Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

?Κρυμμένοι? πράσινοι παράδεισοι

Το χέρι της φύσης, ενίοτε όμως και η ανθρώπινη παρέμβαση μπορούν να δημιουργήσουν ξεχωριστές, μοναδικές, ´πράσινες γωνιές´.   Στον ´Ρουπακιά´ στον Κεφαλά η φύση έχει ξεδιπλώσει όλο της ταλέντο. Στο Βλάτος Κισάμου, ένας ξεχωριστός Δεντρόκηπος, πραγματικό πάρκο που δημιουργήθηκε πριν από χρόνια αποκαλύπτει πως και ο άνθρωπος μπορεί όταν θέλει να δώσει χέρι βοήθειας στη φύση.

ΒΛΑΤΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ
Ο ξεχασμένος δεντρόκηπος
´Το πάρκο βρίσκεται σε μια έκταση πάνω από 600 στρέμματα´ μας εξηγεί ο κ. Γιώργος Μακράκης, κάτοικος του Βλάτους καθώς μας δείχνει πού εκτείνεται η δασική έκταση ανάμεσα στο χωριό και τον παραδοσιακό τουριστικό καταυλισμό της Μηλιάς.
´Οι εκτάσεις αυτές είχαν παραχωρηθεί τις δεκαετίες του ?60 – ?70 στην τότε κοινότητα Βλάτους από ιδιοκτήτες της περιοχής για προστασία και αξιοποίηση. Το 1976 σε αυτήν την έκταση δημιουργήθηκε το πάρκο με τη φιλοσοφία να προστατευτεί η ντόπια βλάστηση και να φυτευτούν και δέντρα από όλο τον κόσμο που θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν στο έδαφος και στο κλίμα´ τονίζει ο συνομιλητής μας.
Πεύκα, πολλές ποικιλίες από έλατα και κέδρους και άλλα πολλά ακόμα δέντρα.
Για τη δημιουργία του Πάρκου συνέβαλαν κάτοικοι της περιοχής ενώ την πρωτοβουλία την είχε το Ινστιτούτο Γκαίτε με τον τότε διευθυντή του Ιάκωβο Τσουρουνάκη σε συνεργασία με το Δασαρχείο Χανίων, το Υπουργείο Γεωργίας της Βαυαρίας και Ενοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας. Του έδωσαν το όνομα ´Πάρκο της Ειρήνης´, για ευνόητους λόγους.
Στην είσοδό του βρίσκεται μια πέτρινη καλαίσθητη βρύση, μια πέτρινη επίσης δεξαμενή, ενώ υπάρχει μια ξύλινη περίφραξη.
Όμως το πάρκο δεν έχει ιδιαίτερη επισκεψιμότητα καθώς δεν είναι πολύ γνωστό. Μετά από τόσα χρόνια από τη δημιουργία του, υπάρχει ανάγκη καθαρισμού των μονοπατιών του και σήμανσης των δέντρων που βρίσκονται σε αυτό. ´Η δροσιά που προσφέρει είναι μοναδική. Λείπει όμως η ανθρώπινη παρουσία δυστυχώς, με την μορφή της επίσκεψης. Εχει δύο διαδρομές, η πρώτη 20 λεπτών και η δεύτερη μίας ώρας, που αξίζει να την περιαδιαβείς καθώς είναι ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Εμείς από την “Μηλιά” το συστήνουμε σε ξένους για να το επισκεφθούν αλλά δεν αρκεί´ τονίζει ο κ. Μακράκης.

ΡΟΥΠΑΚΙΑΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
´Μια παθιά χώμα, με δάσος και καλλιέργειες´
Στη βορειοανατολική πλευρά του Αποκόρωνα, εκεί που η πέτρα βασιλεύει σε κάθε παθιά, βρίσκεται ένας ξεχωριστός βιότοπος, ο Ρουπακιάς ή Αρπακιάς όπως συνηθίζουν να το λένε οι ντόπιοι. Ενα πολύ μεγάλο ´βαθούλωμα´ της γης, εύφορο για καλλιέργειες με ανεπτυγμένη δασική ζώνη και λιθόστρωτα μονοπάτια.
Χειμώνα ή καλοκαίρι ο Ρουπακιάς αποτελεί ιδανικό σημείο για να χαρείς τη φύση.
Αρκεί βέβαια κάποια στιγμή να καθαριστούν από τα βάτα τα μονοπάτια του και να αναδειχθούν οι ιδιαιτερότητες του.
´Ο Ρουπακιάς βρίσκεται σε ένα βαθούλωμα της γης και εκτείνεται σε μια πολύ μεγάλη απόσταση. Μπορείς να τον προσεγγίσεις με αυτοκίνητο από τον Κεφαλά ή με τα πόδια από Σούρη, Σελιά, Ξηροστέρνι´ μας λέει η κα Ελένη Πατεράκη, δασοπόνος της Διεύθυνσης Δασών, καλός γνώστης της περιοχής καθώς μαζί με συναδέλφους της αγωνίζεται για τη διάσωση και την ανάδειξη της περιοχής.
Στον Ρουπακιά βασιλεύουν τα κυπαρίσσια, οι δρύες και τα πρινάρια. Προς τα χωριά συναντάς διάσπαρτες χαρουπιές, σε κάποια σημεία πλατάνια, αγριελιές. Ολα αυτά δένουν με τις καλλιέργειες κυρίως αμπέλια και σπαρτά, καθώς από παλιά σε διάφορα σημεία του Ρουπακιά υπήρχε η ανθρώπινη παρουσία.
Φυσικό περιβάλλον και άνθρωπος σε αρμονική συμβίωση; Οχι ακριβώς… Εξαιτιάς της πλούσιας ξυλείας της η περιοχή έχει γίνει στόχος παράνομων υλοτόμων. Ωστόσο όμως το ανθρώπινο δυναμικό της Δασικής Υπηρεσίας βρίσκεται σε διαρκή κινητοποίηση για να αποτρέψει έκνομες ενέργειες. ´Η περιοχή απειλείται από την παράνομη υλοτομία. Με τους συχνούς ελέγχους που κάνουμε, τα ξενύχτια που τρώμε εκεί, πιστεύω ότι την έχουμε περιορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό´ αναφέρει η δασοπόνος.

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
Περπατώντας μέσα στο δασάκι βρίσκεις αμέσως κάποιο από τα πέτρινα μονοπάτια που πριν από χρόνια κατασκεύασαν οι κάτοικοι της περιοχής και οδηγούν στα γύρω χωριά. Εξαιρετικές κατασκευές, που διατηρούνται σε καλή κατάσταση μολονότι έχουν περάσει χρόνια από τότε που κάποιος ενδιαφέρθηκε γι? αυτά.
´Σε κάποια σημεία, αυτά τα δρομάκια είναι αδιαπέραστα από τα βάτα καθώς δεν πρέπει να έχει γίνει ποτέ συντήρηση. Πιστεύω ότι ο τοπικός Δήμος Αποκόρωνα θα μπορούσε να αναδείξει τον Ρουπακιά χωρίς έξοδα και πολύ κόπο. Απαιτείται απλά ένας καθαρισμός των μονοπατιών από τα άγρια χόρτα και η διαμόρφωση κάποιων κοινόχρηστων χώρων με παγκάκια κ.ά.. Ο Ρουπακιάς είναι ιδανικός για περιπατητικό τουρισμό. Εχει πολύ πανίδα, πάρα πολλά πουλιά, παλιές γούρνες και στέρνες. Στους χωματόδρομους  μπορείς να κάνεις ποδήλατο. Είναι πραγματικά από τα λίγα δάση κοντά στο παραλιακό μέτωπο των Χανίων´ καταλήγει η συνομιλήτριά μας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα