Ο οποίος το 1912 – 13 απελευθέρωσε τις σκλαβωμένες πατρίδες, ανέταξε το ελληνικό κράτος από την αφασία της σήψης και είπε όχι στην ´ελέω Θεού´ βασιλεία, αλλά ´ναι´ στη δυνάμει λαού δημοκρατία, για να προτιμήσει να αποπεμφθεί παράνομα παρά να συμβιβαστεί κατάπτυστα.
Για να επανέλθει δικαιωμένος στην πρωθυπουργία για να οδηγήσει την Ελλάδα στη συμπαράταξη της νίκης των ελεύθερων κρατών της τότε Ευρώπης, που απειλείτο από τις κεντρικές γερμανικές δυνάμεις.
Παρά ταύτα ο βασιλιάς απαίτησε την επανενθρόνισή του στην κρίσιμη περίοδο της Μικρασιατικής μας εκστρατείας -με τη στήριξη των συμμάχων ελεύθερων κρατών- και το πέτυχε παρά τις αντιθέσεις των ξένων. Με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η Ελλάδα στην ήττα της Μεγάλης Μικρασιατικής καταστροφής. Παρά το τραγικό αυτό γεγονός ο Βενιζέλος έγινε ο πραγματοποιός της συνθήκης της Λωζάννης και μετέπειτα ο πρωθυπουργός πάλι της περιόδου 1928 – 1932. Ηρθε αντιμέτωπος με την κρίση του κραχ του 1929, την οποία αντιπάλεψε με γενναιότητα και εμψύχωση του ελληνικού λαού με το ιστορικό διάγγελμά του στις 20 Μαρτίου 1932. Για να πει στον ελληνικό λαό και τα εξής:
«…Αλλά κι αν μας λείψη η εξωτερική επικουρία, δεν υπάρχει φόβος να καταστραφώμεν. Η χώρα, τότε, θα αναγκασθεί να επιδίωξη (και κανείς φόβος δεν θα υπάρχει ότι δεν θα επιτύχει) ΛΥΣΕΙΣ αι οποίαι θα τις επιτρέψουν να συμπληρώση το έργον της οικονομικής της ανασυγκροτήσεως…». Απαντα Βενιζέλου στο ´ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ´.
Στο προηγούμενο κείμενό μας για τα ´ΑΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ (Ι’ ΤΟΜΟΣ) ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ´ μαζί με κείμενα και παρεμβάσεις του 1922 – 1935 τονίσαμε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας, αλλά και άκρως επίκαιρα.
Κυρίως για το ΗΘΟΣ της πολιτικής αγωνιστικότητας της ανεπανάληπτης διάστασης του δημιουργού της Νεότερης Ελλάδας, του Ελευθερίου Κ. Βενιζέλου, των μετέπειτα αποδομητών του έργου του. Κυρίως, όμως, των σύγχρονων πολιτικών οι οποίοι, κυριολεκτικά, την εκπωλούνε. Με το αιτιολογικό της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και της αύξησης θέσεων εργασίας.
ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
Κανείς δεν αρνείται ούτε το ένα ούτε το άλλο. Αλλά από το σημείο της ανάγκης αυτών των επενδύσεων, ως το σημείο να γίνουν υπέρτατος αυτοσκοπός, με κυνική περιφρόνηση έστω και των στοιχειωδών αναγκαιοτήτων για τη διαφύλαξη της εθνικής ανεξαρτησίας μας υπάρχει μια κρίσιμη οδός απώλειας και κυριολεκτικής μετάλλαξης της ελληνικής μας οικονομίας.
Η οποία ελεγχόμενη οικονομία παραδίδεται στην ανάλγητη κυριαρχία των νέων επενδυτικών φορέων που, ήδη, την ελέγχουν. Και τώρα επιδιώκουν την ολοκλήρωση αυτής της ελεγκτικής κατάστασης. Μια κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε από τις σύγχρονες συγκυρίες της ευρωπαϊκής και της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Ομως, αυτή μας επιβλήθηκε από τους ξένους παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς κοινοτικούς φορείς παράλληλα όμως με τους ελληνικούς παράγοντες (πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς), οι οποίοι χωρίς ιστορική ευθύνη και με αδιαφανείς αποπροσανατολισμούς παραδώσανε την Ελλάδα στον στρόβιλο μιας διεθνούς εκμετάλλευσης, διασυρμού, οδύνης και καταστροφής. Με τούτη, όμως, τη διεθνώς εκμεταλλευόμενη ελληνική κρίση να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για μια πολλαπλή αποδυνάμωση και αποδόμηση των ελληνικών μας δυνατοτήτων και προοπτικών, πέρα από τα όσα λέγονται και πράττονται αποπροσανατολιστικά σε βάρος του εκπτωχευόμενου, δραματικού ελληνικού λαού και της ελληνικής πολιτείας, με την απο-δημοκρατικοποιημένη δημοκρατία μας.
ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Βασικά, η εισαγωγή του σημαντικού αυτού τόμου, που είναι γραμμένη από τον επιμελητή της έκδοσης (δημοσιογράφο και συγγραφέα) Γιώργο Μαλούχο αναδεικνύει και επισημαίνει τις κεντρικές ´εθνικές παρακαταθήκες του Ελευθερίου Βενιζέλου´ με κείμενα ιστορικής, διαχρονικής αξίας και μεγάλης σημερινής επικαιρότητας.
Ολα τα κείμενα που υπάρχουν (στον Ι τόμο ´Το Βήμα´ 90 χρόνια) είναι όλα εξαιρετικής σημασίας και για τη σημερινή κρίση που μαστίζει τη χώρα γιατί τόσο ως άρθρο του ίδιου του Βενιζέλου και ως κείμενα και παρεμβάσεις του, μέσα από τα δραματικά και τότε, γεγονότα παρουσιάζουν ανάγλυφα το υψηλό πολιτικό ήθος, την τόλμη και την ευθύνη και για τον ελληνικό λαό του μεγάλου πολιτικού άνδρα της Ελλάδας από τη σύσταση του ελληνικού κράτους μετά και τη δολοφονία του Καποδίστρια ως σήμερα.
ΟΧΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ´ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΕΡΗΜΗΝ ΛΑΟΥ´
Βασικά στο εισαγωγικό του κείμενο ´Οι εθνικές παρακαταθήκες του Ελευθερίου Βενιζέλου´ σημειώνει από την πρώτη πρόταση τη μεγάλη πολιτική σύγκρουση αυτού ως υπεύθυνου πρωθυπουργού της χώρας και του ανώτατου άρχοντα μιας βασιλευομένης δημοκρατίας που ήθελε να την υπερβεί αποφασίζοντας ´ελέω Θεού´ και ερήμην λαού.
Γι’ αυτήν την καθοριστικής ευθύνης και σημασίας απόδειξη ο επιμελητής του τόμου Γ. Μαλούχος ξεκινά με τον αυθεντικό και δραματικό διάλογο του Ελ. Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου που έγινε το 1915 και έχει ως εξής:
´Κωνσταντίνος: Δεν ημπορούμεν να βοηθήσωμεν την Σερβία…´.
Βενιζέλος: ´Γιατί μεγαλειότατε; Μήπως δεν έχωμεν υποχρέωσιν;´.
Κωνσταντίνος: ´Η Γερμανία έχει αποφασίσει να συντρίψει τη Σερβία. Θα το επιτύχη […]
Η Βουλγαρία θα πολεμήση με τας κεντρικάς αυτοκρατορίας ως σύμμαχος. Η Γερμανία θα νικήση και εγώ δεν θέλω να νικηθώ από τους Γερμανούς´.
ΕΙΠΕ ΩΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ: ´ΔΥΣΤΥΧΗΣ ΕΛΛΑΣ!…´
[…] Βενιζέλος: ´Μεγαλειότατε, με υποχρεώνετε να ομιλήσω ως αντιπρόσωπος της λαϊκής κυριαρχίας. Δεν δικαιούσθε αυτήν την φοράν να διαφωνήσετε μαζί μου´.
[…] Κωνσταντίνος: ´Υπακούω εις την λαϊκήν ετυμηγορίαν, προκειμένου περί εσωτερικών ζητημάτων. Διά τα μεγάλα εθνικά ζητήματα, εάν έχω ότι ένα πράγμα είναι σωστόν ή όχι, οφείλω να επιμείνω να γίνη ή να μη γίνη, είμαι υπεύθυνος έναντι του Θεού´.
