» Ανακοίνωση – υπόμνημα Ποδηλατικού – Περιπατητικού Συλλόγου σε βουλευτές και Φορείς
´Πάγωσε´ το θέμα της κατασκευής ποδηλατοδρόμου – πεζοδρόμου στον εγκαταλελειμμένο χάντακα άρδευσης καλλιεργειών από την Αγιά Χανίων έως το Κολυμπάρι καθώς τρεις μήνες μετά την τελευταία σύσκεψη δεν υπάρχει τίποτα νεότερο.
Αντίθετα, σε εκείνη τη σύσκεψη εκδηλώθηκαν αντιπαραθέσεις και αντιδράσεις για τη μελέτη του ποδηλατοδρόμου που παραδόθηκε στον Ο.Α.ΔΥ.Κ. το 2011. Για τον λόγο αυτό ο Ποδηλατικός – Περιπατητικός Σύλλογος ´Ο Χάντακας´, όπως ανακοίνωσε χθες, ετοιμάζει εκδήλωση με καλεσμένο τον υπεύθυνο της μελέτης, που εκπονήθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθηγητή Θ. Βλαστό.
Παράλληλα, ο Σύλλογος αναφέρεται στο ιστορικό των προσπαθειών για τη δημιουργία του ποδηλατοδρόμου, που, όπως σημειώνει, θα αποτελέσει πόλο έλξης για περιπάτους χαλάρωσης μέσα από ένα καταπράσινο τοπίο από λεμονιές, πορτοκαλιές, ελιές και άλλα δέντρα και φυτά.
Στην ανακοίνωση, την οποία το Δ.Σ. του Συλλόγου απευθύνει στους βουλευτές Χανίων, στον περιφερειάρχη Κρήτης, στον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στους δημάρχους Χανίων και Πλατανιά, στον Ο.Α.ΔΥ.Κ., στο ΤΕΕ/ΤΔΚ, στην Ενωση Ξενοδόχων, στην Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων ´Απτερα´ και στον Σύλλογο Επιχειρηματιών Πλατανιά ´Ο Ιάρδανος´, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η αρχή για την πραγμάτωση του ποδηλατοδρόμου έγινε «μετά την ίδρυση του Συλλόγου μας το 2006, αν και η ιδέα δημιουργίας του είχε συζητηθεί μετά από πρόταση του προέδρου μας στο Δ.Σ. της Τ.Ε.Δ.Κ. την 4-7-2001 επί προεδρίας Γ. Τζανακάκη και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο την 22-7-2003, όταν νομάρχης ήταν ο κ. Γ. Κατσανεβάκης. Και από τα δύο παραπάνω Συμβούλια πάρθηκε, τότε, ομόφωνη απόφαση για δρομολόγηση του έργου, χωρίς όμως καμία συνέχεια, αφού στην πορεία όλα ξεχάστηκαν και τίποτα απολύτως δεν έγινε». Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «στο προηγούμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο, όταν νομάρχης ήταν ο κ. Γρ. Αρχοντάκης, το θέμα του ποδηλατοδρόμου συζητήθηκε ξανά, μετά από πρότασή μας, την 29-5-2007. Και αυτή τη φορά η ιδέα δημιουργίας του ποδηλατοδρόμου στη συγκεκριμένη θέση έγινε ομόφωνα δεκτή από το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Αυτή τη φορά όμως δεν έμεινε στα χαρτιά, αλλά άρχισε άμεσα η υλοποίησή της. Ανατέθηκε τις επόμενες ημέρες στον Ο.Α.ΔΥ.Κ., που τότε γεν. διευθυντής ήταν ο αντινομάρχης κ. Εμμ. Σπανουδάκης, η εκπόνηση προμελέτης του έργου. Τους επόμενους μήνες έγινε από την Τεχνική Υπηρεσία του Ο.Α.ΔΥ.Κ. η χαρτογράφηση και η τοπογραφική αποτύπωση όλης της διαδρομής του Χάντακα από την Αγιά μέχρι το Κολυμπάρι. Τυπώθηκαν χάρτες και σχέδια για το τμήμα Σταλός – Πλατανιάς και με μηχανήματα της Νομαρχίας έγινε ο καθαρισμός και η οριοθέτηση του εν λόγω τμήματος».
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
Παράλληλα, ο Σύλλογος ´Ο Χάντακας´ με την ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρός του, γιατρός Ευτύχης Λαμπουσάκης και ο γραμματέας του, γεωπόνος Αντώνης Γαλάνης, αναφέρει αναλυτικά το ιστορικό των προσπαθειών. Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «την περίοδο που νομάρχης ήταν ο κ. Γρηγ. Αρχοντάκης έγιναν τρεις χρηματοδοτήσεις από το Νομαρχιακό Ταμείο προς τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. για τη μελέτη κατασκευής του ποδηλατοδρόμου, αφού προηγουμένως είχαν υπογραφεί οι απαραίτητες προγραμματικές συμβάσεις. Προσθέτει ότι ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. (10-7-2009) ανέθεσε την εκτέλεση της μελέτης στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών, αφού πρώτα υπογράφτηκε προγραμματική σύμβαση, με χρόνο παράδοσης της μελέτης την 9/7 του 2011. Η μελέτη εκπονήθηκε από τον καθηγητή του Πολυτεχνείου κ. Θ. Βλαστό και τους συνεργάτες του και παραδόθηκε εμπρόθεσμα στον Ο.Α.ΔΥ.Κ. στα Χανιά».
