Την έντονη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν χθες το απόγευμα κάτοικοι του Τερσανά και της γύρω περιοχής, όπως επίσης και αλιείς, για την απροειδοποίητη ενέργεια της Περιφέρειας να γκρεμίσει τη γλίστρα, που εξυπηρετούσε τα μικρά σκάφη για την καθέλκυση όπως και την ανέλκυσή τους από τα νερά του μικρού κολπίσκου, με την αιτιολογία πως ήταν παράνομη.
Τα ´Χ.Ν.´ κατέγραψαν την αγωνία των ανθρώπων της περιοχής, οι οποίοι μιλώντας όλοι στο ίδιο μήκος κύματος επέκριναν την ενέργεια αυτή λέγοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης που το κράτος δεν έχει χρήματα να κάνει έργα έρχεται εδώ στον Τερσανά να κατεδαφίσει ένα σημαντικό έργο που έγινε αρχές της δεκαετίας του 1970. Μετά, δηλαδή, από 40 και χρόνια, ανακάλυψαν την παρανομία και έστειλαν τα μηχανήματα; Οι περισσότεροι από εμάς γεννηθήκαμε εδώ και στη γύρω περιοχή και απ? ότι γνωρίζουμε όλα είχαν γίνει νόμιμα. Κανένας δεν μας ενημέρωσε για τις προθέσεις και τι σκοπεύουν να κάνουν χαλώντας μας τη γλίστρα και τη μικρή προβλήτα που μας εξυπηρετεί όλους. Μας αιφνιδίασαν, βέβαια, αλλά δεν θα τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο. Ορισμένοι ψαράδες που είναι στο πέλαγος θα γυρίσουν από ώρα σε ώρα και δεν θα μπορούν να βγάλουν τα καΐκια τους έξω. Ένας άλλος έσπασε τη βάρκα του βγάζοντας τη από άλλο σημείο του λιμανιού».
Για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στον Τερσανά, ο Πέτρος Βιολάκης, κάτοικος της περιοχής, μας είπε τηλεφωνικά τα εξής: «Όλα έγιναν νόμιμα αρχές της δεκαετίας του 1970. Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου τότε ήταν ο Μιχάλης ο Πελεκάνος, διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Χανίων, μέλος ήμουν εγώ μαζί με άλλους και αντιπρόεδρος ο λιμενάρχης. Το έργο αυτό έγινε για να προστατέψουμε τους αλιείς της περιοχής σε μια θαλασσοταραχή, επειδή υπήρχαν κίνδυνοι να βουλιάξουν τα σκάφη τους. Στην Αρχαιολογική Υπηρεσία ήταν διευθυντής ο Γιάννης Τζεδάκης -αν θυμάμαι καλά- και είχαμε συζητήσει να γίνει και αναστήλωση του Τερσανά καθώς επίσης κι ένας λιμενοβραχίονας στη μύτη, ώστε να μετατραπεί ο κολπίσκος σε ασφαλή μαρίνα. Όλα είχαν γίνει νόμιμα και μάλιστα εκείνη την περίοδο τα χρήματα τα έδινε η Νομαρχία. Και κάτι ακόμα, επειδή είχαν συμβεί πολλά ατυχήματα στη θάλασσα βάλαμε και κοινοτικό τηλέφωνο στον Τερσανά, το οποίο το είχα στο σπίτι μου για πολλά χρόνια. Ως εκ τούτου η ενέργεια κατεδάφισης αυτού του σημαντικού έργου είναι πέρα για πέρα απαράδεκτη».
Οχι στο γκρέμισμα της γλίστρας
![](https://i0.wp.com/www.haniotika-nea.gr/media/2021/07/Ad-728x90-1.jpg?fit=728%2C90&ssl=1)