14.4 C
Chania
Κυριακή, 27 Απριλίου, 2025

“Παιδικοί φόβοι, παιδικά όνειρα?

Εκθεση με τίτλο ´Παιδικοί φόβοι, παιδικά όνειρα´ εγκαινιάζεται την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου στις 7μ.μ. στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Ρέθυμνο. Στην Εκθεση παρουσιάζεται η δουλειά των καλλιτεχνών Στέλλα Δρυγιαννάκη, Χρήστος Κωτσούλας, Χρυσούλα Σκεπετζή, Αγγελος Σκούρτης
Η ιδέα και η επιμέλεια της Εκθεσης είναι της Μαρίας Μαραγκού.
Το ζήτημα που εξετάζει η Εκθεση είναι εάν και κατά πόσο υφίσταται ο παιδικός φόβος και έως πιο σημείο επιδρά στην συμπεριφορά αλλά και στα όνειρα των παιδιών.
Ποιος φόβος; Ο φόβος του σχολείου, ο φόβος της οικογένειας, ο φόβος της κοινωνίας, ο φόβος του σώματος που αλλάζει αλλά και της σωματικής βίας, ο φόβος που προκαλούν ενίοτε τα παραμύθια και τα πρότυπά τους όπως ο λύκος, η μάγισσα παλαιότερα ή οι ήρωες του διαδικτύου σήμερα. Αλλά και ο φόβος που φτάνει μέσω της τηλεόρασης που προβάλλει ειδήσεις από τις εμπόλεμες ζώνες όπου τα θύματα είναι κυρίως παιδιά.
Η ιδέα της Εκθεσης στο Ρέθυμνο ξεκινά από το παλαιότερο σχολείο της πόλης το οποίο χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας για τους Τούρκους, στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για τη βασική εκπαίδευση γενεών και γενεών Ρεθυμνιωτών και σήμερα εξακολουθεί να είναι σχολείο στο οποίο φοιτούν κατά πλειοψηφία τα παιδιά της ακμάζουσας κοινωνίας των οικονομικών μεταναστών.
Πώς βιώνουν τα παιδιά τον φόβο, πώς ονειρεύονται τις φιλοδοξίες τους, πώς νιώθουν απέναντι στον ´εφιάλτη´ τους, ακόμη και αν είναι εξαιρετικά προστατευμένα από το οικογενειακό τους περιβάλλον; Εχει ο φόβος σχέση με το φύλο, υπάρχει η απειλή της τιμωρίας, έχουν παρόμοιο εφιάλτη τα παιδιά των γηγενών με εκείνα που ακολούθησαν τη μοίρα των γονιών στη μετανάστευση;
Οι καλλιτέχνες, αντιμετωπίζουν το θέμα ο καθένας από τη δική του σκοπιά.
Η Στέλλα Δρυγιαννάκη χρησιμοποιεί ως μοντέλο το παλιό σχολείο του Ρεθύμνου φωτογραφίζοντας παιδιά σήμερα και αναζητώντας τις αντιστοιχίες στα παιδιά παλαιότερων εποχών.
Ο Χρήστος Κωτσούλας, δουλεύει πάνω στο αγορίστικο πρότυπο της δουλειάς στη θάλασσα, ονειρεύεται το καπέλο και τα σύμβολα του καπετάνιου, όλα μεγεθυμένα. Ισως και τρομακτικά. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι υπογράφει ως “Κάπτεν”.
Η Χρυσούλα Σκεπετζή δούλεψε στην έννοια του κλουβιού της φυλακής για να θέσει ερωτήματα αν και κατά πόσο οι ελεύθερες και αδογμάτιστες συνειδήσεις στον χώρο της Παιδείας μπορούν να συνεργαστούν σε δογματικά και καταπιεστικά περιβάλλοντα και πώς το κελί μπορεί να ερμηνευτεί ως προστατευτισμός.
Τέλος, ο Αγγελος Σκούρτης εκθέτει μαχαιρωμένες φωτογραφίες παιδιών που φορούν σακούλες στο κεφάλι ή κρύβουν τα πρόσωπά τους για να μη δουν το κακό καθώς και μία σειρά από τραυματισμένους πίνακες που μάζεψε στη διάρκεια της προηγούμενης Εκθεσης.
Η διάρκεια των Εκθέσεων θα είναι ως τις 20 Μαρτίου ενώ θα πραγματοποιηθούν, όπως πάντα, ξεναγήσεις σε παιδιά και ενηλίκους και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά: 9π.μ. – 2μ.μ., Τετάρτη & Παρασκευή: 9π.μ. – 2μ.μ. & 6μ.μ. – 9μ.μ..
Σαββατοκύριακο: 10π.μ. – 3μ.μ.. Δευτέρα: Κλειστά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα