Τη στενότερη συνεργασία τους στην έρευνα, στα μεταπτυχιακά και στην κοινή οργάνωση συνεδρίων και ημερίδων επισημοποίησαν, με το ´Πρωτόκολλο συνεργασίας´ που υπέγραψαν, το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και το Μ.Α.Ι.Χ.
Είναι η πρώτη φορά που τα δύο Ερευνητικά Ιδρύματα, τα οποία έχουν ως έδρα τους τα Χανιά, προχωρούν σε μία θεσμικά κατοχυρωμένη συνεργασία σε μία σειρά από τομείς. «Μετά από κοινές συναντήσεις του ερευνητικού προσωπικού αποφάσισαν τα δύο Ιδρύματα από κοινού να συνενώσουν δυνάμεις, να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και προσθετικά με απώτερο σκοπό το κοινό όφελος για την τοπική κοινωνία και τον αγροτικό κόσμο», ανέφερε ο κ. Γιώργος Μπαουράκης, διευθυντής του Μ.Α.Ι.Χ.
Ο κ. Μπαουράκης επεσήμανε πως «τα δύο Ινστιτούτα έχουν πολύ καλή φήμη σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές, επίπεδο. Η συναινετική δράση και η συμπληρωματική δραστηριότητα θα προσφέρει τα μέγιστα τοπικά, περιφερειακά και εθνικά. Το μέλημά μας είναι η αναβάθμιση της παραγωγής προϊόντων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών καθώς και η στήριξη σε ό,τι αφορά την προώθηση και την προβολή των προϊόντων τόσο στις αγορές εδώ όσο και στις αγορές του εξωτερικού».
Ερωτηθείς για τους λόγους που χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τρεις δεκαετίες προκειμένου τα δύο Ιδρύματα να συνεργαστούν, ο κ. Μπαουράκης απάντησε «και στο παρελθόν υπήρχε συνεργασία που ήταν κάπως σε πιο χαλαρή μορφή. Τώρα πλέον γίνεται θεσμικά».
Τα τέσσερα σημεία της συνεργασίας των δύο Επιστημονικών Φορέων είναι τα εξής:
1. Υποβολή ερευνητικών προτάσεων προς χρηματοδότηση και εν γένει συνεργασιών στον τομέα της έρευνας.
2. Εκπόνηση μεταπτυχιακών διατριβών φοιτητών του Μ.Α.Ι.Χ.
3. Οργάνωση εθνικών και διεθνών ημερίδων – συνεδρίων.
4. Αξιοποίηση ερευνητικού έργου.
Από πλευράς του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών ο κ. Κώστας Χαρτζουλάκης ανέφερε ως βασικό στόχο της συνεργασίας «να αντλήσουμε περισσότερους πόρους από τα εθνικά, αλλά κυρίως τα ευρωπαϊκά, προγράμματα με τη συμπληρωματικότητα που έχουν τα δύο Ινστιτούτα. Είναι βασικό σημείο της προσπάθειας αυτής. Ηδη αυτή η στενότερη προσέγγιση, που άρχισε από την αρχή του χρόνου, έχει φέρει αποτελέσματα. Συμμετέχουμε σε ένα πρόγραμμα Interreg από κοινού και άρχισε η ανταλλαγή φοιτητών για εκπόνηση διατριβών σε συνεργασία με ερευνητές των Ινστιτούτων».