Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

3η γνώμη

Αναζωπυρώθηκε μια παλιά υπόθεση, που ήρθε στο προσκήνιο με ερωτήματα που πλανώνται στο πανελλήνιο, γιατί μπήκαμε στο Δ.Ν.Τ., ποιος το αποφάσισε και ποιοι ενεπλάκησαν στα γρανάζια της δαιδαλώδους ταλαιπωρίας που μας ταλανίζει.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς κ. Πεπόνης και Μουζακίτης φαίνεται, ανασκοπώντας την υπόθεση, ανακάλυψαν ´ίχνη αναληθειών´ για το πώς διαμορφώθηκε το έλλειμμα του 2009 στο 15,4% του Α.Ε.Π. Αν και υπήρχαν ενδείξεις ενοχής, οι εισαγγελείς δεν θα ξανάβγαζαν την υπόθεση στην επιφάνεια. Συνέπεσαν δε οι δηλώσεις Λοβέρδου και Κατσέλη, ως και η πρόταση Καμμένου περί συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής για την εξερεύνηση του τρόπου κατά τον οποίο η χώρα μπήκε στο μνημόνιο και έτσι παρήγγειλαν την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος τριών στελεχών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. την περίοδο του 2009, που εκτοξεύτηκε το χρέος στα ύψη και την αναζήτηση υπαρχόντων ηθικών αυτουργών. Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι, αν επήλθε αλλοίωση των στοιχείων, δεν την έκαναν τα στελέχη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. με πρωτοβουλία τους, αν δεν υπήρχε καθοδήγηση απ’ τους προϊσταμένους τους, γι’ αυτό αναζητούν ηθικούς αυτουργούς.
Ετσι ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο προϊστάμενος της Δ/νσεως Εθνικών Λογ/σμών και η προϊσταμένη της Γεν. Δ/νσεως Στατιστικής, αντιμετωπίζουν την κατηγορία για παράβαση καθήκοντος, ψευδείς βεβαιώσεις εις βάρος του Δημοσίου, εν συνδυασμώ με τις περιπτώσεις του νόμου 1608/50, εφόσον αποδειχθεί ότι οι πράξεις τους στρέφονται κατά του Δημοσίου. Απ’ το γραφείο του κ. Παπανδρέου υπήρξε αντίδραση με τη δήλωση ότι ´οι λόγοι που οδήγησαν την οικονομία σε βαθιά κρίση δεν πρέπει ν’ αντιμετωπίζονται ως ζητήματα ποινικού δικαίου. Οι θεωρίες της συνωμοσίας…. εκθέτουν τη χώρα και τους πολίτες σε μεγάλο κίνδυνο… οι οικονομικοί εισαγγελείς βλέπουν πρόβλημα μόνο, όταν κάποια υπόθεση μπορεί να συνδεθεί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ´.
Το γιατί μπήκαμε στο Δ.Ν.Τ. έχει υπόγειες ερμηνείες. Ενα σενάριο λέει ότι όλα έγιναν με στόχο τη διάλυση της Ευρωζώνης. Μας ήθελαν πειραματόζωα να δουν τι θα κάνουν με τις άλλες χώρες του Νότου.
Οι απόψεις συγκλίνουν ότι Αμερικανοί καθοδήγησαν τον κ. Παπανδρέου να συμμετάσχει στον πόλεμο μεταξύ ευρώ και δολαρίου. Η Ε.Ε. και η δύση βρισκόντουσαν σε δύσκολη κατάσταση ως προς την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους. Μελετούσαν τίνι τρόπω θα έριχναν το εργατικό κόστος στην Ευρώπη. Η Ελλάδα τους έδωσε την ευκαιρία.
Ηταν ο τόπος του πειράματος, διότι είχε εντονότερα προβλήματα έναντι των άλλων χωρών του Ευρ. Νότου. Υπήρχε άνιση ανάπτυξη, διαφθορά στο πολιτικό σύστημα και καμία οργάνωση των πολιτών, τέτοια, ώστε από κοινού να διεκδικούν τα αιτήματά τους. Είμαστε ο αδύναμος κρίκος. Αυτό ίσως να το ’χε μελετήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου και ορέχθηκε, να γίνει ´διεθνιστής´, ότι δηλαδή προώθησε τη διεθνή ανταγωνιστικότητα, ανεξάρτητα με τις επιπτώσεις στη χώρα του.
Ολα ξεκίνησαν απ’ το μέλος του Δ.Σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ. κα Γεωργαντά, που παραιτήθηκε, διορίστηκε επικεφαλής του Γραφείου Π/Υ της Βουλής, αλλά και από κει παραιτήθηκε, ένεκα μιας εκθέσεως, που είχε κάνει για το δημόσιο χρέος. Μετά απ’ αυτήν παραιτήθηκε και ο κ. Λογοθέτης, αντιπρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Αμφότεροι είχαν αρνηθεί την υπογραφή ψευδών βεβαιώσεων περί του ύψους του χρέους, που τις υπέγραψαν οι αντικαταστάτες τους.
Το ύψος του ελλείμματος τότε, όπως ανέφεραν τα δύο παραιτηθέντα μέλη της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ήταν γύρω στο 3,9%. Η ΝΔ το ανέβαζε στο 7%. Αλλά και αν ακόμη έφθανε στο 11,9% του Α.Ε.Π. δεν μπαίναμε στο Δ.Ν.Τ.
Το ανέβασαν στο 15,4%, γιατί μέσα σε μια νύχτα ενέταξαν τα χρέη 17 ΔΕΚΟ στο έλλειμμα του κράτους. Σε καμία χώρα της Ευρώπης τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ δεν μπαίνουν στο γενικό χρέος. Αν συμβεί, πρέπει να συντρέχουν κριτήρια, όπως προβλέπεται απ’ το ´Γιουρόπιαν Σύστεμ´ και μετά από στατιστικές μελέτες έξι μηνών τουλάχιστον για κάθε ΔΕΚΟ.
Ενας άλλος λόγος ήταν, πολιτικός, να εμφανίσουν υψηλό έλλειμμα να κατηγορήσουν γι’ αυτό την προηγούμενη κυβένρηση, για να το κατεβάσουν και να γίνουν αρεστοί στον λαό. Εσκαψαν τον λάκκο κι έπεσαν μέσα. Μαζί μ’ αυτούς κι εμείς. Ανωριμότητα, αδαημοσύνη, φιλοδοξία; Τι στο καλό!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα