Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Επαφές Χατζημαρκάκη για τα κρητικά προϊόντα

Η αγροτική παραγωγή της Κρήτης, αλλά και η προώθηση των αγροτικών προϊόντων του νησιού στις αγορές της Γερμανίας και της Ευρώπης, ήταν στην ατζέντα της συνάντησης που είχε στις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής των Γερμανών φιλελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης με τον Ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας κ. Ντάσιαν Τσιόλος (Dacian Ciolos).    
Κατά τη διάρκεια της 50λεπτης συνάντησης, σημαντικό μέρος της συζήτησης περιστράφηκε σε θέματα που απασχολούν την αγροτική παραγωγή στο νησί. Κατ’ αρχήν ο κ. Χατζημαρκάκης ενημέρωσε τον Ευρωπαίο επίτροπο για την έντονη ανησυχία που εκφράζουν οι αγρότες της Κρήτης για την αναθεώρηση του τελωνειακού κώδικα αναφερόμενος σε σχετική επιστολή των αγροτών της Ιεράπετρας που εκφράζουν τον φόβο ότι θα εισάγονται προϊόντα τρίτων χωρών και θα βαφτίζονται ευρωπαϊκά με μια απλή αλλαγή συσκευασίας και ετικέτας. Ο ευρωβουλευτής επεσήμανε πως μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στους παραγωγούς και θα οδηγήσει σε κλονισμό την παραγωγική διαδικασία, ενώ αναμένεται να καταστρέψει τις ντόπιες αγορές.
Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη ν’ αναγνωριστεί η Κρήτη ως Περιφέρεια με μειονεκτική γεωγραφική θέση στο πλαίσιο των πολιτικών της Ε.Ε. για την Εδαφική Συνοχή με στόχο τη στήριξη των μεταφορών που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, γιατί η έλλειψη ολοκληρωμένων δικτύων μεταφοράς λειτουργεί ανασταλτικά στην αναπτυξιακή δυναμική και στην προώθηση των ποιοτικών προϊόντων στις ευρωπαϊκές αγορές. Ζήτησε επίσης από τον επίτροπο να μην βρεθεί η Κρήτη εκτός επιδότησης μεταφορικού κόστους, αναφερόμενος στην ανησυχία του αγροτικού κόσμου του νησιού και τονίζοντας πως είναι κρίσιμες τέτοιου είδους αποφάσεις στην παρούσα συγκυρία για την Ελλάδα προκειμένου να στηριχθεί η παραγωγή.  

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ
Ο κ. Χατζημαρκάκης ζήτησε τη στήριξη του επιτρόπου για την ανάπτυξη του κρητικού αμπελώνα και την άρση των περιορισμών που υπάρχουν, οι οποίοι, όπως αναγνωρίζει και ο επίτροπος, έχουν επιβληθεί λόγω της χαμηλής ποιότητας παραγωγής που επέφερε η καλλιέργεια στις μεγάλες οινοπαραγωγές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα