Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

3η γνώμη

Επενδυτική δημιουργία και ανάπτυξη επιχειρησιακών δραστηριοτήτων ονομάζει η κυβέρνηση την αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ και την πώληση μεγάλων κρατικών ιδιοκτησιών. Οραματίζονται επενδυτές Κινέζους, Καταριανούς, Αγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους, Ισραηλίτες, Ελληνες κροίσους, ακόμη και Τούρκους. Οσοι λεφτάδες μπορείτε, όπως προαιρείσθε, διεκδικήστε ελληνικούς κρατικούς Οργανισμούς, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, βιομηχανίες, μεγάλες εκτάσεις, όπως το παλαιό αεροδρόμιο Ελληνικού, τις παραλίες Αφάντου Ρόδου και Κασσιόπης Κερκύρας, τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, τα ΕΛΠΕ, την ΕΛΒΟ, την ΕΑΣ, τον ΟΛΠ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια και μαρίνες, τον ΟΠΑΠ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.ά.
Επιβάλλεται η αποκρατικοποίηση πολλών από τις πιο πάνω εταιρείες, που θάπρεπε νάχει γίνει πριν από την ´πτώχευση´ του κράτους, αλλά δεν έγινε. Τώρα πάνε να τις κάνουν με μια νωθρότητα, αργά – αργά. Βλέπετε, οι πελατειακές σχέσεις συνεχίζουν να βασιλεύουν με οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο,τι είναι για αποκρατικοποίηση, το παρουσιάζουν ή το φτιάχνουν ζημιογόνο, για να πωληθεί όσο πιο φθηνά. Και αυτό αποτελεί άλλοθι, ανεξάρτητα αν οι υπάλληλοι δεν το παραδέχονται. Και τίθεται το ερώτημα, αφού είναι ζημιογόνες, όχι όλες βέβαια, γιατί η κάθε κυβέρνηση τοποθετεί διευθυντές και Διοικητικά Συμβούλια με παχυλούς μισθούς; Τις χρεοκοπούν, προσθέτουν τα χρέη στο Δημόσιο και τις εμφανίζουν με νέο όνομα, προσθέτοντας μπροστά στον τίτλο ένα ´Νέο´.
Υστερα συμβαίνει και το άλλο. Για να γίνουν ελκυστικοί οι υπό αποκρατικοποίηση Οργανισμοί, κατακερματίζονται. Είναι αυτή η μέθοδος, δηλαδή η κατάτμηση, ο κατακερματισμός κατά το κοινώς λεγόμενο, ´σαλαμοποίηση´ για την επίτευξη του στόχου της ευκολότερης πώλησης επιβεβλημένη έξωθεν ή πρόκειται για πάγια τακτική;
Εχουμε, λοιπόν, την οριστικοποίηση της ´σχάσης´ της ΔΕΗ σε ´μικρή´ και σε ´μεγάλη´, να πωληθεί εύκολα η ´μικρή´ σε ιδιώτες και να βρεθεί για τη ´μεγάλη´ στρατηγικός επενδυτής. Να του δοθεί το μάνατζμεντ και ένα 17 – 18% και το ποσοστό του Δημοσίου να διατηρηθεί στο 34% από 51% που είναι σήμερα. Διαχωρίστηκε και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε ´καλό´ και σε ´κακό´, να πουληθεί το ´καλό´ και να κρατήσουν το ´κακό´. Και το μεν ´καλό´, με το υγιές ενεργητικό του συνόλου των καταθέσεων, έγινε ´Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο´ (Ν.Τ.Τ.) ως μια αυτόνομη τράπεζα, με σκοπό να πωληθεί στο μέλλον, το δε ´κακό´ μέχρι να ανακληθεί η άδεια, θα εκκαθαριστεί με χαμένους τους μικρομετόχους και αρκετούς εργαζομένους. Το κούρεμα εδώ γίνεται 100%!
Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι αμέριστο (!) όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, στα οποία περιλαμβάνεται και το Ν.Τ.Τ., που θα ενισχυθεί με ασφάλεια 4,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.). Στις τράπεζες το κράτος έδωσε τεράστια κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή τους, τα οποία επιβαρύνθηκε ο Π/Υ. Μήπως έτσι δεν εκτοξεύτηκε το χρέος; Τα χρήματα αυτά είναι του ελληνικού λαού και συνεπώς ιδιοκτήτης είναι αυτός που πληρώνει. Για ποιον λόγο ο ελληνικός λαός να ενισχύει το μονοπωλιακό καθεστώς; Επιβάλλεται ο δημόσιος έλεγχος, αλλά η επιτροπεία του κράτους να είναι ουσιαστική και όχι πελατειακή.
Οσον αφορά το Τ.Τ. είχε εξελιχθεί ως η καλυτέρα όλων των τραπεζών στη χώρα μας. Στο τραπεζικό σύστημα παίζονται περίεργα παιχνίδια στην πλάτη όλων μας. Οι κυβερνήσεις από την έναρξη της κρίσης ρύθμισαν τα χρέη των τραπεζών, χορηγώντας δεκάδες δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους πριν και μετά το ´κούρεμα´. Γιατί δεν έγινε ρύθμιση και των χρεών των ιδιωτών;
Λειτουργούν έτσι ισχυριζόμενοι ότι αυτό είναι προαπαιτούμενο της τρόικας και κρύπτεται απ? τον κόσμο το ´πάρτι´ εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς να εξηγούν τις επιλογές τους υπέρ συγκεκριμένων ενδιαφερομένων, τους οποίους καλύπτουν με τον μανδύα του επενδυτή ´σωτήρα´!
Πουλήστε, λοιπόν, όσο – όσο και όταν ο κόσμος ζητήσει κοινωνικές παροχές, που θα χάσει, να λέτε: ´Ιδιωτικοποίηση έχουμε, ελεύθερη αγορά έχουμε, ευρωπαϊκό κράτος είμαστε, αυτά συμβαίνουν´!
Και όποιος αντέξει…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα