Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου, 2024

Αύξηση εξαγωγών

Αύξηση, που ανέρχεται σε 14,62%, παρουσιάζουν οι κρητικές εξαγωγές για το 10μηνο του 2012 (Ιανουάριος – Οκτώβριος), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Την ίδια ώρα, νέοι εμπορικοί δρόμοι ανοίγονται μέσα από τις επαφές με αραβικές χώρες.  
Η αύξηση των εξαγωγών φθάνει στο ποσό των 323.538.357 ευρώ, έναντι 282.271.183 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει ο κλάδος των βιομηχανικών προϊόντων, με 50,42% που αποτελεί για το πρώτο 10μηνο του 2012 το 46,67% του συνόλου των κρητικών εξαγωγών.
Δεύτερος έρχεται ο κλάδος των τροφίμων – ποτών, με περίπου 40% επί του συνόλου των εξαγωγών της Κρήτης, που εμφανίζεται στάσιμος, αλλά, με βάση τα στατιστικά στοιχεία του παρελθόντος, όπως τονίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, αναμένεται τα νούμερα να διαφοροποιηθούν, αφού στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου διαμορφώνεται ως ο μεγαλύτερος όγκος των εξαγωγών του κλάδου και ειδικότερα των ελαιοκομικών προϊόντων.
Στον κλάδο των τροφίμων – ποτών, σύμφωνα με τα στοιχεία, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει η υποκατηγορία κρέας – ψάρια – θαλασσινά και τα παρασκευάσματά τους, η οποία αγγίζει το 58,35%, ακολουθούν το κρασί και τα οινοπνευματώδη, με αύξηση 33,76% και τα φρούτα και κηπευτικά, με αύξηση 8,40%.
Στον ίδιο κλάδο, το ελαιόλαδο αποτελεί το 47,18% των εξαγωγών. Μαζί, δε, με την υποκατηγορία των φρούτων και κηπευτικών, 42,38%, αποτελούν περίπου το 90% του συνόλου των εξαγωγών του κλάδου.
Ιδιαίτερα αύξηση παρουσιάζει ο κλάδος των δομικών υλικών, που αγγίζει το 100,36%, και ο κλάδος των καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων, που φτάνει το 33,05%, ενώ, μείωση παρουσιάζουν οι κλάδοι της λαϊκής τέχνης, -74%, των πλαστικών, -18% και της ένδυσης και υπόδησης, -16%.
Η ανοδική πορεία των κρητικών εξαγωγών συζητήθηκε σε συνάντηση αντιπροσωπίας των Διοικητικών Συμβουλίων του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης και του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, με τον περιφερειάρχη, Στ. Αρναουτάκη και τη θεματική αντιπεριφερειάρχη, Θεανώ Βρέντζου, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης.
Οπως τονίστηκε, σκοπός της συνάντησης ήταν η λήψη αποφάσεων για την εντατικοποίηση των κοινών προσπαθειών, με στόχο την ανάπτυξη της εξωστρέφειας των κρητικών επιχειρήσεων, την αύξηση των εξαγωγών των ποιοτικών κρητικών προϊόντων και τη διαμόρφωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού δράσεων για το έτος 2013, με τη συνένωση των δυνάμεων της Περιφέρειας Κρήτης, της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, των επιμελητηρίων του νησιού και των Συνδέσμων Εξαγωγέων και Τυποποιητών Ελαιολάδου.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΕ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Εν τω μεταξύ, ένα ακόμη εμπορικό άνοιγμα για την προώθηση κρητικών προϊόντων επιχειρεί με στοχευμένες δράσεις η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τους τοπικούς Φορείς, αυτή τη φορά προς τις αραβικές χώρες.
Ετσι, η Περιφέρεια, με τα τέσσερα Επιμελητήρια του νησιού, στις 16 και 17 Ιανουαρίου θα υποδεχτούν στην Κρήτη τους εκπρόσωπους τριών κορυφαίων αλυσίδων σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται στον Λίβανο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ.
Η επίσκεψη αυτή αποτελεί συνέχεια των επαφών που είχαν τον Απρίλιο του 2012 στον Λίβανο ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Θεανώ Βρέντζου, με υπουργούς της λιβανικής κυβέρνησης με στόχο την εξαγωγή κρητικών προϊόντων στις χώρες της Μ. Ανατολής.
Σύμφωνα με τον κ. Αρναουτάκη «η Περιφέρεια Κρήτης, με στοχευμένες δράσεις και σε συνεργασία με τους τοπικούς Φορείς, ανοίγει δρόμους στην προώθηση φημισμένων κρητικών προϊόντων, αλλά και του τουρισμού. Μετά τη Ρωσία, την Ουκρανία, τον Καναδά και χώρες της Ευρώπης, η Περιφέρεια ανοίγει γέφυρα συνεργασίας στην προώθηση κρητικών προϊόντων με τις αραβικές χώρες».
Οι εκπρόσωποι των μεγάλων αραβικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ, που ενδιαφέρονται για προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα, κατά την παραμονή τους στην Κρήτη, θα έχουν επιχειρηματικές συναντήσεις με εξαγωγείς του νησιού σε Ηράκλειο και Χανιά στις 16 Ιανουαρίου και 17 Ιανουαρίου στα αντίστοιχα Επιμελητήρια των δύο πόλεων.
Τέλος, το τελευταίο τριήμερο του Φεβρουαρίου, Ισραηλινοί επιχειρηματίες από εταιρείες διανομής τροφίμων και σούπερ μάρκετ, αναμένεται επισκεφθούν το νησί, όπου θα έχουν επαφές για την εισαγωγή κρητικών προϊόντων στη χώρα τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα