Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Μπλόκα προ των πυλών

ΑΠΕ – ΜΠΕ
Παρατεταγμένα κατά μήκος της εθνικής οδού βρίσκονταν χθες τα τρακτέρ στη Λάρισα, με τους Θεσσαλούς αγρότες να προσανατολίζονται σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενo για αποκλεισμούς.
Στόχος τους πάντως όπως υποστήριζαν χθες δεν είναι να δημιουργήσουν πρόβλημα σε όσους κινούνται επί της εθνικής οδού αλλά να αναδείξουν τα προβλήματά τους και να ενημερώσουν τους Έλληνες πολίτες για τα δίκαια αιτήματά τους.
Στην Ημαθία, οι αγρότες είχαν παρατεταγμένα τα τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία οδό. Υπό την έντονη παρουσία της αστυνομίας ξεκίνησε χθες η μετακίνηση των αγροτών από τα χωριά για τη Λαμία. Περίπου 60 τρακτέρ είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη της Λαμίας απέοχντας μόλις 3 χιλιόμετρα από την εθνική οδό. Έτοιμοι να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις δηλώνουν και οι αγρότες των Σερρών.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Σε τοπικό επίπεδο, έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων ´Η Ενότητα´ θα γίνει αύριο Πέμπτη 31 Ιανουαρίου με σκοπό, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «να αποφασιστεί και να χαραχτεί ένα πλαίσιο δράσης για την ανατροπή της σκληρής και ανάλγητης αυτής αντιαγροτικής πολιτικής».
Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε προηγούμενη συνεδρίαση, την περασμένη Παρασκευή, «μεταφέρθηκε το κλίμα που επικρατεί στους αγρότες του νομού μας και κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι καθημερινά τα προβλήματα στον αγροτικό χώρο οξύνονται και απειλούν τους αγρότες μας με οικονομική καταστροφή. Τα μέτρα που πάρθηκαν στο μνημόνιο 3, μείωση συντάξεων ΟΓΑ, αύξηση εισφορών, μείωση επιστροφής ΦΠΑ, αύξηση εισφορών, μείωση επιστροφής ΦΠΑ, μείωση επιστροφής στο φόρο του πετρελαίου, επιπλέον το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο με επιβολή φόρου 13% στους αγρότες αλλά και τα επικείμενα συμπληρωματικά φορολογικά μέτρα (φορολόγηση των αγροτεμαχίων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων), εξανεμίζουν το σύνολο των κοινοτικών ενισχύσεων».
ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

Εκπρόσωποι των αγροτών συναντήθηκαν χθες, με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, ο οποίος υπογράμμισε τον κίνδυνο να προκληθεί επισιτιστική κρίση από την αδυναμία των αγροτών να παράξουν πλούτο.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
«Οι αγρότες ζητούν με αγωνία να τους δοθεί η δυνατότητα να παράξουν πλούτο, δυνατότητα που τους στερούν οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση» αναφέρει ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι «οι πολιτικές αυτές εξαναγκάζουν τον αγροτικό κόσμο στην ανέχεια, διαλύουν τον παραγωγικό ιστό και οδηγούν τη χώρα σε επισιτιστική κρίση και εν τέλει σε ανθρωπιστική κρίση».
«Εν όψει αυτής της επερχόμενης κρίσης, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να πάρουν θέση», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός οφείλει να εμφανιστεί στη Βουλή για να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου».
Αντιπροσωπία των αγροτών είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο, καθώς και με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένο.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι στην επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα θέσει το αγροτικό ζήτημα και θα παρακαλέσει σε αυτήν τη σύσκεψη να είναι παρόντες και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, δηλαδή κυρίως οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, «ώστε η πολιτεία να δώσει άμεση και αξιόπιστη λύση στα θέματα που μπορεί, και να ανοίξει το διάλογο για τα θέματα στα οποία πρέπει να υπάρξει μια ωρίμανση».
Ερωτηθείς εάν ζήτησε από τους αγρότες να μην κλείσουν τους δρόμους, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι πάγια αρχή του κόμματος είναι ότι καμία κινητοποίηση δεν μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο, και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «αντί να έχουμε κινητοποιήσεις, θα έχουμε διάλογο και λύσεις».
Ο Ευ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «ο αγροτικός κόσμος έχει ιστορικούς και ζωντανούς δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ και εμείς στηρίζουμε το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο στην πρωτογενή παραγωγή, στον αγροτοδιατροφικό τομέα που αποτελεί μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας». Ακόμη είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει απλά και μόνο να στηρίξει τον Έλληνα αγρότη, κτηνοτρόφο και παραγωγό, αλλά να πείσει τους νέους ανθρώπους να επιστρέψουν στην ύπαιθρο, στην αγροτική παραγωγή, γιατί «εκεί υπάρχει κοίτασμα απασχόλησης και δυνατότητα παραγωγής εθνικού πλούτου».
Με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος συναντήθηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Ο κ. Καμμένος συμφώνησε πλήρως με τα αιτήματα των αγροτών, τόνισε ότι πρέπει να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας και πρόσθεσε ότι στόχος της μνημονιακής πολιτικής είναι η κατάργηση της πρωτογενούς παραγωγής και η εξαθλίωση των αγροτών.
«Μετά την πώληση της ΑΤΕ, έρχεται η βαριά φορολόγηση των αγροτών. Η επιβάρυνση του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος και μια σειρά μέτρων οδηγούν στην ουσιαστική κατάργηση της πρωτογενούς παραγωγής» ανέφερε ο κ. Καμμένος γνωστοποιώντας επίσης ότι «θα καταθέσουμε τροπολογία που αφορά το γεωργικό πετρέλαιο αλλά και το ηλεκτρικό ρεύμα
-που δεν έχει κόστος για την κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι εκταμιεύει χρήματα- προκειμένου να πάρουν μια ανάσα οι αγρότες ώστε να υπάρξει παραγωγή» .
Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας μαζί με την αντιπροσωπία της Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, είχαν συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.
Υπαρκτά, χαρακτήρισε ο κ. Κουβέλης τα προβλήματα των αγροτών και δεσμεύθηκε να τα θέσει στη κυβέρνηση.
Απόλυτα δικαιολογημένες, χαρακτήρισε τις αγροτικές κινητοποιήσεις η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή.

