Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

«Βιοσκευάσματα και μελέτη για το έλκος της καστανιάς»

Με βιοσκευάσματα και εκπόνηση μελέτης σχεδιάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αντιμετωπίσει το έλκος της καστανιάς. Αυτό τονίζει σε απάντησή του προς τους βουλευτές Χρ. Μαρκογιαννάκη, Γ. Σταθάκη, Α. Ξανθό και Β. Αποστόλου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσαυτάρης επισημαίνει ότι στο εγκεκριμένο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) της Ελλάδας 2007 – 2013 περιλαμβάνεται η Δράση 2: ´Εκπόνηση μελέτης και εκτέλεση των προβλεπόμενων από αυτή μικρών έργων για την καταπολέμηση του έλκους καστανιάς´ του Μέτρου 227 ´Στήριξη για μη παραγωγικές επενδύσεις´, με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ.
Η Δράση αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό, «αφορά στους Νομούς Ξάνθης, Σερρών, Ημαθίας, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, Τρικάλων, Ηλείας, Αχαΐας, Λέσβου και Χανίων, όπου, βάσει μελέτης, πρόκειται να εξεταστεί η διασπορά, η έκταση του μύκητα και ο τρόπος καταπολέμησής του. Από την εν λόγω μελέτη αναμένεται να προκύψουν μικρά έργα που θα πραγματοποιηθούν κατόπιν προκήρυξης».
Στη συνέχεια ο κ. Τσαυτάρης σημειώνει ότι αρχικά την υλοποίηση της Δράσης είχε αναλάβει η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής (E.Y.E. Π.Α.Α.) του Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία συνέταξε το Τεχνικό Δελτίο της Πράξης και εξέδωσε την Απόφαση Ενταξης της Πράξης που εγκρίθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) και έλαβε Συλλογική Απόφαση Εργου (Σ.Α.Ε.) 2012ΣΕ08280000 για προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ. Ωστόσο, κατόπιν της τελευταίας αναθεώρησης του Π.Α.Α. τον Μάρτιο του 2012, έγινε εκχώρηση αρμοδιοτήτων της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013 σε Υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.) και πλέον φορέας εφαρμογής της εν λόγω Δράσης είναι η Διεύθυνση Ανάπτυξης Δασικών Πόρων της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Υ.Π.Ε.Κ.Α.
Για την έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος και την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών και νομικών κωλυμάτων που προέκυψαν στη συνέχεια, το ΥΠ.Α.Α.Τ. βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ειδική Γραμματεία Δασών του Υ.Π.Ε.Κ.Α. για την ανάθεση της εκπόνησης της μελέτης στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, εξασφαλίζοντας τους αναγκαίους πόρους από τον προϋπολογισμό του ΥΠ.Α.Α.Τ.
Επίσης, τα συναρμόδια Υπουργεία συνεργάζονται ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η προετοιμασία των βιοσκευασμάτων για την καταπολέμηση κάθε φυλής του μύκητα τoυ έλκους της καστανιάς κατά περιοχή, με βιολογικό τρόπο από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, το οποίο υλοποίησε το αντίστοιχο πρόγραμμα καταπολέμησης κατά την περίοδο 2007 – 2009 και διαθέτει πολυετή επιστημονική εμπειρία σε σχέση με την ασθένεια, τον απαραίτητο εργαστηριακό εξοπλισμό καθώς επίσης και τους χάρτες διασποράς των τύπων βλαστικής συμβατότητας του παθογόνου μύκητα (vc types) σε εθνική κλίμακα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα