Στόχος των Φορέων της Κισάμου, για την τουριστική ανάπτυξη της βορειοδυτικής γωνιάς των Χανίων τα επόμενα χρόνια, είναι να καταστεί η Κίσαμος τόπος προορισμού και διαμονής και όχι μόνο διέλευσης και προσωρινής παραμονής στις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (Μπάλος, Λαφονήσι, Φαλάσαρνα κ.ά.).
Πάνω σε αυτήν τη λογική κινήθηκε η χθεσινή εσπερίδα, που διοργάνωσε ο ´Νέος Εμπορικός Σύλλογος Κισάμου´, στην οποία και παρουσιάστηκε η φιλοσοφία πάνω στην οποία θα πρέπει να κινηθούν οι επαγγελματίες της περιοχής.
Στην εσπερίδα, που έγινε στο Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, συμμετείχαν πολλοί κάτοικοι και επαγγελματίες, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι τουριστικών Φορέων κ.ά.
«Θέλουμε να οργανωθεί καλύτερα ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής μας και να αρχίσουμε να βλέπουμε το τουριστικό προϊόν με διαφορετικό μάτι. Τα δύο τελευταία χρόνια πιστεύουμε ότι έχουμε καταφέρει σημαντικά πράγματα ως Εμπορικός Σύλλογος. Χάρη στις προσπάθειες που έχουμε κάνει και με το Ε.Β.Ε.Χ. για τις πτήσεις low cost, τις κρουαζιέρες κ.λπ., η τουριστική περίοδος που έρχεται θα είναι πολύ θετική. Από εκεί και πέρα θέλουμε την καλύτερη δυνατή οργάνωση των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες των τουριστών», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γιώργος Ανουσάκης.
Ειδικότερα, μιλώντας για τους επαγγελματίες της Κισάμου, επεσήμανε την ανάγκη για «αλλαγή νοοτροπίας. Αυτό σημαίνει δική μας εκπαίδευση, να μάθουμε τις απαιτήσεις των πελατών που παρακολουθούν τα πάντα μέσω του Διαδικτύου, που καταγράφουν τις απόψεις και τα σχόλιά τους σε ιστοσελίδες, όπως το booking, το trip advisor. Γίνεται μια καλή προσπάθεια και θεωρώ ότι θα βελτιωθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Από την άλλη πρέπει και η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, να φροντίσει ώστε να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές που έχει ανάγκη η περιοχή μας. Η Κίσαμος έχει μια πόλη το Καστέλι. Στο Καστέλι όλα αυτά τα χρόνια, δυστυχώς, δεν έγιναν πολλά πράγματα. Αυτό πρέπει να αλλάξει».
ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Στη σημασία της σύνδεσης του τριτογενούς με τον πρωτογενή τομέα αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος Βερυκάκης. «Ενας από τους κεντρικούς μας στόχους είναι να αρχίσουμε να διακινούμε τα τοπικά προϊόντα μέσα από τον τουρισμό. Αν ο Κισαμίτης ξενοδόχος στηρίξει τα τοπικά αγροτικά προϊόντα και τα διαθέτει από την επιχείρησή του, τότε θα έχουμε πολύ πιο ευχαριστημένους πελάτες και τα χρήματα δεν θα φεύγουν από την περιοχή. Δημιουργείται έτσι ένα θετικό πρόσημο για όλους». Ερωτηθείς για το μειωμένο κόστος που έχουν πολλά προϊόντα εισαγωγής, τα οποία και προτιμούν πολλοί ξενοδόχοι αντί των τοπικών, ο κ. Βερυκάκης απάντησε πως «είμαστε στη λογική της ποιότητας. Ο,τι πληρώνεις παίρνεις. Αν θέλεις ο πελάτης σου να είναι ευχαριστημένος, θα του δώσεις το καλύτερο προϊόν. Η κρητική κουζίνα γίνεται ολοένα και πιο γνωστή. Πρέπει να επενδύσουμε σε αυτήν καθώς θα μας φέρει κόσμο με οικονομική άνεση που θα μπορεί και θα θέλει να αγοράσει τα δικά μας προϊόντα».
ΑΛΛΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
Τέλος, η επικοινωνιολόγος, με πολύ μεγάλη εμπειρία στον έντυπο και στον ηλεκτρονικό Τύπο των Αθηνών, κα Αντωνία Σκαράκη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στο μοντέλο τουρισμού που θα μπορούσε να αναπτυχθεί στην Κίσαμο. «Αν μάθουμε να κάνουμε καλά τη δουλειά μας, αυτή θα είναι η καλύτερη διαφήμιση για μας», τόνισε αρχικά, συμπληρώνοντας πως «ο τουρισμός δεν είναι γύρω από τις τουριστικές μονάδες. Ο τουρισμός είναι, όταν ανοίγεις το σπίτι σου, όταν φροντίζεις τον τουρίστα όπως τον καλεσμένο σου. Αυτό δεν γίνεται αυτή τη στιγμή. Δεν γίνεται, γιατί εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε σεβαστεί την περιοχή μας. Οταν καταλάβουμε την υπεραξία περιοχών, όπως ο Μπάλος, η Γραμπούσα, το Λαφονήσι και άλλοι 15 προορισμοί της Κισάμου, όταν τους φροντίσουμε και δεν τους κανιβαλίσουμε, τότε θα μπορούμε να έχουμε και τουρισμό υψηλού επιπέδου. Η Κίσαμος μπορεί και επιβάλλεται να αναπτύξει ένα διαφορετικό μοντέλο τουρισμού, που θα διαφέρει από τον μαζικό που έχει επικρατήσει σε άλλα σημεία της Κρήτης».
Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος και πρότεινε τη δημιουργία βυζαντινού Μουσείου στην Κίσαμο.