[…] Βενιζέλος: ´Αλίμονον! εφθάσαμεν έως την θεωρίαν της ελέω θεού Βασιλείας. Δυστυχής Ελλάς!´.
Για να σχολιάσει ο επιμελητής του σημαντικού αυτού ιστορικής σημασίας και αξίας τόμου… ´και έτσι αρχίζει ένα εθνικό δράμα της Ελλάδας: Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ.
Είχε να κάνει με τη γεωπολιτική τοποθέτηση της χώρας στη μεγάλη σύγκρουση μεταξύ κεντρικής και δυτικής Ευρώπης, η οποία αντιστοιχήθηκε σε μια φοβερή πολιτική σύγκρουση´.
ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΔΙΧΑΣΜΟΣ Κ.ΛΠ.
Ηταν ο διάλογος από τον οποίο ξεκίνησαν όλα: Η παράνομη αποπομπή του Βενιζέλου από τον Κωνσταντίνο, ο εθνικός διχασμός, το κράτος της Θεσσαλονίκης, η μεγάλη εσωτερική σύγκρουση και, τελικά, η επικράτηση της άποψης του πρωθυπουργού που έφερε την Ελλάδα στο πλευρό των νικητών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου…
Αυτή ήταν η μεγάλη τόλμη του Βενιζέλου να μην αφήσει τον Κωνσταντίνον να κυβερνήσει ´ελέω Θεού´, αλλά δυνάμει λαού.
Με αποτέλεσμα αυτός ο διχασμός και η πολεμική ´στρατηγική´ του βασιλιά στη Μικρά Ασία να αποτύχει τραγικά και να χαθεί, εξαιτίας των σκοπιμοτήτων των συμμάχων και η Ιωνία, μετά την τραγωδία της Σμύρνης και τον ξεριζωμό του εκεί ελληνισμού, που ήταν εκεί 3.000 ολόκληρα χρόνια.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΤΕ ΚΡΙΣΗ
Στο σημαντικό όμως αυτό τόμο, παρουσιάζεται η δράση Ελ. Βενιζέλου από τις δημοσιεύσεις κειμένων του ίδιου, αλλά και των γεγονότων της μεγάλης του κρίσιμης πορείας μετά το 1921. Τότε που ιδρύθηκε από τον φίλο του Ελ. Βενιζέλο Δημήτρη Λαμπράκη το ´Ελεύθερον Βήμα´.
Ενα από τα σημαντικά κείμενα, που έχει άμεση σχέση, με τη σημερινή οικονομική, πολιτική, κοινωνική και εθνική κρίση (όπως αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Γ. Μαλούχος) είναι το ´Διάγγελμα´ που δημοσίευσε στο ΒΗΜΑ ο Ελ. Βενιζέλος την Κυριακή 20 Μαρτίου του 1932 με τίτλο: ´ΠΑΡΑ ΤΑ ΗΤΤΟΠΑΘΗ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΝΙΚΗΦΟΡΩΣ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΝ ΚΡΙΣΙΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ ΚΑΙ ΑΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΟΥΔΕΙΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ´.
Το διάγγελμα αυτό είχε την ιστορική αξία ενός τόσο υπεύθυνου και συνάμα θαρραλέου ηγέτη.
Ενός ηγέτη ο οποίος σε κάθε φάση της πολιτικής του δραστηριότητας κράτησε ψηλά τις ευθύνες του απέναντι στην ιστορία, στο έθνος και στον ελληνικό λαό. Ανεξάρτητα από τις όποιες δυσκολίες.
ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΙΠΕΙ ΕΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Σήμερα, όμως, σε μια παρόμοια κρίση που πλήττει τη χώρα είναι ιδιαίτερα αισθητή η έλλειψη ενός αποφασιστικού και αυτοθυσιαστικού ηγέτη όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Πάντως ο τόμος ´Απαντα του Ελευθέριου Βενιζέλου στο ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ´ (με κείμενα και παρεμβάσεις 1922 – 1935) αποτελεί κιβωτό καταυγασμού της πολιτικής πραξεολογίας του μέγα Ελληνα πολιτικού που διπλασίασε την ελληνική πατρίδα, η οποία τώρα δοκιμάζεται σκληρά και κινδυνεύει εφιαλτικά με αποδιοργάνωση και καταλυτική αποδύναμωσή της.