Αγνωστες πτυχές, ψηφίδες ιστορίας της πόλης των Χανίων, καταγράφονται στο βιβλίο του Μανώλη Μανούσακα με τίτλο ´Τζαμιά, Τεκέδες και Τουρμπέδες στο Νομό Χανίων´, το οποίο παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Οπως ανέφερε ο κ. Μανούσακας, πρόκειται για υλικό το οποίο ο ίδιος συγκέντρωσε την τελευταία δεκαετία παράλληλα με τη δημοσίευση της στήλης ´Φωτοαναδρομές´ στα ´Χανιώτικα νέα´.
«Η συγκέντρωση πληροφοριών για τα τζαμιά στον Νομό Χανίων ήταν ένα θέμα που μου ζητήθηκε ως συνεργασία για ένα αφιέρωμα που θα γινόταν στους Τουρκοκρητικούς. Ετσι ξεκίνησε αυτό το βιβλίο… Η πλειοψηφία των μνημείων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους Μουσουλμάνους για θρησκευτικούς σκοπούς, ήταν πρώην ναοί, καθολικοί και ορθόδοξοι, που μεταποιήθηκαν όπως ακριβώς έγινε με την εθνολογική σύσταση των Τουρκοκρητικών που ήταν κυρίως πρώην Κρήτες, Χριστιανοί, οι οποίοι Τουρκοποιήθηκαν για λόγους πολιτικούς και θρησκευτικούς».
Πρόκειται για υλικό το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό, ενώ, όπως τόνισε ο συγγραφέας: «Η δυσκολία ήταν ότι έπρεπε να ανατρέξω σε πηγές οι οποίες ήταν γραμμένες στα τουρκικά. Ανακάλυψα ότι δεν υπήρχε ταύτιση στις πηγές όσον αφορά τον ακριβή αριθμό των τζαμιών. Προσωπικά βρήκα πως υπήρχαν είκοσι τζαμιά και τεκέδες εντός της πόλης των Χανίων. Για την ύπαιθρο δεν υπήρχε ακριβής αριθμός καθώς σε αρκετά χωριά βρίσκονταν μικρά τζαμιά…».
Σύμφωνα με τον κ. Μανούσακα, το βιβλίο θα μπορούσε να αποτελέσει «μια αφορμή για να ανακαλύψουμε καλύτερα την ιστορία μας, το ποιοι είμαστε, τι έχουμε στα χέρια μας, αλλά και πώς μπορούμε να βρούμε γέφυρες συνεννόησης με τους γείτονές μας, Τούρκους. Ετσι η συγκεκριμένη έκδοση μπορεί να αποτελέσει μια γέφυρα φιλίας, αλλά και εθνικής αυτογνωσίας».
Για το βιβλίο μίλησαν ο επίκουρος καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ηλίας Κολοβός και ο επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων, κ. Μιχάλης Ανδριανάκης.
Ο κ. Κολοβός ανέφερε πως το συγκεκριμένο βιβλίο θα μπορούσε να συμβάλει στο «να γνωρίσουν οι Χανιώτες καλύτερα κτήρια, γωνιές, σοκάκια της πόλης και της ιστορίας που ίσως δεν γνωρίζουν, μέσα από μια ενδελεχή έρευνα του Μανώλη Μανούσακα, σε αρχεία, βιβλιογραφία, παλιές φωτογραφίες κ.ά.
Τα περισσότερα οθωμανικά μνημεία είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό. Ωστόσο, μαζί με τα βενετσιάνικα, φτιάχνουν ένα μωσαϊκό ιστορίας που κάνουν μοναδική την πόλη των Χανίων, την οποία διηγείται το βιβλίο του Μανώλη Μανούσακα μέσα από την έρευνα που ο ίδιος έκανε με ευσύνοπτο και καλό τρόπο για κάθε αναγνώστη που ενδιαφέρεται για την ιστορία του τόπου του».
Ο κ. Μιχάλης Ανδριανάκης, τόνισε ότι το βιβλίο του Μανώλη Μανούσακα είναι μια πρώτη καταγραφή για τα οθωμανικά μνημεία των Χανίων. «Πρόκειται για μια πρώτη προσέγγιση συνολικά των σωζόμενων μνημείων τα οποία παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον. Οι Χανιώτες αναγνώστες θα γνωρίσουν ένα κομμάτι της ιστορίας, του πολιτισμού της περιοχής μας και γι? αυτό αξίζει τον κόπο να αποκτήσουν ένα βιβλίο το οποίο είναι καλογραμμένο, σωστό και έγκυρο».
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων και οι εκδόσεις ´Ερεισμα´.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.