Μάλιστα, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι την ίδια περίοδο «ο τότε βουλευτής κ. Σκουλάκης κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Εσωτερικών, ζητώντας πληροφορίες για την πορεία του ποδηλατοδρόμου που εκτείνεται από την Αγιά μέχρι το Κολυμπάρι. Εξάλλου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βουλγαράκης σε συνέντευξή του στα ´Χανιώτικα νέα´ (27-4-2011) αναφέρει επί λέξει τα ακόλουθα: ´Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν τα εξής έργα…. Ποδηλατόδρομος από τη λίμνη της Αγιάς έως τον Πλατανιά, συνολικού μήκους 7,7 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ´».
ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ
Αναφερόμενος στις νεότερες εξελίξεις, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι σε σύσκεψη στις 10 Σεπτεμβρίου 2012 στα γραφεία του Ο.Α.ΔΥ.Κ. «μας γνωστοποιήθηκε ότι η μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου παρουσιάζει πολλές ασάφειες και παραλείψεις και απαιτείται, ως εκ τούτου, συμπληρωματική μελέτη για ορισμένα τμήματα του ποδηλατοδρόμου. Ο κ. Απ. Βουλγαράκης συμπλήρωσε ότι αυτή θα ανατεθεί στον καθηγητή αρχιτέκτονα του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Σκουτέλη, που εδρεύει στα Χανιά, για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της μελέτης».
Στη συνέχεια, «στις 11-10-2012 έγινε στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Χανίων νέα σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον κ. Βουλγαράκη, ο κ. Μπατζέλης, η κα Δοξάκη, ο κ. Πατρελάκης, ο κ. Λαμπουσάκης και ο καθηγητής κ. Σκουτέλης, στον οποίο είχε ανατεθεί η συμπληρωματική μελέτη του ποδηλατοδρόμου. Κατά την άποψη του κ. Σκουτέλη, η μελέτη του ποδηλατοδρόμου, που συντάχθηκε στην Αθήνα από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο με ευθύνη του κ. Θ. Βλαστού, παρουσιάζει πολλές και σοβαρές ελλείψεις, που καθιστούν μάταιη κάθε προσπάθεια συμπλήρωσης ή τροποποίησής της. Κατά τον κ. Σκουτέλη η μελέτη του ποδηλατοδρόμου πρέπει να γίνει εξ αρχής. Ούτε λίγο, ούτε πολύ δηλαδή, χαρακτήρισε τη μελέτη του κ. Βλαστού πρόχειρη και ανεφάρμοστη. Ο κ. Βλαστός, αντίθετα, δέχεται ότι στη μελέτη υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία οφείλονται στην ελλιπή τοπογραφική αποτύπωση, για την οποία όμως δεν ευθύνεται το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στην εν λόγω σύσκεψη αποφασίστηκε να προσκληθεί ο κ. Βλαστός στα Χανιά για να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τη μελέτη του ποδηλατοδρόμου, την οποία παρέδωσε στον Ο.Α.ΔΥ.Κ. τον Ιούλιο του 2011».
Ωστόσο, όπως παρατηρεί το Δ.Σ. του ´Χάντακα´ «παρ’ ότι έχουν περάσει περισσότερο από τρεις μήνες από την ημέρα της σύσκεψης (11-10-12) ο κ. Βλαστός, όπως τηλεφωνικά μας πληροφόρησε, δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση. Μετά από αυτή την εξέλιξη το Δ.Σ. του Συλλόγου μας αποφάσισε, ομόφωνα, να καλέσει τον κ. Βλαστό στα Χανιά. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή και τις επόμενες ημέρες θα οριστεί η ημερομηνία και ο χώρος όπου θα διεξαχθεί ανοιχτή συζήτηση – ενημέρωση για τη μελέτη του ποδηλατοδρόμου που εκπονήθηκε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών».
Τέλος, το Δ.Σ. του Συλλόγου υποστηρίζει ότι «ο δρόμος θα αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο έλξης για περιπάτους χαλάρωσης και ψυχοσωματικής ανακούφισης των συμπολιτών μας, μακριά από το άγχος και τους θορύβους της πόλης μας. Κατά μήκος της διαδρομής του, που θα είναι πάνω από 25 km, θα αναπτυχθούν χώροι κατάλληλα διαμορφωμένοι, συμβατοί με το φυσικό περιβάλλον, όπου θα υπάρχουν παγκάκια, βρυσούλες, στέγαστρα για την εξυπηρέτηση των πεζοπόρων και ποδηλατών. Η δημιουργία αυτού του δρόμου επίσης θα συμβάλει θετικά στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Θα αποτελέσει μια εναλλακτική μορφή τουριστικού προϊόντος (ποδηλασία – πεζοπορία), που το έχει ανάγκη ο τόπος μας και που επίμονα το ζητούν όλα τα τουριστικά γραφεία».
Και συμπληρώνει πως «το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εγκαταλελειμμένης αρδευτικής αύλακας, στη θέση της οποίας θα δημιουργηθεί ο ποδηλατόδρομος, έχει οριστικά και αμετάκλητα επιλυθεί μετά τις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Αριθμ. 435/19-12-1995 και 416/4-11-2003). Σύμφωνα με αυτές η έκταση που καταλαμβάνει η αύλακα αποτελεί ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου».