Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, 2025

Ενεργειακά… θερμοκήπια

Παραγωγή ενέργειας και κηπευτικών, όλο τον χρόνο, ταυτόχρονα. Με την ηλεκτρική ενέργεια να πωλείται στο δίκτυο της ΔΕΗ για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και τη θερμική ενέργεια να χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του θερμοκηπίου ακόμη και την περίοδο του χειμώνα.
Το συγκεκριμένο μοντέλο, που εφαρμόζεται πιλοτικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλότερες συγκριτικά με άλλες, νοτιότερες, περιοχές της χώρας και ειδικά την Κρήτη, παρουσιάστηκε στη διάρκεια συνάντησης εργασίας ερευνητών – συνεργαζόμενων επιχειρηματιών, στο πλαίσιο προγράμματος ενθάρρυνσης και υποστήριξης ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων για έρευνα και ανάπτυξη (έργο R&D Industry), που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.).
Την παρουσίαση έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της AGRITEX Ενεργειακή Α.Ε. Βασίλης Χάιτας, ο οποίος, μιλώντας στα ´Χ.Ν.´, επεσήμανε ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου από Ομάδες Παραγωγών -καθότι το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό και πολύ δύσκολα δύναται να το καλύψει ένας ιδιώτης- μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η εταιρεία AGRITEX Ενεργειακή Α.Ε. είναι μία αγροτική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που αξιοποιεί την τεχνολογία της συμπαραγωγής ηλεκτρικής με θερμική ενέργεια από φυσικό αέριο.
«Οπως γνωρίζουμε όλοι, το πρόβλημα παραγωγής κηπευτικών, τουλάχιστον στη Βόρεια Ελλάδα, είναι η ενέργεια που χρειάζεται για να ζεστάνουμε το θερμοκήπιο τον χειμώνα. Και αυτός είναι ένας απαγορευτικός λόγος, για τον οποίο δεν αναπτύχθηκε, τουλάχιστον σε αυτήν την ενδιάμεση ζώνη της Ευρώπης, η παραγωγή κηπευτικών από θερμοκήπια. Αυτό το πρόβλημα λύνεται από ένα μοντέλο, το οποίο επινοήθηκε στη Βόρεια Ευρώπη, με βάση το οποίο παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από κάποιο καύσιμο, στην προκειμένη περίπτωση από φυσικό αέριο και ταυτόχρονα παράγεται και θερμική ενέργεια. Τη θερμική ενέργεια τη χρησιμοποιούμε για να ζεστάνουμε το θερμοκήπιο. Την ηλεκτρική ενέργεια την πουλάμε στο δίκτυο της ΔΕΗ και με τα λεφτά που παίρνουμε στην ουσία πληρώνουμε ένα μεγάλο μέρος από το φυσικό αέριο που χρησιμοποιούμε. Αρα, ουσιαστικά, μειώνεται το κόστος θέρμανσης του θερμοκηπίου. Αυτό συνδυάζεται με ένα σύγχρονο θερμοκήπιο που έχουμε, 100 στρεμμάτων, γυάλινο, ψηλό, αυτόματο, όπου μπορούμε και καθορίζουμε το κλίμα εσωτερικά (θερμοκρασία, υγρασία, σκιάσεις, αερισμό) και με υδροπονικό τρόπο παράγουμε ντομάτα», σημείωσε ο κ. Χάιτας.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο R&D Industry, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2010 με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (πρόγραμμα MED 2007 – 2013) και εθνικών πόρων, συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο του Μάριμπορ της Σλοβενίας, ενώ συμμετέχουν σε αυτό, εκτός από το Μ.Α.Ι.Χ., το Πανεπιστήμιο της Αβινιόν, Γαλλία, το Πανεπιστήμιο της Κατάνιας, Ιταλία και το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Βαλέντσια, Ισπανία.
Βασική επιδίωξη του έργου είναι να αντιμετωπιστεί μια μακροχρόνια πρόκληση που αφορά στη συνεργασία και τη μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ των φορέων παραγωγής/διάδοσης γνώσης/καινοτομίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με αμοιβαία οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα