Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Δεν πέρασε η τεχνητή αδιαφορία!
Ενώ η συγκομιδή στην Κρήτη αρχίζει να πλησιάζει προς το τέλος της και το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς έχει πλέον συγκομιστεί, αναστάτωση και ανησυχία προκάλεσαν στους παραγωγούς το τελευταίο 10ήμερο, πληροφορίες ότι σταμάτησε η ζήτηση από την Ιταλία και ότι… πάγωσε η αγορά ελαιολάδου!
Ευτυχώς, όμως, η πλειοψηφία και των παραγωγών, αλλά και των εμπόρων δεν πήρε στα σοβαρά την υπόθεση και δεν έτρεξε να πουλήσει το προϊόν απο φόβο για… επικείμενη πτώση των τιμών!
Οπωσδήποτε, η πρακτική της «αζητησίας» δεν είναι κάτι καινούργιο και πολλοί στην Κρήτη, αλλά και στην Πελοπόννησο, εκτιμούν ότι, όπως και στις αρχές Δεκεμβρίου, είναι τεχνητή! Κι αυτό γιατί η σημαντικά μειωμένη, όπως και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου παραδέχεται, παραγωγή της Ισπανίας δεν μπορεί πρακτικά να αναπληρωθεί μέσα σε αυτή τη σεζόν.
Ωστόσο, ενώ οι τεχνητές αυτές αζητησίες, αφού εκδηλώνονται συγχρόνως και γενικά, είναι σαφές ότι αποτελούν χαρακτηριστική περίπτωση «καρτέλ», δεν φαίνεται να συγκινούν κανένα! Οι Εθνικές και Ευρωπαϊκές Επιτροπές ανταγωνισμού, αλλά και οι πολιτικοί και οι άλλοι αρμόδιοι φαίνεται ότι «περί άλλα τυρβάζουν».

Αντεξαν την πίεση της αζητησίας οι τιμές στην Ελλάδα
■ Κοντά στα 3 ευρώ οι τιμές των Συν/σμών που πουλούν με δημοπρασίες
Παρά την ανησυχία που προκλήθηκε με την πρόσφατη ομαδική «απροθυμία» των μεγάλων αγοραστών, οι τιμές του ελαιολάδου στην Ελλάδα άντεξαν καλά και διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα.
Σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. (www.sedik.gr), στις 22-1-13 στην Κρήτη κυμάνθηκαν από 2,35 έως 2,87 €/κιλό, στην Πελοπόννησο από 2,50 έως 2,87 €. Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές και στη Λέσβο όπου η τοπική Ε.Α.Σ. προσφέρει 2,50 €/κιλό, αλλά με 6μηνη επιταγή.
Ωστόσο, η πώληση του ελαιολάδου από Συνεταιρικά ή και ιδιωτικά ελαιοτριβεία της Κρήτης με διαγωνισμούς ή δημοπρασίες αποδεικνύεται ότι επιτυγχάνει και σημαντικά υψηλότερες τιμές.
Οπως έγινε γνωστό, πουλώντας με δημοπρασίες πρόσφατα ο Α.Σ. Ζάκρου πέτυχε 2,87 €/κιλό, ο Α.Σ. Εξω Μουλιανών 2,76 €/κιλό. Ο Α.Σ. «Ελαιώνας» Γαργαλιάνων πέτυχε επίσης 2,87 €/κιλό.
Βασικοί παράγοντες της επιτυχίας αυτής είναι προφανώς η συγκέντρωση της προσφοράς και η διαφάνεια της αγοραπωλησίας, τη σημασία και την αναγκαιότητα των οποίων, τώρα και καιρό επισημαίνουμε τακτικά στα «Ελαιοκομικά Νέα» που δημοσιεύουμε στον τοπικό Τύπο και στην Ιστοσελίδα του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. www.sedik.gr
Επομένως είναι φανερό ότι η πρακτική αυτή των δημοπρασιών ή διαγωνισμών πρεπει να συνεχιστεί και επεκταθεί και σε άλλους Συνεταιρισμούς και Ενώσεις, αλλά και σε ιδιωτικά ελαιοτριβεία, αφού και αυτά λειτουργούν ως ομάδες παραγωγών, την άτυπη προεδρία των όποιων στην πράξη ασκεί το ελαιοτριβείο!
Στο πλαίσιο αυτό, ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. ήδη εξετάζει να υποστηρίξει τις πρακτικές αυτές δημοσιεύοντας δωρεάν στην Ιστοσελίδα του τις προκηρύξεις και τα αποτελέσματα των διαγωνισμών όσων ενδιαφέρονται, αλλά και προβάλλοντας τις πρωτοβουλίες Συνεταιρισμών και Εμπόρων που βρίσκονται προς αυτή την κατεύθυνση. Οι Συνεταιρισμοί που ενδιαφέρονται για δημοσιεύσεις διαγωνισμών μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 2821050800.

Ισπανία: Συνεχίζεται η άνοδος με ρυθμιστές τους…. αλκυλεστέρες!
Η σημαντική πτώση της ισπανικής παραγωγής, που κάθε μέρα επιβεβαιώνεται από τα πραγματικά στοιχεία στα ελαιοτριβεία, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για τεχνητούς ελιγμούς των μεγάλων αγοραστών.
Ετσι, ανεξάρτητα από ό,τι επιχειρήθηκε στην Ελλάδα και την Κρήτη, στην ίδια την Ισπανία, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν όχι μόνο για το έξτρα παρθένο, του οποίου η παράγωγη είναι πολύ περιορισμένη, αλλά και για το κοινό παρθένο και ακόμη και για το λαμπάντε. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές στην Ισπανία για το έξτρα παρθένο την εβδομάδα 16 – 24/1/13 έφτασαν στα 3,07 €/κιλό η μέγιστη, στα 2,98 €/κιλό η μέση και στα 2,82€/κιλό η ελάχιστη. Αξιοσημείωτη όμως είναι και η άνοδος του (κοινού) παρθένου (Οξυτ. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι «αλκυλεστέρες» έχουν αρχίσει να αποτελούν πλέον ένα νέο «κόσκινο» στις πωλήσεις χύμα ελαιολάδου στην Ισπανία, αφού είναι πλέον βασικό στοιχείο για την τιμολόγηση του προϊόντος, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα με την οξύτητα. Και αυτό γιατί η μειωμένη διαθεσιμότητα προϊόντος εξαιτίας της γενικότερης πτώσης της φετινής παραγωγής της χώρας φαίνεται ότι εξωθεί στη διάθεση ως έξτρα παρθένων, ελαιολάδων που λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αλκυλεστέρες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σαν τέτοια.

Ιταλία: Πρωτοπορούν στις τιμές τα Π.Ο.Π. – Π.Γ.Ε. Δεινοπαθεί το ´made in Italy´!
Στην Ιταλία οι τιμές για το έξτρα παρθένο έχουν πλέον ευθυγραμμιστεί με την Ισπανία, ενώ για το (κοινό) παρθένο και το λαμπάντε είναι ακόμα και χαμηλότερες. Από την άλλη πλευρά όμως οι τιμές για τα Π.Ο.Π. – Π.Γ.Ε. φαίνεται να ανεβαίνουν θεαματικά, αποδεικνύοντας την αναποτελεσματικότητα του Νόμου για το Made in Italy και την προτίμηση των Ιταλών καταναλωτών στα δικά τους τοπικά ελαιόλαδα Π.Ο.Π. – Π.Γ.Ε.
Ετσι, την εβδομάδα 14 – 20/1/13 η τιμή του έξτρα παρθένου κυμάνθηκε στα 3,07 €/κιλό, όσο δηλαδή η μεγίστη στην Ισπανία, ενώ οι τιμές για το (κοινό) παρθένο (οξ. 2ο ) στα 2,37 €/κιλό.
Από την άλλη πλευρά οι τιμές των ελαιολάδων Π.Ο.Π. – Π.Γ.Ε. κυμάνθηκαν απο 10,1 €/κιλό η μεγίστη, μέχρι 3,2 €/κιλό η ελαχίστη.

*Ο δρ Νίκος Μιχελάκης, που είναι πρώην δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και επιστ. σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ., διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. (nmixel@otenet.gr)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα