Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Εντατικές διαβουλεύσεις

Εντατικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην κυβέρνηση για τη ρύθμιση των τελευταίων εκκρεμοτήτων εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Ευrogroup αύριο Τρίτη, όπου η Αθήνα αισιοδοξεί ότι θα οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης.
H κυβέρνηση, μάλιστα, άνοιξε κατ´ εξαίρεση χθες, το Εθνικό Τυπογραφείο για να τυπωθούν και δημοσιευθούν οι δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και οι 14 κοινές υπουργικές αποφάσεις που αποτελούν μέρος των προαπαιτούμενων.
Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου αφορά η μία στον μηχανισμό της αυτόματης ρύθμισης του ποϋπολογισμού και η δεύτερη μια σειρά άλλες ρυθμίσες, από το Ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι τον ΕΟΠΥΥ.
Όπως δήλωσε στο ΜΕGΑ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο έλεγχος στις δαπάνες θα είναι πλέον ασφυκτικός και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα, το νέο πλαίσιο θα προβλέπει τριμηνιαίους στόχους, μηνιαία παρακολούθηση και προκαθορισμένα διορθωτικά μέτρα. Δημιουργείται επίσης Μηχανισμός Επίτευξης Στόχων.
Με τον Μηχανισμό Επίτευξης Στόχων, θεσμοθετούνται οι «αυτόματοι σταθεροποιητές», δηλαδή ο αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών που πρώτος έχει ζητήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα μείνει «εντός τροχιάς».
Όπως προβλέπει η τελική συμφωνία με την τρόικα, η πορεία των δημόσιων οικονομικών θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση ενώ ειδικός έλεγχος θα διενεργείται στις ΔΕΚΟ και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Εφόσον υπάρξει απόκλιση μεγαλύτερη τoυ 10% από το στόχο του Mνημονίου, αυτή θα πρέπει να διορθωθεί μέσα στο τρίμηνο. Αν υπάρχει απόκλιση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε θα λειτουργεί ο «αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών», αρχής γενομένης από τις λειτουργικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις, έως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας περιγράφει στον Τύπο της Κυριακής:
«Ενεργοποιείται μηχανισμός παρακολούθησης των ετήσιων προϋπολογισμών των ΔΕΚΟ, των ΝΠΙΔ και των ΟΤΑ, σε μηνιαία βάση, με τη θέσπιση τριμηνιαίων στόχων και ανώτατων όριων δαπανών, ώστε αυτοί να συνάδουν με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου.
Οι διοικήσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχουν αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους και θα προβαίνουν σε προκαθορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφάνισής τους.
Σε περιπτώσεις αρνητικής απόκλισης στα οικονομικά αποτελέσματα, θα προβλέπεται ανάλογος περιορισμός των πιστώσεων για λειτουργικές δαπάνες, ή της επιχορήγησης, ή της απόδοσης πόρων προς τους φορείς αυτούς.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η λειτουργία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.»

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
Στο μεταξύ, ευρεία κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Τουρισμού, Υγείας και Εργασίας πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προχθές στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν όλες οι λεπτομέρειες που πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα αλλά και μερικές μικρές αλλαγές σε πτυχές του πολυνομοσχεδίου με στόχο την καλύτερη διευκρίνιση συγκεκριμένων ζητημάτων, έτσι ώστε και η τρόικα να μην έχει αμφιβολίες και αντιρρήσεις.
«Είμαστε έτοιμοι 101%» ειπώθηκε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ανακτάται η αξιοπιστία της χώρας και η Ελλάδα εισέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης.

Η ΔΗΜΑΡ
Στο πακέτο θετικών ρυθμίσεων το οποίο οφείλει να αναδείξει η κυβέρνηση τις κρίσιμες μέρες της διαπραγμάτευσης μέχρι το Eurogroup της Τρίτης αναφέρεται η ΔΗΜΑΡ, προκειμένου, όπως τονίζει,
η ελληνική κοινωνία «να αποκτήσει μια πειστική χειροπιαστή προοπτική για το τέλος της λιτότητας, την έξοδο από την κρίση και τη στροφή στην ανάπτυξη».
Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί πως είναι αναγκαία «η δραστική μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια που έλαβε η χώρα από το 2010, η παράταση του χρόνου αποπληρωμής αυτών των δανείων, η άτοκη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων στη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής, η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που αποκόμισαν οι δημόσιοι θεσμικοί δανειστές από τα ελληνικά ομόλογα και η ένταξη και των ελληνικών τραπεζών στις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης».
Εξάλλου, την άμεση εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και την αποσύνδεσή της από τη συνολική απόφαση για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά με τέτοιους χειρισμούς ώστε η Ελλάδα να μην εμπλακεί «στη διελκυστίνδα του ΔΝΤ και της Γερμανίας για τη βιωσιμότητα του χρέους» προτάσσει ο κ. Φ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.
«Είμαστε η αριστερά που ξέρει να είναι υπεύθυνη έναντι της χώρας και της κοινωνίας. Έχουμε επίγνωση του βάρους των μέτρων» αναφέρει ο κ. Κουβέλης και αποτιμά θετικά την συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα