εντός των δέκα προσεχών ημερών. Σύμφωνα με Το Βήμα, αυτό προβλέπεται στην εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την οποία καλούνται όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου να προχωρήσουν στην υλοποίηση των ρυθμίσεων του Μνημονίου ΙΙΙ.
Η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων θα διαρκέσει ένα έτος με την καταβολή του 75% του μισθού τους και στην περίπτωση που δεν μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, θα απολύονται. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης τονίζει σε δήλωσή του ότι απομακρύνονται άμεσα από τις θέσεις τους και μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους, δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν παραπεμφθεί στο ακροατήριο για σοβαρά ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα. Για τη διαθεσιμότητα αυτή καθαυτή αναφέρει: «Έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες ώστε οι μετακινήσεις να είναι όσο γίνεται πιο ταχείες, με αντικειμενικά κριτήρια, μακριά από πιέσεις ή ρουσφετολογικές μεταχειρίσεις».
Στοιχεία υπαλλήλων
Σε καταλήψεις των δημαρχείων και των γραφείων προσωπικού προχωρούν οι εργαζόμενοι στους Δήμους προκειμένου να μην σταλούν τα στοιχεία των συναδέλφων τους που μπαίνουν στη διαδικασία της διαθεσιμότητας. Ωστόσο τα στοιχεία αυτά τα έχουν ήδη στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρύθμισης και εκτιμάται πως θα περικόψουν τους μισθούς των εργαζομένων που τίθενται σε διαθεσιμότητα με έγγραφο τους προς το λογιστήριο του κράτους και τους Δήμους, αλλά και τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εγκρίνει τις δαπάνες των ΟΤΑ. Ωστόσο σύμφωνα με συνδικαλιστές αυτή η κίνηση μπορεί να ανατραπεί με προσφυγή στα δικαστήρια.