´Αφαντοι´ παραμένουν οι 1.500 τόνοι τυνησιακού ελαιολάδου για το οποίο υπήρξαν καταγγελίες ότι εισήχθη στην Κρήτη από χώρα της Ε.Ε. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι υποψίες ότι η είδηση ´σπρώχθηκε´ σε μία προσπάθεια συγκεκριμένων συμφερόντων να πανικοβάλλουν παραγωγούς, ώστε να αναγκαστούν άρον – άρον να πουλήσουν το λάδι τους σε εξευτελιστικές τιμές.
Τα ´Χ.Ν.´ επικοινώνησαν τόσο με Υπηρεσίες της Περιφέρειας όσο και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο Ηράκλειο (όπου και έγινε η καταγγελία για το τυνησιακό λάδι), που το τελευταίο χρονικό διάστημα πραγματοποίησαν ελέγχους σε τυποποιητήρια και ελαιουργεία, χωρίς όμως να εντοπιστεί το οτιδήποτε. Τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης όσο και Π.Ε. Χανίων έχουν δοθεί εντολές στις αρμόδιες Υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας, αλλά και στα Τελωνεία, να διερευνήσουν την υπόθεση.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές του ελαιολάδου στην Κρήτη παρουσιάζονται χαμηλές εν συγκρίσει με την υπόλοιπη χώρα, γεγονός που προκαλεί την έντονη αντίδραση των παραγωγών.
«Ενώ η Ισπανία δεν έχει μεγάλη παραγωγή και τα αποθέματά της τελειώνουν, θα περίμενε κανείς το λάδι το δικό μας να έχει καλύτερη τιμή. Ομως οι έμποροι και τα καρτέλ, βλέποντας την κρίση που κτυπά και τον αγροτικό κόσμο που πρέπει να πληρώσει χαράτσια, τράπεζες και να ζήσει, τον εκμεταλλεύονται και πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω», δήλωσε στα ´Χ.Ν.´ ο αγρότης – παραγωγός και μέλος του Α.Σ. Πλατανιά κ. Μ. Βαρουξάκης.
Αναφορικά με τις εισαγωγές ο κ. Βαρουξάκης ζήτησε «να ξεκαθαρίσει άμεσα το θέμα. Το κράτος έχει μηχανισμούς να ελέγξει πώς και γιατί γίνονται αυτές οι εισαγωγές και να τις σταματήσει εκεί, γιατί όλα αυτά ρίχνουν την ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου και ρίχνουν και τις τιμές για τον παραγωγό».
Ο Ν. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ
Τα ´Χ.Ν.´ επικοινώνησαν με τον επιστημονικό συνεργάτη του Σ.Ε.ΔΗ.Κ., δρα Νίκο Μιχελάκη, ο οποίος -εκφράζοντας προσωπικές απόψεις-είπε: «Ο θόρυβος που έχει προκληθεί τελευταία για την ´ύπαρξη ενδείξεων´ σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου για εισαγωγές τυνησιακού ελαιολάδου στην Ελλάδα ή και στην Κρήτη είναι αρκετά μεγάλος και αδικαιολόγητος. Οπωσδήποτε ατεκμηρίωτες ´ενδείξεις´ δεν αποτελούν λόγο για την πρόκληση αναστάτωσης στους παραγωγούς, αλλά και υποψιών στους παραδοσιακούς αγοραστές του κρητικού ελαιολάδου. Αποτελούν, όμως, θέμα, το οποίο θα πρέπει να ανησυχήσει τις αρμόδιες Αρχές, ώστε να διερευνήσουν, εάν πράγματι υπάρχει, ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μετρά για διασφάλιση και αξιοποίηση της ιδιαίτερης ποιοτικής αξίας του κρητικού ελαιολάδου. Οπωσδήποτε, όπως είναι γνωστό, η αδασμολόγητη εισαγωγή παράξενου τυνησιακού ελαιολάδου στην Ε.Ε. επιτρέπεται με σχετικό Κανονισμό της Ε.Ε. από το 2006 για μια συνολική ποσότητα 56.700 τόνων, η οποία μάλιστα κατανέμεται χρονικά με διαφορές ποσότητες στους μήνες από Φεβρουάριο έως Οκτώβριο. Δεν επιτρέπονται όμως εισαγωγές καθόλου κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, ενώ ειδικά για το 2012 η έκδοση πιστοποιητικών εισαγωγής από την Ε.Ε. έχει ανασταλεί από 22 Οκτωβρίου και μετά. Επομένως, εάν έγινε εισαγωγή μετά τις 22 Οκτωβρίου, αυτή εκτός του ότι είναι απαράδεκτη επαγγελματικά, είναι παράνομη και από πλευράς Κανονισμών και γι? αυτό τα αρμόδια Τελωνεία πρέπει να την ελέγξουν. Εάν, όμως, όπως δημοσιεύεται, η εισαγωγή αυτή στην Ελλάδα έγινε μέσα από άλλη χώρα της Ε.Ε., τότε το θέμα περιπλέκεται».
Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη «ο μόνος τρόπος να υπάρξει προστασία της ποιότητας, της ταυτότητας και της φήμης του κρητικού ελαιολάδου είναι η αναγνώριση ελαιολάδου ´Π.Ο.Π. Κρήτη´ για την οποία ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. και ο ΣΠΑΚΕ έχουν αγωνιστεί επί 5 και πλέον έτη, χωρίς, δυστυχώς, αποτέλεσμα, εξαιτίας ενστάσεων που υποβλήθηκαν μέσα από την Κρήτη. Τώρα το θέμα έχει οδηγηθεί στο ΣτΕ, όπου με συνεχείς αναβολές καθυστερεί δύο και πλέον χρονιά. Ομως λύση μπορεί να δοθεί, αν υπάρξει πολιτική απόφαση από τους Φορείς του νησιού, ώστε να πειστεί το ΥΠ.Α.Α.Τ. να τροποποιήσει την υπάρχουσα απορριπτική απόφασή του, η οποία έχει ήδη ζημιώσει σημαντικά τους ελαιοπαραγωγούς, αλλά και τους τυποποιητές του νησιού όσο και εάν κάποιοι από αυτούς δεν το κατανοούν. Ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ., όπως και η Περιφέρεια, αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα το θέμα και θα προβούν στις δέουσες ενέργειες».
Τιμές ελαιολάδου
Με βάση χθεσινή τιμοληψία από τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ. οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχουν ως εξής:
Τόπος Τιμές
Κρήτη 2.15 – 2.30 ευρώ ανά λίτρο
Πελοπόννησος 2.20 – 2.50
Λέσβος 2.25
Ισπανία 2.46
Ιταλία 2.67
(Η τιμή για την Ισπανία είναι η μέση, ενώ για την Ιταλία αφορά την προηγούμενη εβδομάδα).