Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Τσάι το θαυματουργό

ΕΙΡΗΝΗ Α. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ*
 
Το τσάι είναι το ρόφημα που καταναλώνεται περισσότερο στον κόσμο μετά το νερό.  
Το φυτό του τσαγιού ονομάζεται Camelia Sinensis προέρχεται από την Ασία, ενώ η ιστορία του τσαγιού αρχίζει τον καιρό της δυναστείας των Ming. Πολλοί διαχωρίζουν το τσάι σε πράσινο ή μαύρο κάτι που δεν εξαρτάται από το χρώμα του φύλλου του φυτού αλλά από την επεξεργασία των φύλλων μετά τη συλλογή τους, καθιστώντας έτσι τα πράσινα φύλλα λιγότερο επεξεργασμένα και πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά.
Το τσάι, όπως και τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι μια πηγή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και κυρίως των φλαβονοειδών με τη διαφορά ότι τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού είναι 4 φορές πιο δραστικά από τη Βιταμίνη C και απορροφούνται πιο εύκολα από το γαστρεντερικό σωλήνα.
Αποκαλούμε το τσάι θαυματουργό γιατί καθένα από τα συστατικά του ξεχωριστά έχει θετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, ενισχύοντας τις άμυνές του.
Μελέτες αναφέρουν ότι 2-5 φλιτζάνια ημερησίως επαρκούν για τη λήψη των θρεπτικών συστατικών παρ’ όλο που δεν υπάρχει τελική άμεση συσχέτιση κατανάλωσης και αποτελεσμάτων. Η προσθήκη γάλακτος, λεμονιού, ζάχαρης ή κάποιου άλλου γλυκαντικού παράγοντα δεν αλλοιώνει την αντιοξειδωτική δράση του τσαγιού ούτε εμποδίζει την απορρόφηση της καφεΐνης που εμπεριέχει.
Συγκεντρώνοντας όλες τις παραπάνω πληροφορίες και μελετώντας τις, αντιλαμβανόμαστε γιατί αποκαλούμε το τσάι θαυματουργό. Καλό θα είναι λοιπόν να το προσθέσουμε όλοι στην καθημερινή διατροφή μας, για αυτό τον λόγο ακολουθούν κάποιες ιδέες που θα μας βοηθήσουν να αυξήσουμε την καθημερινή κατανάλωσή του.
• Κρατήστε 1 μπουκάλι προπαρασκευασμένου τσαγιού στο ψυγείο σας
• Αντικαταστήστε ένα μέρος ή όλη τη ποσότητα καφέ ή αναψυκτικών που καταναλώνεται ημερησίως, είτε με καυτό τσάι είτε με παγωμένο
• Κρατάτε φακελάκια τσαγιού στην τσάντα σας ή στο αυτοκίνητό σας αντί για φακελάκια καφέ. Είναι πιο εύχρηστα, αφού χρειάζεστε μόνο ένα ποτήρι νερό για να φτιάξετε τσάι και είναι και πιο υγιεινά
• Προσθέστε φρέσκο χυμό εσπεριδοειδών στο παγωμένο τσάι για περισσότερη γεύση
• Δοκιμάστε μερικά από τα αρωματικά τσάγια όπως ροδάκινο ή λεμόνι εάν βρίσκετε το σκέτο τσάι πικρό ή γευστικά αδιάφορο
….και κυρίως εντάξετέ το στην καθημερινότητά σας γιατί είναι τόσο ωφέλιμο για την υγεία σας που θα…. τρίβετε τα μάτια σας!!!

*διαιτολόγος – διατροφολόγος
earxontaki@yahoo.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα