Με ταχύρρυθμες ενέργειες η κυβέρνηση προωθεί την οριστικοποίηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) γιατί, αν περάσει το περιθώριο του χρόνου, όπως προβλέπεται, από την έκδοσή τους μέχρι την κύρωσή τους με νόμο απ’ τη Βουλή, είναι άκυρες. Στο διάστημα των έξι μηνών, που είναι πάνω η κυβέρνηση, έχουν υπογραφεί είκοσι Π.Ν.Π. Πρόκειται για κατεπείγουσες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, μέσα απ’ τις οποίες προωθούνται όλα τα σκληρά μέτρα. Αρχίζουν να εφαρμόζονται από την επομένη της υπογραφής των, τόσες δε πολλές θυμίζουν άλλες εποχές.
Επτά απ’ αυτές τις Π.Ν.Π. θα ψηφισθούν μέχρι σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σε ένα Ν/Σ. Αφορούν δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 9,5 δισ. ευρώ. Σε μία απ’ αυτές περιλαμβάνεται ότι «τα περιουσιακά και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του κράτους δεν εξαιρούνται κατάσχεσης». Πρόκειται περί μιας απ’ τις λίγες εξαιρέσεις, που είχαν κατοχυρωθεί με το μνημόνιο ΙΙΙ υπέρ του κράτους, η οποία και αυτή καταργείται προς όφελος των δανειστών. Αυτά γίνονται την ώρα που η κοινωνία ασχολείται με τα ´στικάκια´ για να μην προλάβει ν’ αντιδράσει ο κόσμος με όσα νομοθετούνται. Είναι το παιχνίδι των αποπροσανατολιστικών πρακτικών.
Στα προαπαιτούμενα για τη δόση περιλαμβάνεται και το Ν/Σ του Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης που ήρθε στη Βουλή να ψηφισθεί κατεπειγόντως. Αφορά αφ’ ενός την κατάργηση όσων Οργανισμών του κράτους δεν προσφέρουν τίποτα και έγιναν με σκοπό να βολευτούν κάποιοι ημέτεροι και αφ’ ετέρου την ενοποίηση εκείνων που παρέχουν κοινωνική φροντίδα ή εξυπηρετούν πάγιες ανάγκες της Πολιτείας.
Μετά τον ´Καποδίστρια´ καθιερώθηκε να υπάρχει σε κάθε Νομό από ένα Περιφερειακό Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας (Π.Κ.Κ.Φ.). Τώρα καταργούνται αυτά τα κέντρα και συνιστώνται από ένα σε κάθε Περιφέρεια με ενιαία Διοίκηση. Ο κ. Μαρκογιαννάκης χαρακτήρισε τη διάταξη αυτή ´μεγάλο λάθος´. Είπε στη Βουλή ότι «δεν συμβάλλει ούτε στην αποκέντρωση ούτε στην ισόρροπη ανάπτυξη. Εχουμε ένα υδροκέφαλο τέτοιο κέντρο στην Αθήνα και δημιουργήσαμε άλλα δώδεκα στην περιφέρεια». Τουλάχιστον οι Διοικήσεις να μην είναι στην έδρα της περιφέρειας, αλλά σε κάποια μεγάλη πόλη της περιφέρειας. Και έφερε παράδειγμα τον Νομό Χανίων, όπου υπάρχει το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων και το Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων Κρήτης. «Λειτουργούν άψογα, είπε, και θα μπορούσαν να παρασύρουν σ’ αυτό τον τρόπο λειτουργίας όλα τα παρόμοια κέντρα Κρήτης. Βλέπουμε ότι πάει και αυτό στο Ηράκλειο. Εχουμε γίνει μάρτυρες τα τελευταία χρόνια. Ολες οι σημαντικές Υπηρεσίες του Νομού Χανίων έχουν φύγει κι έχουν πάει στο Ηράκλειο. Ευκαιρία είναι να διορθωθούν».
Η πρόταση του κ. αντιπροέδρου της Βουλής ήταν στη διακριτική ευκαιρία του κ. Μανιτάκη να γίνει δεκτή, αλλά φαίνεται πως δεν εισακούστηκε. Ομως διαφορετική εξέλιξη είχε το άρθρο 8, στο οποίο περιλαμβανόταν η κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.) και η συγχώνευσή του με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.). Το άρθρο τούτο καταψηφίστηκε με 131 ψήφους ´κατά´ έναντι 126 ´υπέρ´. Αλλά το άρθρο 9, που καταργεί και συγχωνεύει 29 Φορείς Διαχείρισης Προστασίας Περιβάλλοντος ψηφίστηκε οριακά, 130 ´υπέρ´, 127 ´κατά´. Το Ν/Σ προβλέπει μέχρι τέλους Μαρτίου να αξιολογηθούν 1.500 Φορείς και όσοι κριθούν ότι πρέπει να καταργηθούν θα κλείσουν και οι άλλοι θα συγχωνευθούν για να σταματήσουν οι πελατειακοί διορισμοί αποτυχόντων πολιτευτών σε άσχετες προς τις γνώσεις τους θέσεις και ν’ αποδείξει το Μαξίμου στους τροϊκανούς ότι τηρούμε τις συμφωνίες μας γρήγορα και δεν είμαστε χώρα των καθυστερήσεων, αδιαφορώντας, αν η ανεργία τραβά την ανηφόρα κι έχει φτάσει στο 26,8%!