Από το 2014 ο φόρος στα αγροτεμάχια
Το θέμα του φόρου στα αγροτεμάχια θα συζητηθεί το 2014 για να εξεταστούν τα δεδομένα και να μη γίνουν αδικίες δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Ο κ. Τσαυτάρης υπενθύμισε τη θέση του ότι δεν μπορεί καταρχήν να στηριχθεί η φορολόγηση των αγροτεμαχίων στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
«Οι δεσμεύσεις μας απέναντι στον αγροτικό κόσμο είναι σαφείς», τόνισε εξάλλου για τις αγροτικές κινητοποιήσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο κ. Τσαυτάρης εμφανίστηκε ανοικτός στο θέμα του διαλόγου με τους αγρότες, λέγοντας ότι με κατανόηση όλα λύνονται, προκειμένου να μη δημιουργούνται αδικίες.
Όπως είπε, μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας καθώς προέρχεται από τον αγροτικό χώρο και γνωρίζουν τι λεει και την τεκμηρίωση όσων λεει.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκαν τα κύρια ζητήματα των αγροτών, το θέμα της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, το θέμα της πληρωμής των ροδακινοπαραγωγών καθώς και το θέμα της μείωσης στις τιμές των ζωοτροφών.
Επίσης αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του υπουργείου για τη νέα καλλιεργητική περίοδο με βάση τις δηλώσεις των αγροτών στο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης.

Ανιση μεταχείριση καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι
Για άνιση μεταχείριση των κτηνοτρόφων, καταγγέλλει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για τη νέα ´αδικία´ που έγινε σε βάρος των αιγοπροβατοτρόφων.
Οπως αναφέρεται σε σχετική χθεσινή ανακοίνωση της ΠΕΚ, ο υπουργός προχώρησε στην κατανομή του Deminimis χωρίς την κατάθεση της δικής τους πρότασης, με αποτέλεσμα τα 0,20 και 0,30 λεπτά ανά ζώο να κρίνονται από τους κτηνοτρόφους ´ψίχουλα και ελεημοσύνη´.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι δεν δέχονται το συνολικό ποσό των 2 εκατ. ευρώ και ζητούν απο την πολιτεία να το διαθέσει στις δομές αλληλεγγύης της κοινωνίας, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Δημήτρης Καμπούρης. Μεταξύ άλλων η ΠΕΚ καλεί όλους του Βορειοελλαδίτες κτηνοτρόφους, 80.000 περίπου, να συμμετάσχουν δυναμικά στο πλευρό των αγροτών που προχωρούν σε κινητοποιήσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα