Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

3η γνώμη

Δύσκολος ο διπλός ρόλος του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ! Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και παράλληλα πρόεδρος του Γιούρογκρουπ. Κουράστηκε, λέει, ο μέχρι χθες ´κάπτεν´ της οικονομίας. Υπουργός Οικ/κών του Λουξεμβούργου, απ? το 1989, πρωθυπουργός απ? το 1999 και πρόεδρος απ? το 2005 του Γιούρογκρουπ, έναν οικονομικό θεσμό της Ε.Ε., που καθιερώθηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας.
Ηταν ο μοναδικός που τον διέκρινε η κοινή λογική, που αντιδρούσε στις αλαζονικές επεμβάσεις των συνομιλητών της Μέρκελ έναντι της Ελλάδος, στον οποίον πρέπει να χρωστάμε πολλά, διότι ήταν ο ´αρχιτέκτονας´ της απόφασης του Δεκεμβρίου, να μας δοθεί η δόση, κόντρα στις κωλυσιεργίες του Σόιμπλε. ´Οι Ελληνες είχε πει, πήραν μια εύλογη απόφαση. Ο κόσμος υποφέρει. Θα πρέπει ν? αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίον χορηγείται η βοήθεια, ώστε να εξασφαλίσουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης´. Κάνοντας αυτοκριτική ανάφερε ότι: ´Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά όχι με την αντιμετώπισή της το τελευταίο έτος´. Αφοπλιστικά ειλικρινής. ´Οι απλοί άνθρωποι πληρώνουν τα λάθη των κυβερνήσεών τους´. ´Γνωρίζαμε ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε ν? αντιμετωπίσει αυτό το είδος του προβλήματος και ήξερα ότι αυτό θα έφθανε σ? εκείνο που αποκαλούμε ελληνική κρίση´. Σε κρίση ειλικρίνειας και γνώστης του σκληρού οικονομικού ανταγωνισμού είπε: ´Παίρνω πολύ στα σοβαρά την απειλή ενός πολέμου νομισμάτων και είναι σκληρό να περιγράψω τη φράση μου´.
Ομως φέρει μερίδιο ευθύνης με δηλώσεις του ότι προειδοποίησε Ελληνα πρωθυπουργό για την επερχόμενη κρίση και πήρε την απάντηση ´κυβερνώ μια διεφθαρμένη οικονομία´. Θολή αναφορά περί αχρείων και ψευσθών που διασκεδάστηκε απ? το Γαλ. Πρακτ. Ειδήσεων ότι πρόκειται περί λάθους, την ώρα που η χώρα απειλείτο και βρισκόταν στο στόμα των λεόντων της αγοράς.
Σε ´μυστική´ συνάντηση στο Λουξεμβούργο, μια Παρασκευή του Μαΐου 2011, μεταξύ Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, όπου ο καθένας είχε κάποιο έγγραφο για όλα τα ενδεχόμενα της Ελληνικής κρίσης, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ´το ζήτημα για την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ αποτελεί αντικείμενο δημόσιας συζήτησης´. Τότε απέτρεψε την εμφάνιση εγγράφου, πούχε μαζί του ο Σόιμπλε, ´το οποίον παρουσίαζε σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδος´. Σε άλλες δηλώσεις του επεσήμανε ότι ´η επιστροφή της Ελλάδος στη δραχμή, δεν θα έλυνε το πρόβλημα´. Ασκούσε αυστηρή κριτική σε Μέρκελ και Σαρκοζί, θεωρήθηκε φίλος της Ελλάδος, γι? αυτό τον ανακήρυξε διδάκτορα της Νομικής του Παν. Αθηνών τον Φεβρ. του 2011.
Τα προσκόμματα των Γαλλογερμανών, που τούφερναν στην εκτέλεση των καθηκόντων του στην Ευρωζώνη, τον ανάγκασαν να μην θέσει υποψηφιότητα ανανέωσης της θητείας του. Το ερώτημα είναι γιατί, ενώ ο Γιούνκερ υπέδειξε στο Αμβούργο ως αντικαταστάτη του τον Σόιμπλε, ´ως έχοντα κορυφαία προσόντα´, δεν εισακούστηκε και προτιμήθηκε ο Ολλανδός Γερούν Ντέισελμπλουμ (θα συνηθίσουμε τ? όνομα).
Ο Γερούν άσχετος στα οικονομικά σπούδασε σε Γεωργική Σχολή, ήταν υπάλληλος στο Υπ. Γεωργίας και από την 5 Νοε. 2012 υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας. Χωρίς εμπειρία στα οικονομικά, θεωρείται ο άνθρωπος με όλα τα ´προτερήματα´ που διαθέτουν όσοι μπορούν να ελέγχονται απ? τα κέντρα εξουσίας. Είναι πλήγμα για τη Γαλλία, που απερρίφθη ο Μοσκοβισί, αλλά και για τους Ελληνες, κυρίως τους Κυπρίους. Είναι ζήτημα αν μπορέσει να διαπραγματευθεί μαζί τους τίμια. Θα του φτιάξουν ένα ´μνημόνιο´ να τους το επιβάλλει στην Κύπρο!
Σε ερωτήσεις πώς αισθάνεται ο Γιούνκερ που φεύγει, επικαλέσθηκε φόρτο εργασίας, ότι όλα έχουν τέλος και ότι τα οράματά του για την Ευρώπη βρήκαν αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες που ´αποφασίζουν με κριτήρια λογιστή´. Ετσι ένας φίλος έφυγε, τα προβλήματα έμειναν, ο Ντέισελμπλουμ δεν φαίνεται πως θα μπορέσει να επιλύσει σοβαρά προβλήματα της Ευρωζώνης και η προώθηση της ανάπτυξης, η αρραγής ενότητα του Γιούρογκρουπ και η τραπεζική ενοποίηση θα μείνουν στις καλένδες. Δεν τα μπόρεσαν τα ´θηρία´, θα γίνουν απ? τον ´αγροτολόγο´; Κι έτσι η Ευρώπη θα συνεχίσει να λειτουργεί σαν ´μπαμπούλας´ για τις χώρες του Νότου και αλλοίμονό μας!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα