Τι δώρα να δώσουμε στα παιδιά;
Τα πιο χρήσιμα δώρα για τα παιδιά μας είναι τα άυλα, τα πνευματικά, αυτά που διαρκούν μια ζωή ή μήπως είναι αυτά που τα βοηθούν να επιβιώσουν σήμερα;
Η δυστυχία αρκετών παιδιών στην περιοχή μας δεν έχει όρια. Εικόνες θλίψης, ανέχειας και εσωτερικού πόνου είναι διάσπαρτες στην πόλη. Εικόνες που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στο πρόσωπο μικρών και μεγάλων παιδιών. Αρκεί να τα κοιτάξεις για να τα αναγνωρίσεις. Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα προσπαθήσουμε -παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε- να ντυθούμε με το πνεύμα των ημερών. Να στολίσουμε δέντρα σε πλατείες και στα σπίτια μας, να βάλουμε φωτεινές πολύχρωμες γιρλάντες στα μπαλκόνια, να ανταλλάξουμε ευχές και να δώσουμε δωράκια σε αγαπημένα μας παιδιά και εγγόνια.
Εικόνες διαμετρικά αντίθετες που απεικονίζουν την πραγματικότητα της κατάστασης των παιδιών στην περιοχή μας.
Τι δώρα να δώσουμε;
Λίγες χαρακτηριστικές εικόνες από την κατάσταση των παιδιών που υποφέρουν στην περιοχή μας περιγράφω εδώ. Με λίγα λόγια. Ολα τα περιστατικά είναι των τελευταίων ημερών…
– Τι δώρα να δώσουμε στα 2 δωδεκάχρονα αγόρια -καθαριστές παρμπρίζ- που διεκδικούσαν την εκμετάλλευση του χώρου των φαναριών έξω από το Ωδείο Χανίων πριν από λίγες μέρες; Η διεκδίκηση δεν ήταν πολιτισμένη. Κάθε άλλο, τα ξύλα τα είχαν κάνει κοντάρια κι είχαν αρχίσει τις αψιμαχίες. Πρόσωπα παιδικά τόσο αγριεμένα που προκαλούσαν φόβο. Βλέπεις ο νικητής θα κέρδιζε τον επιούσιο μιας μέρας. Εποχούμενος δεν πρόλαβα να δω το αποτέλεσμα.
– Τι δώρα να δώσουμε στη 16χρονη που σφάδαζε από τους πόνους στον διάδρομο των επειγόντων του Νοσοκομείου μας ένα βράδυ της περασμένης εβδομάδας; Οταν μετά από ώρα αναμονής της, στο πάτωμα, σηκώθηκε για να μπει στην αίθουσα εξέτασης -που θύμιζε θάλαμο επιχειρήσεων σε περίοδο πολέμου- κατάλαβα τον λόγο των αφόρητων πόνων της. Η μικροκαμωμένη κοπέλα ήταν έγκυος. Πόνος, θλίψη, αγωνία όλα αποτυπωμένα σε μια ματιά. Κι η μοναδική συνοδός της ήταν μια μεγαλύτερη γυναίκα της φυλής της.
– Τι δώρα να δώσουμε στους μαθητές μιας τάξης ενός Δημοτικού Σχολείου που δεν μπόρεσαν να γράψουν λίγες γραμμές, όταν τους ζητήθηκε να σκαρώσουν μια μικρή ιστορία στα Ελληνικά; Πώς να αισθάνονται άραγε αυτά τα αθώα παιδιά που αδυνατούν να εκφραστούν στη γλώσσα του τόπου που τους φιλοξενεί;
– Τι δώρα να δώσουμε στα μωρά και στα νήπια που περνάνε πολλές μέρες τους σε ´αγκαλιές´ επαιτών σε κεντρικούς δρόμους της πόλης μας;
Είναι φανερό ότι τα υλικά δώρα δεν είναι αρκετά να προστατέψουν τα μωρά, τα νήπια, τα παιδιά και τους έφηβους των οποίων τα δικαιώματα καταπατούνται καθημερινά. Ηταν πάντα έτσι; Αμφιβάλλω. Σήμερα οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών είναι πιο ορατές κι οι ανισότητες και τα ελλείμματα πιο κοντά σε όλους μας.
Τι δώρα θα δώσουμε στα παιδιά φέτος;
Ας το αποφασίσουμε μόνοι μας.
*Ο Κυριάκος Βασιλομανωλάκης είναι μέλος της Γ.Σ. της Ελληνικής Επιτροπής της Γιούνισεφ
Κλείνει η Γιούνισεφ στα Χανιά
Η παρουσία στα Χανιά της πρώτης οργάνωσης του Ο.Η.Ε. για την προστασία των παιδιών αποδυναμώνεται. Το κατάστημα της UNICEF που βρίσκεται στην οδό Μπουνιαλή, στο εμπορικό κέντρο ΕΡΜΗΣ, κλείνει τις επόμενες λίγες εβδομάδες. Σημειώνω ότι το κατάστημα των Χανίων ήταν ένα από τα 4 καταστήματα που είχε η οργάνωση στην Ελληνική επαρχία. Το κατάστημα λειτουργούσε και σαν κέντρο παροχής πληροφοριακού υλικού και εκδόσεων σε πολλούς εκπαιδευτικούς – εθελοντές της περιοχής μας.
Ελπίδα μας το αναγνωρισμένο έργο των εθελοντών της UNICEF στα Χανιά που μετρά 31 χρόνια να συνεχιστεί…