Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου, 2025

Μάγεψαν οι “Κουρήτες”

Εναν διαφορετικό ποδοσφαιρικό αγώνα, αλλά και ξεχωριστή χορευτική επίδειξη, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Χανιώτες που βρέθηκαν χθες στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Τα τετράποδα ρομπότ της ρομποτικής ομάδας του Πολυτεχνείου Κρήτης ´Κουρήτες´ μάγεψαν το κοινό με τις φιγούρες τους, ενώ τα ανθρωποειδή ρομπότ ξεσήκωσαν την κερκίδα σκοράροντας κατά βούληση!
Τα ρομπότ που προγραμμάτισαν για τη χθεσινή επίδειξη οι νεαροί φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) Νίκος Κοφινάς, Νίκος Κάργας, Βαγγέλης Μιχελιουδάκης, Νίκος Παυλάκης, Λευτέρης Χατζηλάρης και Στέλιος Πιπεράκης, με την καθοδήγηση του αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Μιχάλη Λαγουδάκη και του συνεργάτη του Εργαστηρίου δρος Νίκου Σπανουδάκη, πραγματικά έκλεψαν τις εντυπώσεις με τις ικανότητές τους.  
Παράλληλα, όμως, έδειξαν και τον δρόμο που ανοίγεται μέσα από τα επιτεύγματα της ρομποτικής, αλλά και το διεθνώς αναγνωρισμένο έργο που γίνεται στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.  

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ
Οπως εξήγησε ο κ. Λαγουδάκης, η χθεσινή ανοιχτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 2ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ρομποτικής (26 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου) με στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της ρομποτικής. «Δυστυχώς, οι ταινίες μάς δίνουν μια άλλη ιδέα για το πού βρίσκεται αυτή η τεχνολογία, δημιουργώντας την αίσθηση ότι σύντομα η τεχνολογία θα κυριεύσει τον κόσμο. Αυτό, όμως, είναι κάτι πολύ μακρινό και ίσως ανέφικτο. Ουσιαστικά εμείς, αυτό που θέλουμε να δείξουμε, είναι ότι η τεχνολογία που σχετίζεται με τα ρομπότ είναι κάτι πολύ προσιτό στον καθένα και μπορεί ο καθένας, ακόμα και ένας χομπίστας, να φτιάξει ένα ρομπότ, να το προγραμματίσει και να δημιουργήσει κάτι το οποίο θα παρουσιάζει έναν βαθμό ευφυΐας, αν μπορούμε να το πούμε έτσι», σημείωσε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι ήδη διεξάγονται πολλοί διεθνείς μαθητικοί και φοιτητικοί διαγωνισμοί με αυτό το αντικείμενο, μεταξύ των οποίων και το RoboCup στο οποίο συμμετέχουν και οι ´Κουρήτες´.
«Η Ελλάδα έχει να επιδείξει επιτεύγματα σε αυτό το πεδίο το οποίο από τη μία απαιτεί εξοπλισμό, ο οποίος κοστίζει και από την άλλη καλά μυαλά. Ειδικά το δεύτερο, πιστεύω ότι το έχουμε και αν γίνει κατάλληλη εκπαίδευση και οι νέοι γνωρίσουν από νωρίς την τεχνολογία και τον τρόπο προγραμματισμού, τότε πιστεύω ότι θα επενδύσει όλο και περισσότερος κόσμος σε αυτό το πεδίο», τόνισε ο κ. Λαγουδάκης, ενώ υπογράμμισε ότι ανασταλτικός παράγοντας ως προς την ανάπτυξη της ρομποτικής στην Ελλάδα είναι το αυξημένο κόστος που απαιτεί η συγκεκριμένη τεχνολογία, αλλά και το γεγονός ότι η ανταποδοτικότητα και αναγνώριση έρχεται μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών. «Ακολουθούμε πάντως τη διεθνή τάση, ίσως με κάποια καθυστέρηση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι χώρες που δεν το περιμέναμε πρωτοπορούν σε αυτό τον τομέα όπως το Ιράν», είπε καταλήγοντας ο κ. Λαγουδάκης.  

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙ ´ΚΟΥΡΗΤΕΣ´
Από την πλευρά του ο δρ Νίκος Σπανουδάκης, που ανήκει στο ειδικό εργαστηριακό προσωπικό του Πολυτεχνείου Κρήτης, τόνισε ότι η ομάδα ρομποτικής του Πολυτεχνείου Κρήτης βρίσκεται σε διαρκή επαφή με αντίστοιχες ερευνητικές ομάδες του εξωτερικού.    
«Η ομάδα υπάρχει από το 2006 και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης οργάνωσης που λέγεται RoboCup, στην οποία μαζεύονται κάθε χρόνο ερευνητές και Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο και συναγωνίζονται στο ποιος θα κάνει την καλύτερη ομάδα είτε πρόκειται για ομάδα ποδοσφαίρου είτε στην έρευνα και διάσωση είτε σε εφαρμογές στο σπίτι», τόνισε ο κ. Σπανουδάκης, ενώ χαρακτήρισε ραγδαίες τις εξελίξεις στον τομέα της ρομποτικής. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «η ρομποτική είναι μια βιομηχανία η οποία θα κάνει ´μπουμ´ στην επόμενη δεκαετία και στα επόμενα χρόνια θα έχουμε όλοι ένα ρομποτάκι μέσα στο σπίτι μας είτε για να σκουπίζει είτε για να βοηθά κάποιον γέροντα είτε για να μαγειρεύει όταν θα λείπουμε από το σπίτι» και πρόσθεσε ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται η νοηματική γλώσσα να γίνει κυρίαρχη ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά αλληλεπίδραση των ανθρώπων με τα ρομπότ όπως είχε προβλέψει πριν από πολλά χρόνια ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Ασίμοφ.
Τέλος, οι φοιτητές της ομάδας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, επεσήμαναν ότι είναι σημαντικό οι μαθητές και τα νέα παιδιά να έρθουν κοντά στον χώρο της ρομποτικής και να συνεχίσουν αργότερα την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα