Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

3η γνώμη

Δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς άλλο αποτέλεσμα, απ? αυτό που αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη τα μεσάνυχτα η Βουλή, να στείλει τον κ. Παπακωνσταντίνου στην Προανακριτική εξέταση. Τον αλυσόδεσε η λίστα και αυτός ´μαινόμενος´ προσπάθησε εις μάτην να πείσει κάποιον ´Ηρακλή´ να τον σώσει.
Καρτερικός δεν ενοχοποίησε κανέναν, εκάλυψε όσους συνεργάστηκαν μαζί του και ανέλαβε τις ευθύνες του. Οχυρώθηκε πίσω απ? την ´καταστροφή´ από τρίτους του usb που παράχθηκε από το πρωτότυπο. Ατάλαντος πρωταγωνιστής στο ´πάλκο´ της Βουλής είχε ´υποβολέα´ το άρθρο 86 του Συντάγματος, που του έκανε, όσο ήταν δυνατόν ευκολότερο τον ρόλο του, να δείξει προσέγγιση προς τη νομιμότητα, αλλά αντίθετα  φανερώθηκε η ακολουθητέα πρακτική στον βωμό των σκοπιμοτήτων.
Μπορεί να μην λαβώθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απ? την Προανακριτική, αλλά έδωσε στη συνείδηση, όσων των άκουσαν, την εικόνα ανθρώπου αλγεινής εντύπωσης στην αντιπαράθεσή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ενώ βρισκόταν επί ξηρού ακμής ζήτησε, επειδή είχε το στικάκι επί 14 μήνες, «να τον επαινέσουν, επειδή δεν το ?χασε», αντί να τον λοιδορούν. Χάθηκε η αυτογνωσία!
Και δεν θεώρησε παράνομη την κατοχή του περιώνυμου usb στο σπίτι του λέγοντας: ´Μήπως δεν έχω ψηφιακή φωτοτυπία των αμυντικών σχεδίων της χώρας απ? τη θητεία μου στο Υπουργείο Αμυνας; Βεβαίως έχω! Πώς πήγαινα στο ΝΑΤΟ; Αυτή η πρωτοφανής αποκάλυψη, που έγινε με περισσή άνεση στο Κοινοβούλιο, έδωσε το έναυσμα στην αντιπολίτευση να επιτεθεί στον κ. Βενιζέλο με πρώτον τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο να διερωτάται πώς είναι δυνατόν να κρατά κάποιος στο σπίτι του δημόσια έγγραφα από την εποχή που ήταν στο Υπ. Αμυνας; Οταν δε ο κ. Τσίπρας ομίλησε περί ´καταγραφής και επιστροφής στο Υπ. Αμυνας´ ο κ. Βενιζέλος απάντησε ´αν ανοίξετε περιοδικά, θα βρείτε πολλές περισσότερες λεπτομέρειες απ? αυτές που έχω εγώ στα χέρια μου´. Και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα τον επετίμησε ´έχετε γίνει τώρα και υπερευαίσθητος στα αμυντικά θέματα´, κάνοντας και χιούμορ με περισσή άνεση. ´Για να κάνουμε πραξικόπημα όταν έρθετε στην εξουσία!´.
Ποια όμως η σκοπιμότητα της τήρησης τέτοιων αρχείων στο σπίτι ενός πολιτικού; Πόσο νόμιμο είναι ότι η ασφάλεια της χώρας δεν βρίσκεται στο Πεντάγωνο, αλλά στο σπίτι του διατελέσαντα υπουργού Αμυνας; Οποιος περνά απ? το ΥΠ.ΕΘ.Α. παίρνει για το αρχείο του σειρά απόρρητων αμυντικών σχεδίων της χώρας; Μπορεί τα ευαίσθητα αυτά στοιχεία να βρίσκονται σε ´ιδιωτικές συλλογές´;
Η αντίληψη ότι τα πάντα στο κράτος μπορεί να γίνουν ιδιοκτησία της κάθε κυβερνητικής εξουσίας, εγείρει τεράστια ανησυχία και δείχνει τη νοοτροπία των κυβερνώντων πως αντιλαμβάνονται τη θέση, την οποία τους εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός. Δεν πρόκειται για στατιστικές μελέτες, πούκανε κάποιος πανεπιστημιακός ή συμβάσεις που υπεγράφησαν κατά τη θητεία του υπουργού, αλλά για απόρρητα σχέδια της χώρας που εκπονούνται απ? τους στρατηγούς πώς θ? αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη πολεμική επίθεση, τίθενται στον υπουργό Αμυνας, ο οποίος τα εγκρίνει ή τ? απορρίπτει.
Αυτό το φαινόμενο πρέπει να συνεγείρει τους υπεύθυνους και να ευαισθητοποιήσει μερικούς εισαγγελείς κατά πόσο είναι νόμιμη η κατοχή σχεδίων στο σπίτι κάποιου πολιτικού. Αμα κλαπούν από εκεί τι θα πουν; Νομικός δεν είμαι, αλλά ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν ευθύνες. Υπάρχει ο ποινικός Κώδικας «όποιος με πρόθεσή του και παράνομα παραδίδει, ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή άλλου έγγραφα σχέδια… που επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα… τιμωρούνται…» (άρθρο 146, π.Κ), ή όποιος με πρόθεση και παράνομα πετυχαίνει να περιέλθουν στην κατοχή του ή στη γνώση του αντικείμενα ή ειδήσεις από εκείνες που αναφέρονται στο άρθρο 146 τιμωρούνται… (άρθρο 148 πΚ).
Ο κ. Βενιζέλος δεν τα ξέρει αυτά; Στη Βουλή ξεπέρασε τα όρια, αυτοενοχοποιήθηκε, προδόθηκε μόνος του, για να δικαιολογήσει ότι μπορούσε να ?χει το στικάκι στο σπίτι του!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα