Σε αγνοούμενο μετανάστη από το Μπανγκλαντές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών, πιθανότατα ανήκει το πτώμα άνδρα που βρέθηκε χθες σε κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης, κοντά σε ρέμα, σε απόσταση περίπου χιλίων μέτρων από τη θάλασσα στα Μεγάλα Χωράφια.
Το μακάβριο θέαμα αντίκρισε ένας κτηνοτρόφος, όταν είδε το πτώμα και το μεσημέρι ειδοποίησε την Αστυνομία.
Ανδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων και πυροσβέστες βρέθηκαν άμεσα στο σημείο και ανέσυραν το πτώμα του άτυχου άνδρα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών, οι οποίοι δεν βρήκαν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας, πρόκειται, κατά πάσαν πιθανότητα, για έναν από τους έντεκα μετανάστες – υπηκόους Μπαγκλαντές που είχαν χαθεί στις 6 Μαρτίου του 2011 στο λιμάνι της Σούδας, κατά τον κατάπλου του πλοίου ´Ionian King´.
Τότε, το συγκεκριμένο πλοίο έφτασε από την Τρίπολη της Λιβύης μεταφέροντας μετανάστες που εργάζονταν στη Λιβύη πριν μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη.
Ομως, 49 υπήκοοι του Μπανγκλαντές, αντί να βγουν από το πλοίο, έπεσαν στη θάλασσα όταν το σκάφος προσέγγιζε τη Σούδα, προκειμένου ν? αποφύγουν την επιστροφή στη χώρα τους.
Οπως εκτιμάται, ο άτυχος μετανάστης βγήκε από τη θάλασσα, προχώρησε λίγα μέτρα προς το ρέμα που βρίσκεται στην περιοχή και εκεί άφησε την τελευταία του πνοή.
Στην περιοχή έσπευσε χθες το πρωί ο ιατροδικαστής Κρήτης Σταμάτης Μπελιβάνης, ο οποίος διενήργησε αυτοψία, ενώ το βράδυ ακολούθησε νεκροψία και νεκροτομή από τον ιατροδικαστή Αντώνη Παπαδομανωλάκη.
Ο ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ
Μιλώντας αργά χθες το βράδυ στα ´Χανιώτικα νέα´, ο κ. Παπαδομανωλάκης είπε ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις αποκλείεται η εγκληματική ενέργεια, ενώ ο βαθμός αποσύνθεσης του πτώματος ταιριάζει με την περίοδο της εξαφάνισης των μεταναστών από το Μπανγκλαντές, δηλαδή τον Μάρτιο του 2011.
Ωστόσο, ο κ. Παπαδομανωλάκης ξεκαθάρισε ότι θα μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα μετά τις εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες θα γίνουν το προσεχές διάστημα. Για τον λόγο αυτό πήρε οδοντικό υλικό, αλλά και οστό για εξέταση DNA.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Να υπενθυμίσουμε ότι το ´Ionian King´ μετέφερε στις 6 Μαρτίου 2011 από τη Λιβύη συνολικά 1.288 υπηκόους διαφόρων εθνικοτήτων, από τους οποίους οι 1.219 ήταν υπήκοοι του Μπανγκλαντές. Τα ξημερώματα της 6ης Μαρτίου 2011 το προσωπικό του Ναυστάθμου Κρήτης ενημέρωσε το Λιμεναρχείο Χανίων για τον εντοπισμό αριθμού ατόμων που βρίσκονταν στη θάλασσα.
Από τις έρευνες αρχικά εντοπίστηκαν και περισυλλέγησαν 29 υπήκοοι του Μπανγκλαντές, εκ των οποίων ο ένας απεβίωσε κατά τη μεταφορά του, 24 μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Χανίων και οι υπόλοιποι τέσσερις οδηγήθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης στη Σούδα για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Παράλληλα, εντοπίστηκαν και περισυλλέγησαν από τη θάλασσα νεκροί άλλοι δύο άνθρωποι.
Στη συνέχεια, ακόμη δύο εντοπίστηκαν κοντά στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου. Εκείνοι κολυμπώντας κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τη στεριά, στην περιοχή ελέγχου του Πολεμικού Ναυτικού.
Την επόμενη μέρα, εντοπίστηκαν ακόμη δύο από τους αγνοούμενους, σύμφωνα με πληροφορίες στον Βλητέ της Σούδας και λίγη ώρα αργότερα βρέθηκαν ακόμη τρεις αλλοδαποί, αυτή τη φορά σε περιοχή του Ακρωτηρίου. Ολοι είχαν φτάσει κολυμπώντας μέχρι την ακτή και, μετά τον εντοπισμό τους, μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών.
Από τους 11 που παρέμεναν αγνοούμενοι τα πτώματα τριών είχαν βρεθεί στις 15 Μαρτίου 2011 να επιπλέουν στον κόλπο της Σούδας.