Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

3η γνώμη

Ο,τι κι αν λένε οι βουλευτές δεν θα πρέπει πια να το παίρνουμε και τόσο στα σοβαρά. Να τους ακούμε, όταν διατυπώνουν τις αντιλήψεις τους, κατά πως έχει ο καθένας τη διακριτική ευχέρεια να το κάνει, απ? την αρχή ως το τέλος, γιατί μπορεί να φτιάχνει το κέφι μας, αν δεν μας κάνει το μυαλό μας ´μπουρλότο´. Πρόκειται για προσωπικές απόψεις πολιτικών, όπως λέγεται συνήθως, για να μην φέρνουν σε δύσκολη θέση το κόμμα τους και τους αρχηγούς τους, ανεξάρτητα αν εκτίθενται οι ίδιοι δημιουργώντας αντιφάσεις στις πολιτικές κατευθύνσεις της παράταξής τους και υπερβαίνοντας τα όρια της κοινής λογικής.
Στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστ. Παν. Θεσ/κης έγινε ένα διήμερο επιστημονικό συνέδριο με θέμα ´Εκκλησία και Αριστερά´ όπου μίλησε ως προσκεκλημένος ο καθηγητής της Γενετικής και βουλευτής κ. Γ. Κουράκης. Ο κ. βουλευτής σε μια στροφή του λόγου του άνοιξε μια ανόητη συζήτηση εκφράζοντας προσωπική γνώμη όσον αφορά τη φορολόγηση της πίστης μας, περί επιβολής ειδικού φόρου από τους Χριστιανούς Ορθόδοξους για την πληρωμή των ιερέων. ´…Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε, είπε, μια εναλλακτική πρόταση. Αυτή είναι, να επιβληθεί ειδικός φόρος σε όσους πολίτες δηλώνουν κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης ότι είναι Χ.Ο. και ο οποίος θα αποδίδεται στην εκκλησία. Σε αυτή την περίπτωση, οι πολίτες, θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι ότι η δήλωσή τους ότι είναι Χ.Ο. συνεπάγεται την επιβολή αυτού του φόρου´.
Πώς τούρθε του ανθρώπου; Επειδή είναι βουλευτής μπορεί να ξεπερνά τα όρια με τέτοια προχειρότητα; Είναι το αντικείμενό του; Ρωτήθηκε από κάποιον; Τι επιδιώκει; Με την πρόταση φορολόγησης της πίστης παραβλέπει τον άρρηκτο δεσμό ελληνισμού και ορθοδοξίας. Μήπως ερμήνευσε δηλώσεις του κ. Στουρνάρα στην εκπομπή ´Πρωταγωνιστές´, τον Οκτώβριο του 2011, όταν ήταν δ/ντής του Ι.Ο.Β.Ε.; Τότε είχε πει ότι: ´Το κράτος πληρώνει τους μισθούς των ιερέων. Δεν συμβαίνει πουθενά αλλού αυτό. Εγώ νόμιζα, ότι στην Ιταλία, για παράδειγμα, με τη μεγάλη παράδοση του καθολικισμού το κράτος πληρώνει τους μισθούς των ιερέων. Δεν ισχύει. Απλά σου λέει στη φορολογική σου δήλωση, αν θέλεις, μισό τοις εκατό επιθυμείς να πάει για μισθούς ιερέων´; Να και ο κ. Στουρνάρας μια συνιστώσα της ΝΔ!
Στην Ελλάδα οι Χ.Ο. υπερβαίνουν το 90% του πληθυσμού. Ολοι φορολογούνται το ίδιο και απ? τους φόρους όλων πληρώνεται ο κλήρος. Αν γίνει ό,τι λέει ο κ. Κουράκης θα ελαφρύνει αντίστοιχα τους άλλους φορολογούμενους, που δεν θα δεχθούν να πληρώσουν φόρο; Αν συμβεί αυτό, θα κάνει τους Χ.Ο. να μην δηλώνουν την πίστη τους και τότε, να δούμε, πού θα φτάσει το 90% στα χαρτιά! Ανατρέπεται και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ κατά της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες! Το βγάλαμε από ?κει και θα το βάλουμε στις φορολογικές δηλώσεις;
Αν τεθεί θέμα ´χριστιανικού φόρου´ θίγονται κοινωνικά προβλήματα. Σ? αυτές τις δύσκολες στιγμές να φορολογηθούμε κι άλλο; Να πληρώνουμε και για την πίστη μας; Κι αν αρνηθούν να δηλώσουν Χ.Ο.; Κι αν πάλι δηλώσουν και δεν πληρώσουν; Τι ποινή θα επιβληθεί; Αν είναι να πληρώνουμε φόρο πίστης, τότε κάθε θρησκευόμενος να πληρώνει για τη δική του θρησκεία. Καθολικοί, Χ.Ο., Μουσουλμάνοι, Διαμαρτυρόμενοι, Ινδουϊστές κ.λπ. Να γεμίσει τετραγωνάκια η φορολογική δήλωση, να πληρώνουμε έξτρα φόρο για το κάθε τι, για τους πυροσβέστες, τους ζητάδες, για την υγειονομική περίθαλψη των Πακιστανών, για τους Ρομά, για κάθε κατηγορία πολιτών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Γιατί να μην μπει και ένα κουτάκι, αν θέλουμε να πληρώνονται οι υπάλληλοι της Βουλής και οι βουλευτές;
Ο άνθρωπος υπερέβη τα εσκαμμένα. Μετά τα όσα έγραψε σε μια ποιητική του συλλογή, τώρα μας λέει, πως να επιβληθεί φορολογία υπέρ των ιερέων! Ελειψε ο αρχηγός στα ταξίδια του μήπως κάνει κάτι για την έρμη χώρα και όσοι έμειναν πίσω προσέφεραν θέατρο αναμεμειγμένο με πικρία. Η μισθοδοσία των κληρικών έχει παρερμηνευτεί από μερίδα των πολιτικών. Συμμετέχουμε σ? αυτό βάσει της κειμένης νομοθεσίας μετά την απελευθέρωση όλοι οι φορολογούμενοι. Αλλο αυτό και άλλο ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας. Μην το συγχέουμε!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα